Protocol de cooperare cu Uniunea Ucrainenilor din România 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în data de 4 octombrie a.c., la Centrul Eparhial Suceava a fost semnat un protocol de cooperare între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și Uniune Ucrainenilor din România. Obiectul protocolului constă în cooperarea interinstituțională cu privire la sprijinirea etnicilor ucraineni din Bucovina și din întreaga țară. Protocolul reprezintă un pas concret în acest sens, oferind un cadru clar și transparent pentru derularea unor proiecte și acțiuni comune care să sprijine conservarea limbii ucrainene, promovarea tradițiilor și întărirea identității spirituale a etnicilor ucraineni din România. Prin mandatul său, Uniunea Ucrainenilor din România susține păstrarea identității spirituale a ucrainenilor din România.

Delegația a fost primită la reședința arhiepiscopală de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și de către PC Pr. Mihai Cobziuc, consilier eparhial, responsabil al Biroului Relații cu Minoritățile.

Din delegația oficială a Uniunii Ucrainenilor din România au făcut parte: domnul deputat Nicolae- Miroslav Petrețchi – președinte UUR, doamna Irina- Liuba Horvat – secretar general UUR, domnul Ilie Sauciuc – primvicepreședinte UUR și domnul Ioan Recalo – vicepreședinte UUR.

Alături de PC Pr. consilier  Mihai Cobziuc, la semnarea protocolului de cooperare au luat parte: Arhim. Justinian Săvescu – secretar eparhial, PC Pr. Alexandru- Flavian Sava – consilier eparhial – Biroul de Presă și Relații Publice și Arhid. Paul Rusu – consilier juridic.

„Având în vedere faptul că în județul Suceava la ultimul recensământ s-au înregistrat aproximativ 8000 de etnici ucraineni, un astfel de protocol este extrem de important pentru păstrarea coeziunii și continuității spirituale a comunității ucrainene. De asemenea Parohiile ortodoxe în care viețuiesc etnici ucraineni din județul Suceava, joacă un rol vital în păstrarea și transmiterea valorilor religioase și culturale. Din acest motiv protocolul vine să susțină și să dezvolte mai departe această colaborare, asigurându-ne că toate lăcașurile de cult ortodoxe ucrainene vor primi sprijinul de care au nevoie” a transmis domnul Nicolae- Miroslav Petrețchi – președinte UUR și deputat pentru minoritatea ucraineană în Parlamentul României.

Reprezentanții Uniunii Ucrainenilor din România au mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, pentru sprijinul acordat comunității ucrainene din regiune și pentru că în cadrul Cancelariei Eparhiale funcționează biroul dedicat minorităților naționale. Acesta subliniază susținerea oferită de Centrului Eparhial pentru proiectele menite să contribuie la menținerea identității culturale și religioase a comunității ucrainene.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a adresat un cuvânt de mulțumire pentru atenția deosebită pe care Uniunea Ucrainenilor o acordă bisericilor și comunităților de ucraineni din eparhie, pentru viețuitorii din mănăstiri, de etnie ucraineană, care se ostenesc în rugăciune și în ascultare.

La finalul întrevederii delegația Uniunii Ucrainenilor din România  a vizitat paraclisul și pangarul mănăstirii și s-au închinat la racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Ioan cel Nou. Totodată, membrii delegației au apreciat complexitatea lucrărilor de restaurare care se desfășoară în prezent la întreg complexul monahal al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

 Biroul Relații cu Minoritățile