Quo vadis, Domine? – Examenul de capacitate preoțească, sesiunea 2024

Nimeni nu-și ia singur cinstea aceasta, 
ci dacă este chemat de Dumnezeu… (Evrei 5,4)

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și prin implicarea direct a Preasfințitului Părinte Episcop Vicar Damaschin Dorneanul, în perioada 23-25 septembrie 2024 s-a desfășurat o nouă sesiune a Examenului de capacitate preoțească. Organizarea acestui examen este asigurată de Centrul Eparhial Suceava, prin sectoarele Administrativ-Bisericesc și Educațional-Teologic.

Pentru a facilita accesul la informație, suportul bibliografic a fost digitalizat integral prin Sectorul Educațional-Teologic și postat, în format electronic, pe site-ul Arhiepiscopiei. Totodată, candidații au primit și un Ghid pentru Examenul de capacitate preoțească, special conceput pentru proba scrisă, care să-i ajute în asimilarea materiei.

Cele două probe ale Examenului s-au desfășurat la Centrul Eparhial Suceava. Proba scrisă a avut loc luni, 23 septembrie 2024, în Sala Gherasim Putneanul, iar notarea s-a făcut pe baza baremului afișat la ieșirea din examen. Candidații au avut la dispoziție 3 ore pentru rezolvarea subiectelor și au fost evaluați de către o comisie prezidată de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Comisia de evaluare a fost alcătuită din cadre didactice ale Seminarului Teologic Liceal Ortodox Mitropolitul Dosoftei – Suceava: arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, directorul Seminarului și PC Pr. prof. dr. Adrian Duțuc (evaluatori la proba scrisă); PC Pr. prof. dr. Valenciuc Ioan-Paul și Pr. prof. Bogdan Feștilă (evaluatori la contestații).

Proba orală a examenului s-a desfășurat în Sala Gherasim Putneanul, după un program prestabilit. Comisia de evaluare a avut următoarea componență: Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, PC Pr. prof. Adrian Iftimiu, preot îmbisericit la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din Suceava; PC. Pr. Dimitrie Horga, consilier al Sectorului Administrativ-Bisericesc; PC Pr. dr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină; Arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrișcă, director al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava și Pr.. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Educațional-Teologic.

La finalul celor două probe ale concursului, 7 din 15 candidați au fost declarați admiși, procentul de promovabilitate fiind de 47%. Aceste rezultate demonstrează încă o dată că examenul de capacitate preoțească este un moment de cernere și de alegere, după cuvântul Domnului, care spune că mulți sunt chemați, dar puțini aleși (Matei 20, 16)

Unul dintre cei aleși este și noul hirotonit, diaconul Costandache Andrei Robert, care ne-a transmis câteva gânduri despre experiența pe care a trăit-o cu deplină responsabilitate și seriozitate:

Examenul de capacitate preoțească a fost o experiență plăcută, având un rol formator din punct de vedere intelectual, dar și un rol spiritual, fiind de folos atât pentru sufletul nostru, cât și pentru viitorii noștri credincioși. Urmând îndemnul dat de Sfântul Apostol Pavel ucenicului său iubit Timotei: „Fii treaz în toate, suferă răul, fă lucru de evanghelist, slujba ta fă-o deplin.” (II Timotei 4, 5), am încercat să acumulăm informațiile recomandate de comisia de organizare a acestui examen. Bibliografia a fost aleasă cu mare grijă de către membrii comisiei, fiind necesară pentru condițiile pastorale din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Suntem conștienți că pregătirea riguroasă asigură pentru cei care doresc să intre în preoție o înțelegere profundă a învățăturii ortodoxe, dar și a practicii religioase. Totodată, acest examen ne arată că preoții trebuie să fie instruiți din punct de vedere teologic pentru a răspunde provocărilor din parohie și nevoilor  enoriașilor.

Examenul a constat în două probe: proba scrisă și proba orală. În cadrul probei scrise s-a accentuat capacitatea candidaților de a sintetiza informațiile din bibliografia recomandată. În acest fel, au existat cerințe care au evaluat noțiunile academice, teologice și aptitudinea noastră de a da răspuns într-o situație concretă. La proba orală au fost evaluate cunoștințele liturgice, dogmatice și omiletice. Examenul s-a desfășurat într-o atmosferă prietenoasă, părinții dovedind profesionalism și corectitudine.

Motivați de cuvintele Sfântului Apostol Pavel, care îi spune ucenicului său să nu fie nepăsător față de harul pe care l-a primit (I Timotei 4, 14), credem că examenul de capacitate preoțească reprezintă un pas decisiv pentru cei care doresc să-și închine viața în slujirea lui Dumnezeu. Ne dorim ca aceste momente de pregătire și de verificare să conducă spre o sensibilitate față de sacru și spre o intimitate cu Dumnezeu. Ideal ar fi ca Examenul de capacitate preoțească să fie privit ca un imbold spre o relație vie cu Hristos, Marele Arhiereu și Izvorul preoției Noului Legământ. 

O altă mărturie, aparținând domnului Alexandru Șleapcă, hirotonit de curând diacon, relevă transparența și nivelul profesionist care caracterizează examenul de capacitate preoțească:

Bibliografia pusă la dispoziție pentru acest examen a fost minuțios aleasă. Aceasta a cuprins o gamă variată de teme, cu precădere cele cu conținut dogmatic, dar și teme de actualitate pentru situația pastoral – misionară din Arhiepiscopia noastră. Astfel, am considerat fiecare recomandare bibliografică ca fiind de reală necesitate, atât pentru pregătirea acestui examen, cât și pentru viitorii slujitori ai sfintelor altare, sursele bibliografice reprezentând adevărate izvoare nesecate. Totodată, m-am bucurat să reîntâlnesc în cuprinsul acestei bibliografii autori studiați în timpul studenției, dar și autori asupra cărora nu m-am aplecat suficient.

La proba scrisă, consider că subiectele au cuprins o mare parte din bibliografia propusă. Acestea au fost de dificultate medie, deci nu consider că au fost cerințe pe care noi, candidații, nu le-am înțeles, dimpotrivă, organizatorii acestui examen ne-au explicat amănunțit fiecare cerință. În ceea ce privește organizarea examenului,  nu pot avea decât cuvinte de mulțumire și recunoștință pentru comunicarea eficientă dintre candidați și coordonatori.

Proba orală a acestui examen a presupus trei subiecte: două teoretice, de explicare și sinteză, și unul practic, respectiv susținerea unei predici în perioada Triodului sau a Penticostarului. Am considerat subiectele foarte accesibile și am putut observa în membrii comisiei nicidecum lipsă de empatie, ci, dimpotrivă, am simțit încurajare din partea lor, dar și utilizarea preponderentă a metodei maieutice, prin care s-a urmărit găsirea răspunsului prin dialog și discuții. În ceea ce privește notarea celor două subiecte, consider că a fost una obiectivă, transparentă și îmbucurătoare pentru candidați.

Experiența mea în cadrul acestui examen este una de bucurie și de încununare a tuturor eforturilor depuse în pregătirea apropiată și îndepărtată pentru acest examen. Am certitudinea că cele învățate nu vor rămâne doar cunoștințe teoretice legate strict de acest examen, ci vor reprezenta un important bagaj în slujirea preoțească.

 În final, reamintim câteva dintre îndemnurile Sfântului Apostol Petru, nădăjduind prin aceasta că fiecare dintre cei 7 candidați admiși se va strădui să păstreze viu, cât mai mult timp, fiorul de la punerea mâinilor pe colțul Sfintei Mese:

Pe preoții cei dintre voi îi rog ca unul ce sunt împreună-preot și martor al patimilor lui Hristos și părtaș al slavei celei ce va să se descopere: Păstoriți turma lui Dumnezeu, dată în paza voastră, cercetând-o, nu cu silnicie, ci cu voie bună, după Dumnezeu, nu pentru câștig urât, ci din dragoste; Nu ca și cum ați fi stăpâni peste Biserici, ci pilde făcându-vă turmei. Iar când Se va arăta Mai-marele păstorilor, veți lua cununa cea neveștejită a măririi. (I Petru 5, 1-4)

 

Arhid. Marius-Gabriel Filip

Secretar în cadrul comisiei de organizare a

Examenului de capacitate preoțească