Binecuvântare arhierească la început de an universitar pentru tinerii ASCOR Suceava

Prima întâlnire a membrilor Asociației Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), Filiala Suceava, din anul universitar 2024-2025 a fost prilej de bucurie, dar și de comuniune în rugăciune.

În seara zilei de marți, 1 octombrie 2024, tinerii s-au aflat la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”, parte a Ansamblului Arhitectural „In Memoriam” din Suceava, pentru a înălța rugăciuni de mulțumire către Preamilostivul Dumnezeu pentru darurile revărsate până acum, dar și cereri pentru a nu fi lipsiți de binecuvântările cerești în anul care tocmai a debutat. În mijlocul lor s-a aflat cu această ocazie Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Evenimentul, la care au luat parte studenți voluntari, membri ai consiliului director ASCOR, dar și studenți aflați în primul an de facultate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, a început cu săvârșirea slujbei de Te Deum, sub protia Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care pr. Andrei Mocanu, consilier social, dar și îndrumător și duhovnic al studenților, clerici prieteni ai asociației, precum și gazda acestui eveniment, pr. paroh Viorel Ioan-Vârlan.

În cuvântul rostit la finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul i-a încurajat pe tineri să contureze o viziune nouă, un suflut nou, proaspăt, pentru activitățile asociației, păstrând misiunea și valorile care i-au stat la bază încă de la înființare. Preasfinția Sa a evocat îndemnul Sfântului Apostol Pavel, acela de „a purta sarcinile unii altora”, având ca scop și agonisirea celor dinlăuntru pentru un rod cu adevărat bogat. Nu în ultimul rând, întrucât pe 1 octombrie este prăznuit liturgic Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului, ierarhul i-a invitat pe toți cei prezenți la eveniment să urmeze exemplul Născătoarei de Dumnezeu, însușindu-și cugetul smerit și modestia.

În cadrul evenimentului, pr. Alexandru Lungu de la Parohia „Sfântul Apostol Andrei” din Fălticeni, cunoscut pentru bogata activitate social filantropică desfășurată în cuprinsul Eparhiei Sucevei și Rădăuților, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind astfel semnele distinctive pentru această distincție, cruce pectorală, brâu roșu și bederniță.

Pr. Andrei Mocanu, îndrumător al tinerilor ASCOR, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare, părintelui paroh pentru găzduirea activităților asociației în acest an, dar și tuturor celor prezenți pentru împreuna rugăciune. Totodată, sfinția sa a anunțat programul liturgic săptămânal, Sfânta și Dumnezeiasca Litughie urmând a fi săvârșită în fiecare vineri, începând cu ora 6:00, iar Paraclisul Maicii Domnului duminica, de la ora 18:00.

În încheiere, Adriana Cristian, noul președinte al ASCOR Suceava, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului, ierarhilor eparhiei, reprezentanților Centrului Eparhial Suceava, precum și tinerilor prezenți.

Irina Ursachi