Îndemnul hristic de a ne iubi vrăjmașii, amintit la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

„Iubește pe cel ce te vrăjmășește și roagă-te ca harul divin să-ți dăruiască puterea de a iubi dincolo de limitele omenești pe cel ce te urăște sau te prigonește.” – a fost cel dintâi îndemn al Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, din cuprinsul Decalogului iubirii vrăjmașilor, pe care l-a lecturat la finalul slujbei oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” în Duminica a XIX-a după Pogorârea Sfântului Duh.

Alături de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie astăzi, 29 septembrie 2024, duminică în care în bisericile ortodoxe, prin pericopa evanghelică rânduită a se citi, este amintită Predica de pe munte, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava – locaș care adăpostește moaștele celui dintâi ocrotitor al Moldovei, Sfântul Ioan cel Nou. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care îl amintim pe arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, slujitori ai mănăstirii, îndrumați duhovnicește de arhim. Serafim Grigoraș, precum și preoți ai sfintelor altare ale unor biserici din eparhie.

Slujba a fost înfrumusețată de răspunsurile liturgice oferite de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuț Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, teologul Alexandru Șleapcă, cel care a obținut unul dintre cele mai mari punctaje în cadrul sesiunii de toamnă a examenului de capacitate preoțească, a fost hirotonit întru diacon.

La finalul Sfintei Liturghii, pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni, a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesul duhovnicesc al Evangheliei acestei zile, subliniind îndemnul Mântuitorului, acela de a ne oferi inima, cu alte cuvinte ascultarea, dragostea și iertarea, aproapelui, dar mai ales vrăjmașului.

„Dacă suntem fiii Lui Dumnezeu trebuie să-I semănăm lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu este dragoste, trebuie să fim dragoste. Dacă Dumnezeu este lumină, trebuie să fim lumină. Dacă Dumnezeu Și-a iubit vrăjmașii, i-a iubit pe oameni, noi trebuie să iubim pe cei care ne urăsc. Dacă spunem însă că-L iubim pe Dumnezeu, dar urăm ce iubește Dumnezeu, suntem niște mincinoși și adevărul nu este întru noi. Să mergem la casele noastre astăzi cu învățătura acestei zile. Pentru a intra în Împărăția Lui Dumnezeu avem obligativitatea de a iubi pe semenul nostru, chiar pe cei care ne fac rău. Iar a doua învățătură de astăzi ne spune că trebuie să ne comportăm cu aproapele nostru așa cum vrem să se poarte acesta cu noi. Dumnezeu să ne ajute, nu doar să spunem cuvinte frumoase, ci să le așezăm în viața noastră.”

Înaltpreasfințitul Calinic i-a mulțumit părintelui protoiereu pentru predică, dar și pentru implicarea în acțiunile social-filantropice de ajutorare a celor afectați de inundații din județul Vaslui. Ierarhul a adus apoi în atenție un decalog ce se vrea a fi un rezumat pe înțelesul tuturor al învățăturii fragmentului din Sfânta Evanghelie citit astăzi, intitulat Decalog al iubirii vrăjmașilor, întrucât prețul iubirii și rugăciunii pentru cei ce ne urăsc este, potrivit Mântuitorului, dobândirea statutului de „fiii Tatălui vostru Celui din ceruri” (Matei 5, 45). Pentru cei care doresc să aprofundeze semnificațiile fragmentului scripturistic din Predica de pe munte, exegeza Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, „Faceți bine celor ce vă urăsc pe voi!”, poate fi lecturată pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Înaltpreasfinția Sa a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească și i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei.

Irina Ursachi