Mănăstirea Sihăstria Râșcăi – gazda celei de-a IV-a ediții a Școlii de Asistență Socială

Și în anul 2024, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, continuă proiectele de cooperare și parteneriat între Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și instituții și organizații care, având la bază un scop comun, cel de a-i susține pe cei aflați în nevoie, asigură servicii de asistență socială și medicală, dar și sprijin de ordin spiritual pentru persoanele provenind din categorii vulnerabile.

„Îngrijirea centrată pe beneficiari. Inovații și provocări în sfera social-filantropică și social-medicală” a fost tema centrală a celei de-a IV-a ediții a Școlii de Asistență Socială a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Sucursala Teritorială Iași, organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de 27 și 28 septembrie 2024, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi, una dintre cele mai deosebite ctitorii cu care a fost recent împodobită eparhia ocrotită de Sfântul Ioan cel Nou.

Evenimentul care a reunit peste 50 de specialiști din domeniul social din zona Moldovei a fost organizat de Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România și de Facultatea de Teologie-Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și cu Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă – Asistență Socială Iași.

Între cei care au conferențiat în cadrul acestei ediții a Școlii de Asistență Socială s-au numărat lect. univ. asociat dr. Magdalena Roxana Necula, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Sucursala Teritorială Iași, și Șef Centru de Servicii Sociale pentru persoane adulte aflate în dificultate – Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, și lect. univ. dr. Polixenia Nistor, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, membru al Departamentului de Cercetare în Asistență Socială, Sucursala Teritorială Iași. Invitatele speciale ale evenimentului au vorbit despre „Victimele tăcerii: impactul violenței domestice asupra diverselor grupuri sociale și mecanismele de suferință”, respectiv „Îngrijirea holistică și asistența socială a bolnavilor în tradiția filantropică a Bisericii”, subiecte de interes pentru cei care își urmează vocația „întemeiată pe credință, cunoaștere și slujirea aproapelui”.

De asemenea, membri ai Colegiului Național al Asistenților Sociali din România din filialele Suceava, Bacău și Iași, Ecaterina Croitor, Mihaela Tabără, Geta Tanasă, Oana Andreea Răceanu și drd. Oana Elena Maidaniuc, au susținut prezentări în cadrul cărora au împărtășit din anii de experiență în sistemul social public și privat. Au fost abordate teme precum „Prevenirea burnout-ului în rândul asistenților sociali prin supervizare”, „Parteneriat public-privat, organizații non guvernamentale – administrație publică locală în domeniul social, în mediul rural”, „Singurătatea și conexiunea în plan profesional”, „Surse generatoare de frică și modalități de gestionare a acesteia de către profesioniștii în asistență socială”, „Grija de sine în viața profesională și viața personală”.

Întrucât s-a urmărit un echilibru între cunoașterea spirituală și aplicabilitatea socială, participanții la ediția a patra a Școlii de Asistență Socială s-au bucurat de bogăția spirituală a locului, Poiana Sfântului Ioan din Ținutul Fălticenilor, înălțând rugăciuni în locașul de cult așezat sub ocrotirea Sfântului Ierarh Ioan de la Râșca și Secu, Episcopul Romanului, biserică ridicată prin osteneala starețului arhim. Mihail Balan în numai șapte ani, precum în vremea voievozilor Moldovei. De asemenea, a fost vizitat și Paraclisul cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița”, sfințit de opt ierarhi ai Bisericii noastre la finalul lunii august a acestui an.

În aceste două zile, invitații au avut ocazia de a împărtăși din experiențele și descoperirile care le-au eficientizat activitatea desfășurată în ultimul timp, atât în ceea ce a însemnat colaborarea cu instituțiile statului și cu organizațiile non-guvernamentale, cât și în interacțiunea directă cu beneficiarii. Nu în ultimul rând, a fost evidențiată importanța dezvoltării asistentului social pe mai multe planuri, dar și acordarea unei atenții deosebite unei utilizări eficiente a resurselor personale în rezolvarea sarcinilor de lucru.

Misiunea Bisericii încă de la întemeiere, aceea de a-i sprijini pe cei aflați în nevoie, atât pe cei care suferă de neputințe trupești, cât și pe cei încercați sufletește, se numără și astăzi printre prioritățile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, aceasta implicându-se constant în proiectele dedicate beneficiarilor direcți, dar și celor adresate personalului social și medical, dragostea față de aproapele devenind astfel lucrătoare prin colaborare și cooperare.

Irina Ursachi