Duminica a XVIII-a după Rusalii la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Întrucât iubirea Sfinților Apostoli față de Hristos i-a făcut să prețuiască și mai mult ascultarea, în Duminica a XVIII-a după Pogorârea Sfântului Duh, când în bisericile ortodoxe se lecturează fragmentul Sfintei Evanghelii referitor la pescuirea minunată, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a alcătuit Decalogul ascultării, pe care l-a lecturat la finalul slujbei oficiate la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

În prima zi a toamnei astronomice, 22 septembrie 2024, pelerinii aflați la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic la altarul amenajat în incinta complexului monastic. Între preoții și diaconii prezenți s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Mixt al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, cor care împodobește în mod deosebit slujbele săvârșite în fiecare duminică la mănăstirea care adăpostește moaștele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni.

Cuvântul de învățătură despre Pescuirea minunată care a avut loc pe Lacul Ghenizaret (Marea Galileei), relatată de Sfântul Evanghelist Luca, a fost rostit la finalul slujbei de către pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

După ce a trecut în revistă cele patru categorii în care sunt grupate de exegeți minunile săvârșite de Mântuitorul în timpul activității Sale publice (vindecările de diferite boli, dezlegările de păcate, învierile din morți și minunile asupra naturii), părintele consilier a explicat contextul episodului care îl are în prim-plan pe Sfântul Apostol Petru, în urma căruia a avut loc conversia sa profesională, devenind din pescarul ce arunca mrejele pentru a-și întreține familia pescar de oameni. „În traducerea românească, Petru i Se adresează Mântuitorului cu sintagma Învățătorule, însă textul grecesc uzitează un termen diferit, care sugerează o subtilitate teologică. Simon nu i Se adresează cu Rabbi, care are sensul de învățător, de maestru, de persoană față de care ești legat prin spiritul unei tradiții, ci folosește grecesul Ἐπιστάτα (Epistata), termen care desemna în sens larg orice autoritate lumească, «mai-marele», «superiorul», «stăpânul», «șeful» – cum întrebuințăm în limbajul comun. Tradusă în limbaj contemporan, replica lui Simon Petru ar suna cam așa:

«Stăpâne/Șefule, ne-am trudit toată noaptea și n-am prins nimic». Însă Petru nu rămâne încremenit în acest refuz, ci continuă: «Dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele». Altfel spus, «deși evidențele îmi arată că efortul va fi în zadar, mă încred în cuvântul Tău». Și credința lui Simon a dat roade.”

De asemenea, a accentuat faptul că minunea s-a petrecut dimineața, după ce pescarii au trudit toată noaptea, fără a prinde ceva. „(Hristos) ar fi putut să li se arate seara, înainte de a ieși ei în larg, ca să le umple plasele cu pești în chip minunat și să-i scutească de un efort zadarnic. Efectul ar fi fost același, garantat, dar Mântuitorul nu caută senzaționalul, ci învățătura: minunea nu înlocuiește truda personală, ci o răsplătește. Deci, luați aminte, minunea vine la sfârșitul unei zile de muncă! Așadar, mesajul pericopei evanghelice de astăzi este, dacă vreți, următorul: «Nu așteptați minuni mai înainte de a vă face toată datoria. » Ieșiți în larg, luptați-vă cu valurile, înfruntați incertitudinea, dați tot ce puteți voi, iar dimineață vă va arăta Cineva unde să aruncați plasele, ca să știți că nu puteți nimic fără El, dar nici fără voi. (…) Minunea iluminează, la capătul ei omul se descoperă pe sine și Îl descoperă și pe Dumnezeu.”

Părintele Arhiepiscop Calinic i-a mulțumit părintelui consilier pentru predică și le-a vorbit celor prezenți despre desăvârșita ascultare față de Mântuitorul a Sfântului Apostol Petru, fapt ce l-a determinat să compună Decalogul ascultării, inspirat din textul evanghelic ce prezintă una dintre cele două pescuiri cu mult rod mijlocite de Mântuitorul Hristos. Cele zece puncte evidențiază faptul că această virtute, ascultarea, dacă este împlinită cu iubire, ne ajută să urmăm Fiului întrupat al lui Dumnezeu și să ne numărăm printre cei aleși și preferați de Părintele ceresc.

La final, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.

Credincioșii veniți în număr mare să se închine moaștelor întregi ale ocrotitorului Cetății Sucevei și întregii Moldove, așezate în paraclisul mănăstirii ce îi poartă numele, au primit binecuvântarea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi

Foto credit: Cristi Turculeț