Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava în misiune în Parohia „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” Breaza

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în după-amiaza zilei de duminică, 15 septembrie 2024, racla care adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a poposit pentru câteva ore în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” Breaza, spre bucuria tuturor credincioșilor din zonă, care l-au așteptat cu multă dragoste și emoție. Ploaia care a ropotit ieri după amiază și întreaga noapte s-a oprit însă pentru o vreme, când convoiul a intrat în localitate, semn că Sfântului Ioan i-a fost drag să plece câteva ceasuri din casa sa, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, pentru a peregrina în istorica așezare de pe Valea Moldovei.

Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost întâmpinată de un sobor de preoți și diaconi și de către fii ai comunei Breaza, tineri de toate vârstele, îmbrăcați în straie populare, cu chipurile luminate de fericirea dată de vizita celui mai important oaspete din vechea Cetate de Scaun a Moldovei.

Cinstitele moaște au fost însoțite de la Suceava de o delegație de slujitori, preoți și diaconi, de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, în frunte cu starețul acesteia, arhim. Serafim Grigoraș, și marele eclesiarh, arhim. Valerian Radu. Lor li s-au alăturat numeroși preoți de la altarele bisericilor din împrejurimi, dar și membri ai administrației eparhiale, precum pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

Racla cu trupul purtător de har al Sfântuțului mult-iubit a fost întâmpinată în fața Primăriei și a fost purtată în procesiune în localitate, fiind apoi așezată spre închinare în biserica parohială, unde a fost citit un fragment din slujba Acatistului.

Alaiul a fost deschis de un buciumaș și de zece călăreți ai mândrilor cai bucovineni, care au fost urmați de copii și tineri îmbrăcați în costumul popular specific zonei. Elevi de la Școala Breaza și de la parohiile din jur au purtat flori în mâini în cinstea Celui dintâi Sfânt ocrotitor al Moldovei.

Calea a fost luminată de torțele aprinse ale militarilor de la Unitatea Vânători de Munte nr. 17 „Dragoș Vodă” Vatra Dornei, sub comanda locotenent colonel Silviu Stelian Borșa, ale polițiștilor de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, condus de comisar șef de poliție Călin – Cezar Ciorteanu,  și ale jandarmilor coordonați de General de brigadă Ionel Postelnicu, inspector șef al Inspectoratului Județean de Jandarmi Suceava. Din alai au mai făcut parte pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” ai Județului Suceava, conduși de colonel inspector șef Costică Ghiață, și angajați ai Direcției Silvice Suceava, reprezentată de Valerian Solovăstru.

Între cei care au luat parte la acest eveniment deosebit pentru întreaga comunitate s-au numărat și călugări și maici de la mănăstirile și schiturile din apropiere.

Odorul de mare preț purtat cu multă dragoste și evlavie de clerici a fost însoțit de numeroși brezeni, în mijlocul cărora s-a aflat edilul localității, întregind soborul cinstitorilor sfântului născut în Trapezunt și martirizat în Cetatea Albă.

La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre însemnătatea acestei zile pentru credincioșii din Breaza, dar și despre nenumăratele daruri pe care Preamilostivul Dumnezeu le revarsă prin mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.

Ierarhul a scos apoi în evidență virtuțile pentru care Sfântul Ioan este ascultat de Dumnezeu, fiind astfel de mult folos celor care și-l aleg drept ocrotitor și mijlocitor. „De ce rugăciunea unui sfânt urcă la Dumnezeu mult mai repede decât ale noastre neputincioase cereri? Pentru că el, sfântul, L-a ascultat pe Dumnezeu în timpul vieții lui, L-a slujit pe Dumnezeu în timpul vieții lui, L-a iubit pe Dumnezeu până într-acolo încât nimic nu a mai contat din cele din jur și de dragul lui Dumnezeu și-a dat însăși viața lui. Și de aceea Dumnezeu îl ascultă, de aceea îi primește rugăciunea, de aceea au trecere sfinții toți înaintea lui Dumnezeu.”

Pentru a înțelege semnificația venirii Sfântului Mare Mucenic în sânul comunității brezene, dar mai ales pentru ca această întâlnire cu el în rugăciune și închinăciune să fie ziditoare de suflet, Părintele Episcop-Vicar a punctat faptul că și credinciosul este la rândul său dator, măcar cu o făgăduință, Părintelui ceresc și prietenilor Săi.

Părintele paroh Alexandru-Petru Balabașciuc i-a mulțumit ierarhului pentru prezență, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, părinților slujitori și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor de pe aceste meleaguri.

A urmat oferirea unor distincții de vrednicie din partea Întâistătătorului eparhiei, semn al prețuirii și recunoștinței pentru meritele deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștin-ortodoxe românești. Ordinul Mușatinii, conferit pentru strădania în slujirea semenilor, „urmând (astfel) domnilor Moldovei și altor vrednici ctitori de țară și neam”, a fost primit de către pr. Dorin Dominte, fostul paroh al bisericii, iar Ordinul „Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava” a fost înmânat de către Părintele Episcop-Vicar pr. Alexandru Horga. Distincția „Crucea Bucovinei” a fost acordată „pentru remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității” domnului Gheorghe Lesenciuc, primar al comunei Breaza, și domnului Radu Cosinschi, epitrop al bisericii.

Unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, domnul Mihai Lițu, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și șeful Ocolului Silvic Breaza, a oferit icoane reprezentanților instituțiilor din sistemul de ordine și siguranță publică, din partea Consiliului Parohial al bisericii gazdă. De asemenea, ca o aducere aminte a acestui eveniment din istoria localității Breaza, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a primit o icoană înfățișându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos Învățător.

Sfântul Mare Mucenic, cel care cu multă dragoste mijlocește pentru oameni înaintea tronului Preasfintei Treimi, i-a binecuvântat pe toți cei care i s-au închinat și i-au adus prinos de dragoste și mulțumire în întreaga noapte din 15 spre 16 septembrie 2024, împlinindu-și astfel misiunea în acest pitoresc ținut situat aproape de graniță, între două dintre Obcinele Bucovinei.

Totodată, credincioșii au participat la Slujba de Priveghere, în cadrul căreia răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic de la Parohia „Izvorul Tămăduirii” din Câmpulung Moldovenesc. Noaptea de rugăciune a continuat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, corul parohiei fiind cel care a împodobit slujba răspunzând ecteniilor. La ora 5:00 dimineața, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a însoțit odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.

Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă la data de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător al tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi