Chemarea spre luarea Crucii și urmarea lui Hristos, reamintite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”

Duminica în care Biserica ne îndeamnă la primirea, asumarea și luarea Crucii și urmarea lui Hristos, 15 septembrie 2024, a fost prilej de comuniune în rugăciune la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.

Credincioșii care au venit să guste din bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan, prin închinarea la cinstitele sale moaște, au avut ocazia de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult. Între preoții și diaconii prezenți s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.

Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu. Ca de fiecare dată, având în vedere conflictele armate ce afectează numeroase persoane și buna orânduire între popoare, în cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru ca Domnul Iisus Hristos, Cel Ce este Izvorul vieții și al păcii în cer și pe pământ, să reverse harul păcii Sale în lumea tulburată de război și de ură și să stingă neînțelegerile și învrăjbirea dintre oameni, revărsând în inimile tuturor smerenia, pacea și bunătatea.

La momentul Chinonicului, părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, a ținut cuvântul de învățătură, în care a explicat tâlcul ascuns în versetele pericopei evanghelice rânduite a se citi în această zi. Urmărind firul roșu al exegezei, Crucea adevăratului creștin, preacucernicul părinte a subliniat faptul că suntem cu toții chemați să unim calea vieții noastre cu cea a Mântuitorului, care duce de la patimă la slavă în Împărăția lui Dumnezeu, însă această chemare stă sub semnul liberei noastre alegeri.

„Domnul Hristos nu obligă pe nimeni! Cine voiește, spune El. Este o alegere, dar o alegere responsabilă a-L urma pe Hristos! Câți mai doresc astăzi? Când preotul invită: Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați!, câți vin la Hristos? De obicei trimitem pruncii. Dar noi?! După aceasta, preotul rostește: Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta. Suntem noi poporul lui Dumnezeu, suntem noi moștenirea Lui? Suntem noi ucenicii adevărați?

Părintele protoiereu a accentuat și că afirmarea de sine și autosuficiența îl îndepărtează pe om de Dumnezeu, în timp ce negarea de sine, care se leagă direct de pătimire și cruce și Îi fac loc lui Dumnezeu în inima omului, trebuie să fie o lucrare zilnică: „Nu este o cruce de duminică sau de post, ci de toate zilele! De obicei în posturi ne apropiem de Hristos! De aceea trebuie să înțelegem că la lucrarea aceasta pe care o avem de împlinit trebuie să veghem în fiecare zi. Sunt eu astăzi ucenicul lui Hristos? Sunt și acum, în această împrejurare, ucenicul lui Hristos? Pentru că duminică sau când suntem la Sfânta Liturghie toți suntem ucenicii lui Hristos, pentru că reușim să lăsăm grija cea lumească deoparte. Dar după ce ne întoarcem în casele noastre, după ce a doua zi ne ducem la serviciul nostru, cine suntem noi? Ce a mai rămas din noi, cei care ieri poate am lăcrimat, poate am promis Domnului Iisus că vom fi ucenicii Lui, că vom merge pe cărarea Lui, că ceea ce am simțit în Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie dorim să multiplicăm și să dăm plus vieții noastre.”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de folos, a felicitat corala Catedralei Arhiepiscopale pentru frumusețea și dinamismul interpretării cântărilor și a menționat faptul că în această seară Sfântul Mare Mucenic Ioan va merge în misiune în una dintre cele mai îndepărtate localități din eparhie. Astfel, racla care adăpostește trupul purtător de har al ocrotitorului Sucevei și al întregii țări va poposi pentru câteva ore în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihai și Gavriil” – Breaza I spre bucuria tuturor credincioșilor din zonă, mai ales a celor care, din diferite motive, nu au avut până acum prilejul să se întâlnească în mod material cu Sfântuțul.

Condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan ce are ca destinație localitatea Breaza va fi întâmpinată de către fii ai satului alături de un sobor de preoți și diaconi. Cinstitele moaște vor fi așezate spre închinare în biserica ocrotită de mai-marii voievozi ai cetelor cerești pentru întreaga noapte din 15 spre 16 septembrie 2024, Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, binecuvântându-i astfel pe toți cei care i se închină și îi aduc prinos de dragoste și mulțumire.

După Acatistul sfântului originar din Trapezunt și martirizat la Cetatea Albă vor fi săvârșite Slujba de Priveghere, începând cu ora 21:00, și mai apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, iar la ora 5:00, în dimineața zilei de luni, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va însoți odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.

„Ieri, de Înălțarea Sfintei Cruci, am slujit împreună cu Vlădica Damaschin la Mănăstirea Râșca, o mănăstire veche, atribuită în documente lui Bogdan I, ctitorul Mănăstirii Bogdana, dar refăcută de urmașii la tron ai Sfântului Ștefan cel Mare, Bogdan al III-lea, sau cel Orb, și Petru Rareș. Desigur, cuvântul meu (la această sărbătoare) a fost postat pe site-ul Arhiepiscopiei, însoțit de un Decalog. De altfel, și cuvântul de la Nașterea Maicii Domnului a fost însoțit de un alt Decalog. Aceste decaloguri sunt niște sinteze cu care ar trebui să rămâneți după participarea la câte o sfântă slujbă, la o Sfântă Liturghie, și nu numai, în zilele de praznice și sărbători. … Ceea ce aș vrea să vă mai spun este faptul că după amiază, la ora 17.00, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou va pleca puțin în misiune în Parohia Breaza din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc. Așa că cei care veți veni după această oră vă veți putea închina la un veșmânt al Sfântului pe care îl va așeza părintele arhimandrit Valerian, marele eclesiarh, în locul raclei. Dar nu va lipsi foarte mult timp, pentru că mâine dimineața, la primele ore, Sfântul va fi din nou așezat pe baldachinul din paraclisul mănăstirii sale.”

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a rostit rugăciuni de dezlegare și rugăciuni pentru sănătate trupească și sufletească, pentru cei ce suferă de depresie ori alte tulburări sufletești, dar și pentru cei care zac în patul suferinței, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.

Zilele dedicate sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci amintesc tuturor credincioșilor de jertfa supremă din istoria omenirii, Pătimirile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și despre cea mai mare binecuvântare revărsată peste oameni – Învierea Fiului lui Dumnezeu și șansa tuturor la mântuire.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi