Decalog la Înălțarea Sfintei Cruci

  1. Imprimă-ți în inimă numele lui Dumnezeu, însemnându-te cu semnul Sfintei Cruci, cea mai puternică legătură a omului cu Persoanele Preasfintei Treimi.
  2. Fii tu însuți mereu gata să te lași pironit și răstignit, ca astfel să fii nedespărțit de dragostea jertfelnică a lui Hristos Domnul.
  3. Răstignește zilnic pe omul cel vechi al păcatului din tine și îndepărtat de Dumnezeu, înviind în Hristos prin puterea Lemnului de Viață dătător.
  4. Retrage-te în pustiul pătimirilor primind prin puterea Sfintei Cruci cunoașterea Celui Ce este Lumina lumii ca început și sfârșit a toate.
  5. Mori sufletește prin puterea Sfintei Cruci față de egoismul din tine, care este începutul tuturor răutăților.
  6. Rodește rod bun și înnoit întru Mlădița Hristos prin puterea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, fără de care nu te poți apropia de Cel Ce a zidit cerul și pământul.
  7. Fii un permanent lucrător al virtuților trăindu-ți viața într-o necontenită ieșire din sine și o neîntreruptă alipire de Fiul Întrupat al lui Dumnezeu.
  8. Cinstește Crucea, pana cu care ți se va semna actul mântuirii, cale și prilej al slujirii întru dreptate a Mântuitorului.
  9. Stabilește-ți coordonatele personalității tale după modelul Crucii lui Hristos, dovada cea mai deplină a iubirii lui Dumnezeu față de noi.
  10. Fii un alt Macarie ori Maxim al Ierusalimului, care află și înalță înaintea lumii Crucea Domnului, icoană a Răstignirii și a Învierii, plină de putere și de har.
Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților