Răspunsul ierarhului – 3 septembrie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Bună seara,

Iertare pentru deranj, însă am o problemă care mă macină de 5 ani de zile și aș avea nevoie de cel mai sincer răspuns posibil.

Ca să încep, am fost împreună cu o fată 4 ani de zile, ca apoi să aflu că între noi există legătură spirituală, tatăl meu fiind nașul de botez al mamei sale și părinții mei cununându-i pe părinții ei (primii 3 ani de relație neștiind de această legătură). Au trecut încă 4 ani de când ne-am despărțit, încă păstrăm legătura, încă ne mai purtăm sentimente … și nu reușim să ne găsim liniștea și să ne împăcăm cu această idee, că nu putem fi pentru tot restul vieții împreună (să ne cununăm și să ne întemeiem o familie) …. Știu că pentru legătura aceasta dintre noi s-ar putea da o „dispensă” … însă pe la preoții pe unde am întrebat ni s-a comunicat că nu ar fi posibil …. Așa că m-am decis să vă scriu și dumneavoastră, direct la sursă… Poate cunoașteți mai multe cazuri asemănătoare. Chiar nu vreau să trăiesc cu acest regret tot restul vieții și să o pierd. Simt și am simțit mereu că este jumătatea mea, iar sentimentele nu s-au schimbat nici din partea ei, nici din partea mea…

Ce mă sfătuiți să fac, există vreo șansă cu ajutorul bunului Dumnezeu să primim o dispensă și să ne întemeiem o familie sau îmi fac speranțe degeaba?”

A.P.

Doamne, ajută!

Fiind vorba de o rudenie spirituală în grad III, se poate acorda dispensa de către chiriarhul locului.

Pace și liniște sufletească!

„Binecuvântați Înaltpreasfințite!

Am auzit, citit și chiar întâmpinat foarte multe păreri/idei cum că femeia creștin-ortodoxă ar avea/sau nu ar avea voie să poarte podoabe/bijuterii (cercei, brățări etc). Ce părere aveți despre acest subiect și care este calea cea dreaptă (este bine sau nu este bine să purtăm)?

Cu deosebită considerație.”

V.J.

Doamne, ajută!

Dacă dumneavoastră considerați că aceste bijuterii vă dau o stare de bine, purtați-le neostentativ, în limitele decenței și ale bunei cuviințe.

Pace și liniște sufletească!

„Hristos a înviat!

Ne puteți spune un top 10 sau chiar 20 al tuturor cărților duhovnicești, vă rugăm?”

Anonim

Adevărat a înviat!

Sfânta Scriptură, Filocaliile și Scrierile Sfinților Părinți.

Lectură plăcută!

„Vă sărutăm dreapta, Înaltpreasfinția Voastră, și vă mulțumesc pentru răspunsurile oferite anterior!

Vin cu o problema grea și complicată, la care doar un ierarh poate răspunde. Am un duhovnic de aproape 30 de ani. De câțiva ani, s-a călugărit la o mănăstire de călugări, ulterior venind la una de maici. De un an de zile stareța inventează fel de fel de lucruri despre ucenici, majoritatea nu mai vin săturându-se de astfel de situații. Mai nou, s-a adresat episcopului, aceasta interzicându-ne să mai venim la biserică! Cum e posibil așa ceva în spațiul ortodox? Repet, nu am făcut absolut nimic, nu am deranjat cu nimic. Pur și simplu e … și …. Ce e de făcut? Nu vreau să-mi pierd duhovnicul. Am început și un conflict cu Dumnezeu pentru că nu pot înțelege cum de îngăduie asemenea nedreptăți.

Vă mulțumesc!”

R.V.

Doamne, ajută!

Poate că ar fi bine să vorbiți personal cu episcopul locului.

Cât despre conflictul cu Dumnezeu, v-aș recomanda să renunțați la acesta până nu va fi prea târziu.

Pace și multă liniște sufletească!

„Sărut mâna.

Mă scuzați că vă deranjez cu o întrebare care poate nu-și are sensul, însă m-am smintit când am văzut cum se practică cununiile în …., de către …. Atașez și dovada.

Nașul care este și preot a slujit la cununie, așa ceva nu se poate. Poate sunt eu exagerat, însă doresc un răspuns de la Înaltpreasfinția Voastră, căci sunteți cel mai avizat.

Binecuvântați.

Cu supunere, …”

I.V.

Doamne, ajută!

O sinteză a ceea ce trebuie să fie nașii de cununie se poate regăsi în articolul https://doxologia.ro/rolul-semnificatia-nasilor-taina-sfintei-cununii,

iar familia unui preot îndeplinește condițiile de a năși.

Precizăm că nu există canoane care să prevadă faptul că preotul slujitor nu poate fi în același timp, dimpreună cu doamna preoteasă, și naș mirilor.

Pace și liniște sufletească!

„Mă numesc … și sunt din …, comuna …. Vă scriu pentru a vă cere ajutorul. Problema familiei noastre este una foarte gravă. De un an și jumătate în casa noastră se aud zgomote puternice, pocnituri, voci, pași, plânsete. Ni s-au dărâmat de pe pereți până acum 10 icoane, pe unele le-a spart, pe altele le-a rupt. Se văd fețe de diavoli, de morți. Ne trag de mâini, de picioare, se văd scântei de foc, scurtcircuit în pereți și multe altele pe care le-ar putea cuprinde multe file ale unei cărți, acesta fiind un mic rezumat. Am făcut slujbe, rugăciuni în această casă, dar lucrurile se înrăutățesc din ce în ce mai mult, pe zi ce trece, devenind un calvar! Țin să menționez că aud și preoții care vin în această casă aceste lucruri. Nu mai reușim să intrăm în casă! Nu putem dormi deloc și suntem din ce în ce mai extenuați. … ne-a oferit ajutorul anul trecut, prin trimiterea unor preoți la casa tulburată de duhuri necurate, dar când l-am solicitat din nou, din păcate nu ni s-a mai răspuns, nu se mai dorește.

Ne puteți oferi ajutorul?”

A.F.

Doamne, ajută!

Fiind jurisdicția unei alte eparhii, nu vă putem ajuta, dar puteți cere să se săvârșească Taina Sfântului Maslu, în care să fie incluse Rugăciunile Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Vorbiți și cu duhovnicul dumneavoastră.

Pace și liniște sufletească!