Concursul Eparhial „Sunet de toacă” – ediția a IV-a

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe” Mirăuți, în cea de-a doua zi a lunii septembrie a anului 2024, s-a desfășurat Concursul Eparhial „Sunet de toacă”, care a ajuns anul acesta la cea de-a patra ediție.

Organizat pe două etape de vârstă, 6-13 ani și 14-20 ani, competiția a reunit câștigătorii primei etape, care a avut loc la nivelul fiecăruia dintre cele cinci protopopiate ale eparhiei, Suceava I, Suceava II, Rădăuți, Câmpulung Moldovenesc și Fălticeni.

Concursul s-a desfășurat după criteriile stabilite de comisia de jurizare, din care au făcut parte: pr. Constantin-Ciprian Blaga, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în calitate de președinte, pr. Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului EducaționalTeologic, pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Suceava, arhid. Vasile Plămadă, inspector în cadrul Sectorului Colportaj-Bisericesc, Gabriel Ilișoi, referent al Sectorului Catehizare, Tineret și Educație pentru viață, și protos. Ioan Tofan, referent al Sectorului Cultural, în calitate de secretar al comisiei.

Evenimentul prin care organizatorii și-au propus să păstreze, să promoveze și să transmită mai departe această tradiție a bătutului toacei a debutat cu mesajul de bun venit al protos. Ioan Tofan. Acesta a împărtășit câteva gânduri despre simbolismul și importanța toacei în Ortodoxie, punctând profunzimea acestui instrument, dar și istoria-i îndelungată.

Gândul de binecuvântare al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic a fost transmis de către consilierul Sectorului Cultural, pr. Constantin Ciprian Blaga, cel care a adus în atenție și un fragment din volumul „Educatori creștini ai neamului românesc”, lucrare a preotului profesor Mihail Bulacu, în care este evocată, între altele, una dintre mărturiile lui Alexandru Vlahuță referitoare la ecoul pe care sunetul de toacă auzit la Mănăstirea Agapia l-a avut în sufletul scriitorului. Vlahuță a rememorat un crâmpei din copilărie, asociind sunetul de toacă cu note duioase de cântec, care înseninează și cheamă la rugăciune.

Prof. Daniela Ceredeev, inspector pentru disciplina Religie, le-a vorbit participanților acestei ediții despre importanța misiunii care le-a fost încredințată, ei fiind cei care au fost înzestrați cu un dar deosebit în folosirea cu măiestrie a instrumentului întrebuințat de Biserică pentru a vesti momentele de rugăciune colectivă, o minunată tradiție, parte integrantă a cultului ortodox.

După momentele de interpretare și după deliberarea îndelungată a juriului au fost acordate premiile I, II, III, câștigătorii fiecărei categorii primind, în funcție de punctajul obținut, ciocănelul de aur, de argint și cel de bronz, precum și premii în bani din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Cei clasați pe primele locuri au fost răsplătiți cu diplome și cărți menite să contribuie la dezvoltarea duhovnicească a celor care doresc să fie vestitori ai momentelor de rugăciune de obște.

Redăm în continuare lista câștigătorilor desemnați în urma deliberării comisiei de jurizare:

La categoria de vârstă 6-13 ani:

Premiul I – Ciocănelul de aur: Alexandru Mironescu – Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”, Vicovul de Sus-Plai, Protopopiatul Rădăuți;

Premiul II – Ciocănelul de argint: Ioan Gabriel Gagiu – Parohia Arghira, Protopopiatul Fălticeni;

Premiul III – Ciocănelul de bronz: Maxim Gabriel Drăgoi, Protopopiatul Suceava II;

Premiul Special: Daniel Rață, Parohia Dumbrăveni I, Protopopiatul Suceava I.

La categoria 14-20 ani:

Premiul I – Ciocănelul de aur: Rafael Bodea, Parohia „Sfântul Ilie” – Rădăuți, Protopopiatul Rădăuți;

Premiul II – Ciocănelul de argint: Andrei Caliniuc, Parohia Dumbrăveni I, Protopopiatul Suceava I;

Premiul III – Ciocănelul de bronz: Oanea Raul, Parohia Luncușoara, Protopopiatul Suceava II;

Premiul Special: Ecaterina Roman, Parohia Dumbrăveni, Protopopiatul Suceava I.

La final au fost aduse mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru binecuvântarea organizării concursului care a adus atât de multă bucurie în întreaga eparhie, gazdelor, Mănăstirii Mirăuți și părintelui stareț, arhim. Haralambie Țanef, membrilor juriului și, nu în ultimul rând, participanților și însoțitorilor acestora.

Irina Ursachi