Duminica în care în bisericile ortodoxe se lecturează pericopa evanghelică a Sfântului Apostol și Evanghelist Matei în care Mântuitorul Iisus Hristos atrage atenția asupra grijilor vieții care îndepărtează omul de adevărata țintă a vieții – regăsirea Luminii, mântuirea sufletului și dobândirea Împărăției cerurilor, 14 iulie 2024, a fost prilej de împlinire duhovnicească pentru obștea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pentru credincioșii prezenți la ctitoria voievodală care adăpostește cinstitele moaște ale celui mai iubit sfânt al Moldovei și Bucovinei.
În mijlocul lor, în Duminica a III-a după Rusalii, a Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, s-a aflat Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe un podium special amenajat în incinta complexului monastic, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, clerici de la Centrul Eparhial Suceava, și slujitori ai sfântului locaș cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” și „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Fragmentul din Sfânta Evanghelie rânduit a se citi în această zi a fost tâlcuit de pr. Sorin-Toader Clipa, de la Parohia „Sfântul Spiridon” din Suceava, care la momentul Chinonicului a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat rolul rugăciunii din fiecare clipă și a punctat faptul că îndemnul Mântuitorului de a urma Lumina lumii ar trebui să umbrească grijile vieții și preocupările mărunte, de împlinire a voii proprii, astfel încât împlinirea nevoilor sufletului să ducă spre dobândirea Împărăției lu Dumnezeu.
La emoția și bucuria duhovnicească care au pătruns astăzi în inimile celor prezenți a contribuit și frumusețea răspunsurilor liturgice oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Ioan cel Nou”, dirijat de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de învățătură și a amintit faptul că săptămâna aceasta Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în ședință de lucru, a hotărât trecerea în rândul sfinților a mai multor cuvioși și mărturisitori români, proclamarea oficială a canonizării lor urmând să aibă loc în anul 2025, când Biserica Ortodoxă Română va aniversa un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie.
„Săptămâna ce se încheie a fost una bogată în evenimente, au avut loc și lucrările Sfântului Sinod, pe ordinea de zi fiind un număr de 40 de temeiuri. Dintre cele mai importante au fost propunerile de canonizare ale unor părinți care au lucrat în Biserică cu toată dăruirea și seriozitatea. Spre informarea frățiilor voastre, am adus ordinea de zi a Sfântului Sinod pentru a expune, așa cum a fost programată, canonizarea acestor părinți ai Bisericii. Mitropolia Munteniei și Dobrogei l-a propus pe părintele arhimandrit Sofian Boghiu, pe părintele profesor Dumitru Stăniloae, pe părintele Constantin Sârbu, pe părintele Arsenie Boca și pe părintele Ilie Lăcătușu. Despre toți sunt convins că aveți foarte multe informații. Mitropolia Moldovei și Bucovinei i-a propus pe părintele ieroschimonah Paisie Olaru și pe părintele arhimandrit Cleopa Ilie.”
Chiriarhul a enumerat și alte decizii luate în urma ședinței de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din zilele de joi și vineri, 11-12 iulie 2024. „S-a ridicat la rang de arhiepiscopie Episcopia Marii Britanii și s-a discutat acordarea titlului de arhimandrit pentru câteva nume propuse de către chiriarhi. Noi i-am propus pentru aceste ranguri pe părintele Teofan (Preda), starețul mănăstirii Adormirea Maicii Domnului din Ilișești și pe părintele Galaction (Dominte), starețul Mănăstirii Botoș, din Protopopiatul Câmpulung. Au fost aprobate cele două propuneri. Așadar, iubiți credincioși, a fost o săptămână bogată în foarte multe realizări, aș spune eu cu bătaie lungă.”
Nu în ultimul rând, Înaltpreasfinția Sa i-a invitat pe credincioși să treacă pragul bisericii așezate sub ocrotirea Sfinților Împărați Constantin și Elena a Parohiei Dumbrăveni IV pentru a se închina în Sfântul Altar, locașul de cult primind astăzi veșmântul resfințirii.
După citirea rugăciunilor de dezlegare, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, mare făcător de minuni, mângâietor și grabnic ajutător, ale cărui moaște se află acum în Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”.
Irina Ursachi