Candela sufletului tuturor pelerinilor aflați în după-amiaza zilei de sâmbătă, 22 iunie 2024, în Cetatea Sucevei a fost luminată de dragostea și binecuvântarea Sfântului Ioan cel Nou, prin participarea la Procesiunea „Calea Sfinților”, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate marelui mucenic, organizate cu prilejul sărbătoririi Marelui Mucenic în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Rememorând parcă momentul de odinioară, când, prin purtarea de grijă a domnului Alexandru cel Bun moaștele sfântului trapezuntin martirizat la Cetatea Albă au poposit în Moldova, racla cu moaștele Sfântului Ioan a fost purtată de preoți și mireni pe străzile orașului ce odinioară a fost capitala Moldovei, pe un traseu punctat de douăsprezece opriri în locuri importante ale municipiului. La fiecare oprire s-au rostit ectenii, răspunsurile fiind date de Corul Seminarului Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”. Alaiul a fost întâmpinat de preoți ținând în mâini Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, numeroși credincioși din împrejurimi ori din diferite colțuri ale țării și reprezentanți ai oficialităților locale.
Procesiunea a fost deschisă de icoana special împodobită a Sfântului Ioan, flancată de drapelul național, purtate de tineri din Protopopiatul Rădăuți, în spatele lor mergând voluntarii Centrelor de tineret Eclessia din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, ai Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR), filiala Suceava, ai Asociației Tinerilor Ortodocși Suceveni (ATOS), îmbrăcați în frumosul port popular, cu sânziene și flori de câmp în mâini, și de elevi de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei”, purtând prapuri și cruci.
Au urmat maici și preoți din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, care și-au adus la flacăra candelelor, în sunet de toacă și clinchetul cățuilor, prinosul de rugăciune către cel ce le este model de mărturisire a credinței. Un amplu sobor de diaconi a cădit calea dinaintea moaștelor Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, tămâia binemirositoare împletindu-se cu parfumul discret al florilor de sânziene.
Racla cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou a fost străjuită cu torțe aprinse de elevi de la Școala Militară de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” din Fălticeni, Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc și de subofițeri de la unitatea din Vatra Dornei, fiind urmată de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar. Printre cei care au însoțit procesiunea s-au numărat și clerici din cadrul Centrului Eparhial Suceava, reprezentanți ai celor cinci protopopiate ale eparhiei, stareți și starețe.
Organizarea procesiunii a fost sprijinită de autoritățile locale, Poliția Locală, Poliția Rutieră Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Jandarmeria supraveghind deplasarea pe întregul traseu. Mai multe echipaje SMURD au fost pregătite să intervină în caz de necesitate.
Începând cu ora 21:00 a fost săvârșită slujba Privegherii în cinstea praznicului Cincizecimii, sub protia părintelui arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar Grupul Psaltic „Inochentie de la Probota”, dirijat de pr. Constantin Dan Magdalena, a oferit răspunsurile liturgice.
Programul evenimentelor dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” continuă astăzi, 23 iunie 2024, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh, cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințirul Părinte Calinc, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
În ajunul hramului Catedralei Arhiepiscopale, de la ora 18:00, în paraclisul mănăstirii va avea loc un concert de muzică bizantină, în cadrul căruia vor psalmodia Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, Corul de maici al Mănăstirii Cămârzani și pr. Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion și protopop al Protopopiatului Sascut, din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Luni, 24 iunie, când este pomenită aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de mai mulți ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului. Din sobor vor face parte și Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Programul hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” va continua cu Parastasul Voievozilor, slujbă de pomenire a domnilor Moldovei, care va avea loc în Cetatea de Scaun a Sucevei.
Sărbătoarea se va încheia cu o nouă ediție a evenimentului intitulat „Seara valorilor sucevene”, manifestare în cadrul căreia va concerta Corul Academic Byzantion, dirijat de lect. univ. dr. Adrian Sîrbu.