Prin intermediul programului academic Erasmus+, arhid. Vasile M. Demciuc, lector univ. dr. de la Departamentului de Științe Umane și Social-Politice al Facultății de Istorie și Geografie a Universității „Stefan cel Mare” Suceava, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a beneficiat și în acest an universitar de o bursă de studii – Predare și Formare – Teaching@Training la Erciyes University – Kayseri, Turcia, în perioada 14 – 30 mai 2024.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în această săptămână arhid. lector univ. dr. Vasile Demciuc a susținut prelegeri cu tema Cultura și civilizația pontică în ssecolele XIV – XV, respectiv Istoria Bizanțului – artă și civilizație, cursuri opționale prezentate studenților masteranzi în programul de studii. În această perioadă a fost însoțit de prof. univ. dr. Mehmet Öcal, de la Catedra de Relații Internaționale, și de prof. univ. dr. Elif Şimşek de la aceeași catedră. La sfârșitul stagiului de predare, prof. dr. Betül Mete, coordonatorul Erasmus+ în cadrul Erciyes University Kayseri, a avut o întrevedere în cadrul căreia au fost stabilite noi legături și schimburi de experiență între profesorii și studenții celor două universități.
Un alt moment important a avut loc în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate la Departamentul de Istorie, când prof. univ. dr. Betül Mete i-a acordat lectorului universitar sucevean Certificate of Appreciation for Erasmus+ Training Mobility. La sfârșitul întrevederilor s-a evidențiat faptul că se dorește ca în anul 2025 să apară volumul al doilea din „Cappadocia, istorie, credință și artă”, completându-se astfel frumoasa lucrare apărută la Editura Basilica, Bucureşti, în 2020.
Având în vedere faptul că arhid. Vasile M. Demciuc a întreprins cercetări amănunțite în Trapezunt, cercetări în urma cărora au fost editate câteva cărți referitoare la istoria generală a acestui oraș, de această dată a sosit momentul unei noi lansări de carte, „Trapezunt – Mănăstirea Sumela – istorie, credință, artă” – volum care a văzut lumina tiparului la Editura Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ceea ce a fost inedit la această lansare a fost faptul că studenții masteranzi de la Facultatea de Literatură și Istorie, specializarea Istorie, au participat la acest eveniment chiar în incinta Mănăstirii Sumela, mănăstire aflată la aproximativ 45 km depărtare de Trapezunt.
După acest moment emoționant, arhid. Vasile M. Demciuc a fost primit de prof. univ. dr. Hamdullah Çuvalci, Rector Karadeniz Technic University – Trapezunt, prof. univ. dr. Akif Cinel, prorector la aceeași universitate, prof. univ. dr. Mehmet Alaaddin Yalçinkaya, decanul Facultății de Literatură și Istorie din cadrul aceleiași universități, și prof. univ. dr. Ismail Köse de la Catedra de Relații Internaționale. În cadrul întrevederii, gazdele au remarcat în mod deosebit constanta preocupare pentru istoria Trapezuntului, preocupare manifestată direct încă din 2010, și mai ales faptul că studiile au fost publicate în volume ce atrag atenția prin faptul că au un bogat conținut informațional științific. S-a subliniat faptul că arhid. Demciuc este continuatorul studiilor semnate de Anthony Bryer, David Winfield, și Richard Anderson, publicate în 1985 în prestigioasa colecție Dumbarton Oaks Papers, fiind așadar printre pionerii istoriei Trapezuntului scrisă de autori străini alături de istoricii turci. Au remarcat în mod special condițiile grafice ale volumului album, calitatea imaginilor, a suportului tipografic, felicitând echipa editorială.
Totodată, a fost exprimată bucuria pentru faptul că profesori de la Karadeniz Technic University – Trapezunt sunt colaboratori la prestigiosul anuar al Facultății de Istorie și Geografie, Codrul Cosminului – anuar înscris în rândul periodicelor cu recunoaștere internațională, exprimându-se dorința continuării acestei frumoase colaborări științifice. Totodată, s-a subliniat încă odată importanța programului Erasmus+, prin care Uniunea Europeană sprijină educația și formarea tineretului în Europa, program prin care profesori și studenți pot să câștige experiență și să aibă acces la studii și formare în străinătate. Numeroși dascăli și-au exprimat dorința de a colabora și ei cu studii de specialitate în prestigiosul Anuar „Codrul Cosminului” al Departamentului de Științe Umane și Social-Politice al Universității „Ștefan cel Mare” Suceava.
A urmat apoi perioada de Pregătire și Formare în Cappadocia, care a constat în cercetarea a noi monumente rupestre din fascinanta și enigmatica Cappadocie, consilierul eparhial și universitarul sucevean fiind însoțit pe toată această perioadă de Mehmet Ali Soydemir. Potrivit mărturiei părintelui consilier eparhial, documentarea la fața locului a fost un bun prilej de îmbogățire a cunoștințelor și informațiilor despre monumentele rupestre din Cappadocia, arhid. lector univ. dr. Vasile M. Demciuc îmbogățindu-și fototeca cu câteva mii de imagini ale acestor biserici monumente istorice datând din sec. VI – XII, care vor fi selectate și publicate într-o nouă lucrare dedicată Cappadociei.