Călătoria muzicală care a adus în prim-plan reinterpretări și orchestrări magistrale ale celor mai îndrăgite șlagăre de altădată, concertul pop-simfonic A TEMPO a încununat în seara zilei de duminică, 12 mai 2024, prima ediție a SymphOpera Fest, fuziune inovatoare dintre muzica simfonică și operă, eveniment desfășurat în Săptămâna Luminată la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava. Conceput de dirijorul, compozitorul și pianistul Andrei Tudor, concertul a reunit nume de referință ale peisajului muzical românesc, precum îndrăgita Monica Anghel și soliștii Operei Naționale Române Cluj, Florin Estefan, Hector Lopez, Cristian Mogoșan și Eusebiu Huțan. Aceștia au fost acompaniați de Concordia Orchestra & Band, precum și de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, cea care în anul 2023 a obținut două medalii de aur la Jocurile Mondiale Corale (Coreea de Sud 2023).
După interpretarea emoționantă a salutului pascal Hristos a înviat!, artiștii au impresionat prin prestația vocală și instrumentală extraordinară, dar și prin repertoriul inedit care a adus la lumină crâmpeie muzicale din anii ’70, ’80, ’90 și nu numai, sute de spectatori răsplătind cu minute de aplauze întregul periplu pop-simfonic.
Concertul, transmis în direct de către Sectorul Media și Comunicare al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost prezentat și moderat de Daniela Nane, renumita actriță împodobindu-l cu fragmente din poezii scrise de Magda Isanos, poeta cunoscută pentru sensibilitatea și profunzimea versurilor, dar și a temelor abordate.
Evenimentul s-a încheiat cu mesajul de recunoștință al unuia dintre inițiatorii acestui proiect unic în zona de Nord-Est a României, managerul Ionuț-Vichentie Ilisoi, care a punctat încă o dată faptul că SymphOpera Fest reprezintă „mai mult decât simpla îmbinare dintre muzica simfonică și operă – este un angajament pentru a aduce arta muzicală în inimile și mințile tuturor, indiferent de vârstă sau de nivelul de expunere la muzica cultă”.
Între evenimentele desfășurate în această săptămână, dedicate iubitorilor de artă și de frumos, s-au numărat spectacole și concerte care au bucurat sute de inimi. În Anul centenar Pucinni, în 2024 împlinindu-se 100 de ani de la moartea compozitorului italian Giacomo Puccini, a fost pusă în scenă piesa TOSCA, capodoperă compusă în anul 1900, protagoniști fiind soliștii, corul, corul de copii și orchestra Operei Naționale Române Iași. Un alt moment important al acestor zile a fost concertul LATINO-SIMFONIC susținut de soliștii și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, sub bagheta dirijorală a lui Mihail Agafița.
Manifestarea cultural-artistică s-a încheiat luni, 13 mai, cu un recital de canto clasic, invitați fiind maestrul Marius Vlad Budoiu, tenor al Operei Naționale Române Cluj, alături de Adina Alupei, maestrul corepetitor al Operei Naționale Române Iași, de absolvenții masterclass-ului de măiestrie vocală și interpretativă, precum și de baritonul Operei Brașov, Alexandru Chiriac.
Pe parcursul celor șapte zile de festival, peste 300 de artiști au încântat publicul sucevean prin intermediul muzicii, evenimentele reunind mii de spectatori.
Alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, între partenerii principali ai proiectului se numără Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare”, inițiator și organizator principal fiind Asociația „Sing Bucovina”.
Irina Ursachi