Întrucât prin artă și cultură se oglindesc, alături de profunzimile sufletului, și valorile societății contemporane, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților continuă să sprijine inițiativele menite să aducă în prim plan muzica simfonică internațională și artiștii români merituoși, prin susținerea proiectelor care împodobesc sfera frumosului din Bucovina și nu numai.
Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Clinic, Eparhia Sucevei și Rădăuților se numără între partenerii principali ai SymphOpera Fest, manifestare desfășurată în perioada 7-13 mai 2024, care se dorește a fi „o fuziune inovatoare dintre muzica simfonică și operă, oferind publicului din Nord-Estul României o experiență muzicală unică și captivantă”. Pe parcursul celor șapte zile de festival, peste 300 de artiști vor încânta publicul sucevean prin intermediul muzicii.
Cel dintâi eveniment care a adus împreună sute de spectatori la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava a fost concertul „Un compozitor la carnaval”, prezentat de îndrăgita jurnalistă Laura Lucescu. Invitat special, alături de Liber Artis Orchestra din Iași, dirijată de Dalma Toadere Kovács, a fost actorul Bogdan Bob Rădulescu, cel care a și jucat rolul compozitorului Camille Saint-Saëns. Partea simfonică a fost împletită astfel cu momente amuzante, stârnind numeroase zâmbete și aplauze în seara zilei de marți, 7 mai. Potrivit organizatorilor, concertul inspirat de un carnaval se caracterizează „printr-o combinație vibrantă de culori și idei, o explozie de mișcare și creativitate și un vârtej de imaginație. Acesta include o selecție diversă de compozitori și lucrări contrastante din epoci total diferite, toate aduse pe scenă sub bagheta dirijorului si moderatorului Dalma Toadere.” Renumitul Carnaval a reunit o pleiadă de artiști între care compozitorul german Richard Wagner și maestrul italian Antonio Vivaldi, întregul moment fiind o întâlnire muzicală fascinantă în care și-au făcut apariția și portrete ale unor animale oglindite pe scenă prin intermediul instrumentelor muzicale.
Mult așteptatul eveniment organizat în Săptămâna Luminată a continuat astăzi, 8 mai, cu un moment special pregătit pentru cei mici, intitulat „Carnavalul animalelor” – suită muzicală compusă de celebrul compozitor francez Camille Saint-Saëns în anul 1886. Copiii s-au bucurat de numeroase piese muzicale scurte, fiecare reprezentând diferite animale sau personaje, aduse în atenție, în scop artistic și educativ, de Liber Artis Orchestra din Iași, dirijată și moderată de Dalma Toadere Kovács.
„Acorduri pentru educație” – Operă la puterea a treia va fi titlul următoarei întâlniri din cadrul SymphOpera Fest. Desfășurată la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava în data de 10 mai 2024, începând cu ora 10:00, conferința va avea ca invitați speciali managerii operelor din București, Iași și Cluj: Daniel Jinga, Andrei Fermeșanu, respectiv Florin Estefan.
Regalul de muzică își așteaptă publicul și în zilele următoare, când vor avea loc concertele TOSCA de Giacomo Puccini, invitați fiind soliștii, corul, corul de copii și orchestra Operei Naționale Române Iași, LATINO-SIMFONIC susținut de soliștii și orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău.
Unul dintre momentele care vor încununa întregul festival va fi spectacolul A TEMPO – Pop-Simfonic românesc, în seara zilei de duminică, 12 mai 2024. Concertul, dirijat de renumitul Andrei Tudor, îi va avea ca protagoniști pe Monica Anghel și soliștii Operei Naționale Române Cluj: Florin Estefan, Hector Lopez, Gabriel Mogoșan, Eusebiu Huțan. Aceștia vor fi acompaniați de Concordia Orchestra & Band, precum și de Corala „Ciprian Porumbescu”, cea care în anul 2023 a obținut două medalii de aur la Jocurile Mondiale Corale (Coreea de Sud 2023).
Manifestarea cultural-artistică se va încheia luni, 13 mai, cu un recital de canto clasic, un Masterclass de măiestrie vocală, în cadrul căruia vor fi prezenți tenorul Marius Vlad Budoiu, baritonul Alexandru Chiriac și maestrul corepetitor Adina Alupei.
SymphOpera a luat naștere la Suceava la inițiativa a trei tineri pasionați, cu experiență vastă în domeniul muzicii, fiind proiectul de suflet al managerului Ionuț-Vichentie Ilisoi, al lui Alexandru Semeniuc, dirijor și compozitor, și al Alexandrei Magazin, muzicolog. Astfel SymphOpera Fest reprezintă „mai mult decât simpla îmbinare dintre muzica simfonică și operă – este un angajament pentru a aduce arta muzicală în inimile și mințile tuturor, indiferent de vârstă sau de nivelul de expunere la muzica cultă”.
Alături de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, între partenerii principali ai proiectului se numără Ministerul Culturii, Primăria și Consiliul Local al Municipiului Suceava și Universitatea „Ștefan cel Mare”, inițiator și organizator principal fiind Asociația „Sing Bucovina”.
Irina Ursachi