Concert prepascal la Mănăstirea Bogdănești – „Învierea, bucurie în suferință”

Călătoria duhovnicească în vederea întâlnirii cu Dumnezeu cel Înviat, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a fost evocată în seara zilei de duminică, 7 aprilie, în Duminica Sfintei Cruci, la Mănăstirea Bogdănești, printr-un concert dedicat îndeosebi celor 100 de vârstnici din cadrul centrului, dar și comunității și susținătorilor activității social-filantropice desfășurate în cadrul complexului monahal.

Desfășurat în contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, concertul intitulat „Învierea, bucurie în suferință” a avut ca invitați speciali Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava și Corul mixt „Învierea” al Catedralei din Fălticeni, cu hramul „Învierea Domnului”.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, acest concert a încununat astfel evenimentele organizate aici în cea de-a treia săptămână din Postul Mare, Taina Sfântului Maslu de obște și Sfânta Liturghie, ambele săvârșite sub protia Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, dar și găzduirea unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului Serafim de Sarov.

Concertul, aflat la prima ediție, a abordat un repertoriu special care a urmărit aducerea în atenția auditoriului a virtuților ce pot fi dobândite prin urcarea treptelor pocăinței, mai cu seamă în perioada Postului Mare.

Moderat de pr. Andrei Mocanu, director al Departamentului Pelerinaje al Centrului Eparhial Suceava, evenimentul a debutat cu momentul pregătit de Corul mixt „Învierea” din Fălticeni, dirijat de pr. Claudiu Hariuc. Sărbătorind doi ani și jumătate de la înființare, membrii coralei au oferit publicului o serie de cântări bisericești specifice perioadei prepascale, precum Până când, Concertul de Gavriil Musicescu, Cine se va sui, Doamne, buzele mele, Cu noi este Dumnezeu – cântare aranjată pentru cor de Nicolae Lungu. Surpriza serii a fost interpretarea unei compoziții a lui Ioan. D. Chirescu, originar din Fălticeni, Mama.

A urmat un moment emoționant, oferit de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Condus de arhid. Nifon Baciu și dirijat de arhid. Ilie Leonte, grupul psaltic a pregătit un periplu muzical din care au făcut parte piesele: Stihiri la Vecernia Fiului risipitor, Ușile pocăinței, Astăzi s-a spânzurat pe lemn, Heruvic în Joia Mare, Prohodul Domnului. Totodată, au fost interpretate și alte cântări specifice Postului Mare, ce au reușit să transmită profunzimea învățăturilor teologice din perioada pregătirii pentru Praznicul Învierii Domnului.

Între cei în inima cărora a fost așezat acest florilegiu muzical s-au numărat vârstnici, slujitori ai Mănăstirii Bogdănești, o parte din personalul care se ocupă de îngrijirea celor suferinzi găzduiți în cadrul așezământului, dar și clerici de la Centrul Eparhial Suceava. Nu în ultimul rând, din public a făcut parte și Preasfințitul Părinte Ieronim, ierarhul oaspete care în aceste zile a binecuvântat obștea și întreaga comunitate. Preasfinția Sa i-a felicitat pe toți cei implicați în desfășurarea evenimentelor din aceste zile. „Mulțumesc Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic pentru invitația și binecuvântarea dată de a fi aici și a experia eu însumi lucrarea aceasta deosebită a Sfintei Mănăstiri Bogdănești, cu hramul Sfântul Ilie, care este un sfânt râvnitor, precum și lucrarea părinților de aici, care se străduiesc foarte mult să-și împlinească îndatoririle lor. Mulțumesc părintelui stareț Pamvo protosinghelul care ne-a înconjurat cu multă dragoste și ne-a asistat împreună cu obștea și cu părinții invitați aceste zile la sfintele slujbe și, iată, la acest minunat concert în care s-a prezentat tradiția aceasta bogată, muzicală, și totodată chemare și renaștere spirituală a corurilor care s-au prezentat aici înaintea dumneavoastră. Nu avem decât să mulțumim, mai presus de toate, Bunului Dumnezeu Care, iată, ne inspiră și ne călăuzește să împlinim așa lucruri frumoase spre slava Sa, spre mângâierea celor care au nevoie, El Care iubește pe tot omul în suferință și, în același timp, spre asistența și îndrumarea duhovnicească a celor ce poposesc aici, la această sfântă mănăstire, să afle tămăduire sufletului, dar și îndrumare și tămăduire trupului prin slujbele care se fac. Felicitări! Să dea Dumnezeu ca celor care atât de frumos au interpretat în seara aceasta cântări tradiționale, bisericești, bizantine sau din repertoriul coral, care are și accente locale, să fie această lucrare a lor de propășire și să mărturisească și pe alte meridiane,să mărturisească frumusețile pe care le-au adunat în suflet, frumusețile cuvintelor și frumusețile armoniilor cerești.”

Evenimentele prilejuite de „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, menite să aducă mângâiere celor aflați în suferință și singurătate, se încheie luni, 8 aprilie, când fragmentul din cinstitele moaște ale Sfântului Serafim de Sarov se vor întoarce la Sihăstria Putnei.

Cei care doresc să fie sprijin pentru vârstnicii găzduiți în cadrul centrului Mănăstirii Bogdănești, majoritatea reprezentând cazuri sociale, pot contribui la lucrările de renovare și consolidare a uneia dintre clădirile centrului, cunoscută sub numele de Casa bunicilor, proiect atât de necesar, dar foarte costisitor, pentru a le oferi acestora condiții cât mai bune de viață.

IBAN: RO76RZBR0000060023896527

Titular: MANASTIREA BOGDANESTI

Valuta: Lei

Nume banca: Raiffeisen Bank

Cod Swift banca: RZBRROBU

Protos. Pamvo DIMA – 0757 607 453

O atenție deosebită este acordată și alinării sufletelor bunicilor singuri, în biserica Mănăstirii Bogdăneștii fiind săvârșită zilnic Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, prin râvna obștii monahale păstorită duhovnicește de părintele protosinghel Pamvo Dima, care este și coordonatorul așezământului filantropic. Vârstnicii găzduiți aici se bucură și de Taina Sfântului Maslu săvârșită de mai multe ori pe săptămână, slujbă prin care se înalță rugăciuni pentru mijlocirea harului pentru primirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, periodic, bunicii fără familie sunt și pelerini la bisericile și mănăstirile eparhiei.

Daniela Livadaru
Irina Ursachi