În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, în cea de-a treia săptămână din Sfântul și Marele Post, numeroși credincioși, între care peste 100 de vârstnici din cadrul Așezământului Mănăstirii Bogdănești, au trăit momente de bucurie și împreună rugăciune, primind binecuvântarea Sfântului Serafim de Sarov prin moaștele sale și participând la săvârșirea Tainei Sfântului Maslu cu arhiereu.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, un fragment din moaștele Sfântului Serafim de Sarov a ajuns de la Mănăstirea Sihăstria Putnei în cursul zilei de vineri, 5 aprilie 2024, la Centrul pentru persoane vârstnice al Mănăstirii Bogdănești.
Pentru primirea mijlocirii harului întru dăruirea vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor, în după-amiaza zilei de sâmbătă, 6 aprilie, a fost săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște de către Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, alături de un sobor de preoți.
Ierarhul a împărtășit bucuria de a se afla în acest loc binecuvântat în aceste zile și a subliniat importanța rugăciunii pentru cei aflați în suferință. „În contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bătrânilor, am poposit aici ca să săvârșim slujba Sfântului Maslu, pe care am împlinit-o ca pe o deosebită rânduială pe care mănăstirea o practică. Pentru că nu numai că poartă de grijă fizic și medical prin cadrele de specialitate care sunt încadrate aici și care, coordonate de obștea mănăstirii, au grijă de bătrâni, dar se ocupă și spiritual de ei și aceasta este, putem să spunem, principalul lucru pentru că ne învață Mântuitorul Hristos, și vedem din minunile pe care Le-a săvârșit că a vindecat cu cuvântul, și cuvântul Său este purtător de lumină, dar și de darul dumnezeiesc vindecător. Vindecător nu numai pentru trup, ci și pentru suflet. Nu se face o vindecare a trupului, o tămăduire până nu se tămăduiește sufletul. Iertarea păcatelor este o lucrare esențială și deci aici, în mănăstire, se are în vedere această deosebită lucrare de păstorire a celor care sunt aici găzduiți de sfânta mănăstire cu grija spirituală, în primul rând, dar și cu grija materială de tot ceea ce trebuie. Această participare a mea aici este încadrată în preocupările generale din acest an, pe care fiecare eparhie, iată, fiecare mănăstire cu specific le împlinește pentru a marca, pentru a înțelege mai bine care este legătura dintre cuvânt și faptă, care este legătura între puterea Cuvântului lui Dumnezeu, care vindecă sufletul, și aceeași putere care vindecă trupul omului îmbătrânit de ani și care trece prin suferință.”
Alături de obștea mănăstirii condusă de protos. Pamvo Dima, la eveniment au participat preoți slujitori de la parohiile din împrejurimi, clerici din cadrul Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, între care pr. Andrei Mocanu, director al Departamentului Pelerinaje, dar și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.
Mulțime de credincioși s-au bucurat de întâlnirea cu Sfântul Serafim de Sarov, mare făcător de minuni, precum și de binecuvântarea arhierească și rugăciunile înălțate de ierarh pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință.
Protos. Pamvo Dima, starețul așezământului monahal, a adus în atenție cele mai importante evenimente ale acestei săptămâni, mulțumind totodată celor care au contribuit la bucuria duhovnicească a vârstinicilor și a obștii monahale de la Bogdănești. „Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în după-amiaza acestei zile am oficiat Taina Sfântului Maslu aici, la Mănăstirea Bogdănești, avându-l în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi. Bucuria este cu atât mai mare cu cât ne dorim ca aceste persoane vârstnice, 100 fiind la număr, să aibă parte de dragostea și ocrotirea noastră, iar crucea neputinței pe care o simt deplin să fie una mai cu nădejde, să fie una mai cu speranță, mai cu credință și cu dragoste. La finalul acestei săptămâni, Mănăstirea Bogdănești a organizat o serie de evenimente care au debutat cu întâmpinarea sfintelor moaște ale Sfântului Serafim de Sarov în data de 5 aprilie. În data de 6 aprilie, începând cu ora 17:00, a avut loc Taina Sfântului Maslu, având în mijlocul nostru pe Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcop al Daciei Felix, înconjurat fiind de un sobor de preoți și diaconi. (…) Mulțumim frumos pentru ocrotirea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, mulțumim Preasfințitului Părinte Ieronim pentru că a dat curs invitației noastre și a binecuvântat activitatea Mănăstirii Bogdănești, a binecuvântat comunitatea, obștea, bătrânii pe care îi îngrijește, Și mulțumim tuturor credincioșilor care au răspuns afirmativ invitației noastre și mereu ne poartă în rugăciuni și ne sprijină cu toate cele care ne sunt de trebuință.”
Seria evenimentelor desfășurate în aceste zile la Mănăstirea Bogdănești continuă mâine, 7 aprilie 2024, cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie săvârșită de ierarhul oaspete, Preasfințitul Părinte Episcop Ieronim, precum și cu un concert prepascal. Începând cu ora 18:30, Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava și Corul „Învierea” al Bisercii cu hramul „Sfânta Înviere” din Municipiul Fălticeni vor mărturisi, prin cânt, despre călătoria duhovnicească către întâlnirea cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Racla cu părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai iubiți Sfinți ai Ortodoxiei, pomenit în ziua de 2 ianuarie, data mutării sale la Domnul, şi în 19 iulie, ziua canonizării sale, va poposi în biserica mănăstirii până în seara zilei de luni, 8 aprilie.