- Mulțumește lui Dumnezeu, Care te-a rânduit înger păzitor semenilor tăi, asemenea supraveghetorilor şi temnicerilor din Sfânta Scriptură.
- Asumă-ți cu mult curaj riscurile profesiei, având în vedere că nu ai de-a face cu oameni sfinţi, ci cu oameni al căror comportament este contrar vrerii lui Dumnezeu, dar şi comunităţii din care fac parte.
- Fii încredințat că în orice clipă, și mai ales când te afli în primejdie pentru o cauză nobilă, Dumnezeu este cu tine, împreună cu sfinții Săi.
- Seriozitatea și disponibilitatea, însoțite de calităţi fizice, psihice şi morale de înaltă ținută, să-ți fie principalele virtuți în gestionarea cazurilor.
- Evită comportamentele care ar putea știrbi încrederea populaţiei în ceea ce priveşte probitatea ta profesională.
- Fii om al legii, dar şi al iubirii de oameni, un prieten al cetăţeanului, care nu-ți este nici subordonat, nici dator cu o atitudine umilă.
- Preîntâmpină, pe cât este posibil, răul printr-o conduită pe măsura jurământului tău de credinţă faţă de ţară şi faţă de Dumnezeu.
- Arată-te demn de respectul şi încrederea impuse de profesia ta, evitând compromisurile care pot atrage după sine șantajul sau alte încălcări ale legii.
- Fii un model de trăire creştină în familie, în societate, în instituția și comunitatea în care îți desfăşori activitatea.
- Consacră-ți timpul îndeplinirii cu promptitudine a îndatoririlor tale, pentru care vei primi binemeritata răsplată de la Părintele ceresc.
† Calinic,
Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților