„Doamne, ajută!
Se împlinesc în vară 4 ani de la venirea dumneavoastră în eparhie, tot 4 ani sunt îndată de când ați hotărât conform legilor bisericești aprobate de către Sfântul Sinod ca preoții să locuiască în parohia care le-a fost încredințată și față de care au făcut jurământ la Taina Hirotoniei că vor locui în ea.
Dar, realitatea din teren este puțin diferită în multe locuri. Sunt case de închiriat, există numeroase posibilități, doar dorință să existe și nu diverse scuze.
Dacă veți avea timpul necesar, faceți niște vizite pe neanunțate în parohiile de la sate, mai pe la fostele filii, la casele parohiale, sau de verificat dacă preotul din sat locuiește acolo la casa personală/în chirie.
Garantez că veți avea surprize. Probabil se va da veste pe WhatsApp pe grupurile lor personale că umblă „Înaltu” iar în control, dar să știți că verificările făcute personal de către dumneavoastră au avut efect. Altfel, preoții care merg în control probabil se cunosc de înainte între ei, se anunță, se protejează într-un fel, nu umblă cu „turnatul la vlădica”.
De ce vă scriu acest lucru? Am mers și am filmat prin casele de adunare de pe la sate, sunt arhipline, sute de oameni, zeci de copii. La bisericile parohiale bate vântul, câte o bătrânică-două și poate câțiva copilași în unele locuri. Dar ca să comparăm numărul caselor de adunare noi construite, volumul de oameni care frecventează întrunirile lor duminica dimineața, seara, joia, atunci să știți că nu peste mult timp ne vor domina.
Acum vorbim de practicanți, că așa cu numele sunt mulți ortodocși, dar dacă din cei practicanți trec la alte culte, atunci este grav.
Cunosc mulți preoți, îi văd des prin mall, pe la cumpărături, pe la plimbare în parc, dar parohia de la sat e doar pentru duminică și pentru Ajunul Crăciunului și al Bobotezei.
De ce nu merg să discute cu oamenii pe la case și fără a le fi oferiți bani, așa creștinește de discutat?! Țin minte cu mulți ani în urmă, preoții de la sate mergeau din poartă în poartă, discutau cu oamenii, le ascultau problemele, erau mereu în comuniune și într-o relație deosebită.
Atașez și video filmat de la … din … Deci doar un cult religios, ce să mai zic de …, o să fac filmare și la ei pe viitor pe la sate dacă vă interesează să vedeți numărul mare de oameni aparținând altor culte religioase.
Vă mulțumesc din nou pentru citirea acestui mesaj, sper să nu fie cu supărare că v-am scris.”
Doamne, ajută!
Stimată doamnă, problema caselor parohiale o consider un subiect închis. Spun aceasta pentru că în Permanența Consiliului Eparhial din 2 octombrie 2023 s-a hotărât ca până la 1 aprilie 2024 preoții să prezinte Sectorului Proiecte și Construcții bisericești proiectele integrale pentru casele parohiale care nu pot fi restaurate, respectiv proiectele de restaurare ale celor care necesită intervenții. Hotărârea prevede revocarea din funcție a preoților care nu se vor conforma și scoaterea la concurs a posturilor de paroh în parohiile respective.
Cât despre ceea ce se întâmplă în curtea vecinului, sincer, nu mă interesează; bine este să ne preocupăm mai mult de ceea ce facem noi. Știu însă că preoții noștri, în ultimii patru ani, au intensificat slujbele, își elaborează predicile, slujbele misionare ale preoților misionari s-au înmulțit, iar pe lângă cele 200 de slujbe arhierești slujite de ierarhii locului, alte 100 au fost săvârșite de ierarhii altor eparhii, membri ai Sfântului Sinod.
Ca cel care slujesc mai mult la Catedrala Arhiepiscopală, pot să dau mărturie că la fiecare Sfântă Liturghie participă sute și mii de oameni, iar foarte mulți copii se împărtășesc.
Cât despre numărul mic de credincioși despre care faceți vorbire că ar participa la slujbele Bisericii, am convingerea că, potrivit promisiunii lui Dumnezeu (Facerea, cap. 18), de se vor găsi într-o cetate 10 drepți, pentru cei 10 drepți (credincioși, n.n.) Dumnezeu nu va pierde cetatea.
Așadar, haideți să ne lăsăm în grija Preamilostivului Dumnezeu și să avem încredere că toate își vor intra în rânduială. Firește, și noi trebuie să facem tot ceea ce ne stă în putință.
Pace și multă liniște sufletească!
„Binecuvântați, Înaltpreasfințite.
Întrebare: în mănăstirile din eparhia preasfinției voastre (sic!) este o diferență în rânduiala monahală, plecând de la administrație sau a patrimoniului UNESCO a statului care se afla mănăstirea, că obștea este îndatorată să muncească numai la pământul mănăstirii și cealaltă la rânduiala monahală, adică în biserică? Cu iertare.”
Doamne, ajută!
Într-o mănăstire, indiferent de statutul ei, ascultările sunt rânduite de stareț și econom, în funcție de abilitățile și pregătirea fiecăruia. Contează foarte mult dacă în timpul școlii ai băut cerneala sau ai scris cu ea.
Pace și liniște sufletească!