Răspunsul ierarhului – 21 februarie 2024

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„De ce … nu este pomenit în toate bisericile din România? Biserica Ortodoxă Română susține …?”
D.G.

Doamne, ajută!

Noi în Biserică îi pomenim pe toți cei jertfiți pe câmpul de luptă: generali, ofițeri, subofițeri și militari în termen. Desigur, nu-i pomenim pe nume, dar de pomenit îi pomenim. Pe cei care au urechi de auzit și vor să și audă, îi asigurăm că pomenim pe toți cei adormiți din toate timpurile și din toate locurile. Cât despre ceea ce se întâmplă între cele două popoare ortodoxe, nu există nicio justificare.

Pace și liniște sufletească!

„Bună ziua. Am și eu o întrebare legat de preotul din ….? Care este menirea acestui preot în …., dacă refuză să meargă la pacienții nedeplasabili din …? Cum poți trimite familia să aducă duhovnicul persoanei în condițiile în care aceștia au apelat la tine? Foarte urât ce se întâmplă și ne mai întrebăm de ce lumea caută să-și găsească sprijin în alte religii.”
R.B.

Doamne, ajută!

În urma sesizării dumneavoastră am cerut un punct de vedere părintelui. Iată răspunsul sfinției sale:

„Vă înștiințez că eu, preotul … de la Biserica Spitalului …, sunt zilnic între bolnavii spitalului, începând cu ora 6.00 și până la ora 21.00, altădată chiar 22.00. Nu refuz pe nimeni dintre cei care mă solicită să merg la bolnavi; ba mai mult, unele cadre medicale mă întreabă cum rezist să stau atât timp printre ei. Le dau bolnavilor cărți de rugăciune, iconițe, broșuri cu pilde folositoare pentru suflet; alții care nu au pe nimeni îmi cer chiar și mâncare. Mă străduiesc să îi mulțumesc pe toți, nu primesc bani de la niciun bolnav din spitalul nostru. Chiar dacă sunt de altă credință și îmi cer să îi ajut, nici pe aceștia nu-i refuz”.

Acesta este răspunsul părintelui, care a fost însoțit și de programul bisericii, afișat la avizier.

Pace și liniște sufletească!

„Înaltpreasfințite Calinic, iar îndrăznesc să vă supăr, dar nu am cui să îi scriu pentru că la Cancelaria Sfântului Sinod nu te bagă nimeni în seamă, dar vreau să mă lămuriți și să-mi explicați, poate am înțeles eu greșit, dar asta am înțeles:

Înaltpreasfințite Calinic, asta ne trebuie nouă, s-au rezolvat toate problemele din Biserica Ortodoxă Română, cu sectele, ereziile, schismele, masonii, încălcările de canoane, și ne lipsea un DNA BISERICESC, am ajuns de râsul sectarilor, ereticilor, ateilor, neo-marxiștilor (le dăm apă la moară) care arată cu degetul spre noi, de parca la ei ar fi totul „roz” și tot răul din țara asta este în Biserica Ortodoxă Română, noi îi susținem prin laicizarea Bisericii Ortodoxe Române, ecumenism, DNA, compromis, politică.

Acest DNA-BISERICESC încalcă toate canoanele ce țin de autonomia eparhială, băgând în Biserică un corp de control mirenesc… Dar dacă s-a primit ordin pe unitate să se „distrugă” Biserica din interior, executăm…

Pleroma Bisericii a fost desființată, autonomia eparhială la fel, s-a introdus erezia supremației ierarhului … , facem politică și nimic mai mult, politică, diplomație, compromis, răzbunări, nimic duhovnicesc… doar răzbunări și reglări de conturi, asta va face acest DNA-BISERICESC!

Despre … care se antepronunță o să se vorbească în Sfântul Sinod?!, NU CRED, pentru că el de fapt conduce și dă direcția spre care se merge!!!

IERTAȚI-MĂ.”

M.G.E.

Doamne, ajută!

Nu am cunoștință despre înființarea unei astfel de structuri.

Pace și multă liniște sufletească!

„Sărut-mâna, preasfințite părinte,

Sunt un preot din ….. Am pregătirea și experiența necesară de a mă înscrie la concurs pentru postul de preot paroh la Parohia ….., desigur după ce se va elibera acest post.

De câteva zile au apărut afișe în tot …. cu slujirea arhierească care va avea loc în data de … prilejuită de instalarea noului preot paroh la Parohia … din această localitate.

Din câte știu, acest post nu a fost scos la concurs. Nu a fost publicat pe site-ul arhiepiscopiei ca fiind vacant, gata pentru ocupare.

Hotărârea de Guvern nr. 53/2008, actualizată, cu modificările și completările ulterioare, privind Statutul Bisericii Ortodoxe Române, conține prevederi legale clare, care nu au fost respectate, și anume:

Articolul 123

(3) Numirea și transferarea preoților și a diaconilor la parohii se fac prin concurs, cu excepțiile prevãzute la art. 39, alin. (1), art. 105, alin. (2), art. 124, alin. (4) și art. 125, alin. (3).

Articolul 124

(1) La parohiile din mediul urban (municipii și orașe), preoții se numesc prin concurs, dintre doctorii, absolvenții de masterat și licențiații în teologie. Aceștia sunt datori să aibă minimum 5 ani vechime în cler și să promoveze examenul de selecționare pentru parohiile din mediul urban.

Articolul 52

(1) La parohiile cu mai mulți preoți slujitori, aceștia sunt egali în drepturile și îndatoririle sacramentale, învãțãtorești și pastoral-misionare. Dintre aceștia, celor mai harnici și conștiincioși li se poate încredința, de către chiriarh, oficiul de paroh, pentru intensificarea activității parohiale.

În cazul de față, pe data de …. va avea loc „instalarea” pe postul de preot paroh a pr. … care l-ați „transformat” din …. în … pentru această parohie, fără niciun examen, fără să întrunească nimic din articolele mai sus menționate. A terminat facultatea în anul …, are … ani vechime în … și cam atât. Nu are experiența necesară în administrarea patrimoniului parohiei, e ….,  are … de ani. La parohia sus menționată sunt multe de administrat. Din birou sau de-acasă nu se poate realiza nimic.

Vă rog respectuos, de ce nu s-a organizat examen de concurs pentru acest post, publicându-l și pe site. Știți că acest post este râvnit de mulți preoți, de ani de zile.

Așa cum s-au publicat posturile scoase la concurs pentru parohiile din C-lung Moldovenesc, Fălticeni și Gura-Humorului, era corect și legal să se publice și cel din Rădăuți.

V-ați gândit măcar o clipă că poate apărea o contestație, două … la Patriarhie?

Vă mulțumesc.

Cu respect.”

S.D.

Doamne, ajută!

Sfinția voastră, părintele în discuție, având în vedere funcția pe care o ocupă, dar și performanțele sale intelectuale, a fost numit prezidial (cred că vă este cunoscut articolul din statut, 105 (2)). Asta nu-l va împiedica să se înscrie la examen atunci când se va organiza un concurs la nivel de eparhie alături de toți preoții care au parohii în orașe ocupate fără concurs. Referitor la lipsa de experiență, îl las pe Sfântul Apostol Pavel să vorbească: „Nimeni să nu disprețuiască tinerețile tale, ci fă-te pildă credincioșilor cu cuvântul, cu purtarea, cu dragostea, cu duhul, cu credința, cu curăția.” (Timotei 4, 12).

Cât despre contestațiile despre care faceți vorbire, Doamne, ajută!

„Mă iertați că îndrăznesc cu altă întrebare!

S-a iscodit o contrazicere între frati, și nădăjduim că ne veți lumina!

Persoana respectivă cu care am început disputa a primit un veșmânt preoțesc vechi și nefolosit de peste 35 de ani.

Acesta susține că fiind nefolosit de așa mult timp în calitate de mirean îl poate îmbrăca.

Răspunsul meu a fost negativ, dar nu am reușit să ajungem la un consens… vă rugăm să ne explicați de este bine sau nu?

Blagosloviți și Iertați!”

G.M.

Doamne, ajută!

Veșmintele arhierești, preoțești, diaconești, indiferent de vechimea lor, sunt purtate doar de arhierei, preoți și diaconi. Laicii nu se pot îmbrăca, nici măcar în glumă, cu astfel de veșminte.

Pace și liniște sufletească!

„Doamne, ajută!

Am observat astăzi ca Vlădica Longhin, mitropolitul de Bănceni, se află în România la un spital din Cluj pentru o operație la inimă… Cu această ocazie, dacă tot se află în România, când se va întoarce de la Cluj, nu îl invitați la o coslujire arhierească la Suceava? Mulți credincioși îl iubesc și să știți că mare bucurie ați face atât în rândul credincioșilor, cât și în sufletul și inima Înaltpreasfinției Sale, mai ales acum la încercările pe care le are.”

C.C.

Doamne, ajută!

Invitarea unui ierarh dintr-o altă eparhie se face doar la hramul catedralei sau dacă respectivul ierarh se află în vizită în acea eparhie și își dorește să slujească.

Așa că atunci când vlădica își va pune sănătatea fizică și cea sufletească în ordine, având în vedere prin ce necaz a trecut, precum odinioară Sfântul Serafim de Sarov, și va dori să slujească, îl vom primi cu drag.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută, Înăltpreasfințite părinte,

Aș dori să fac o dezlegare de farmece și blesteme, deoarece mă simt rău cu farmece făcute și cununie legată. Vă rog să mă ajutați că nu mai pot. Am dureri în tot corpul, înțepături, de ani de zile. Numărul meu de telefon este ….”

M.G.

Doamne, ajută!

Vă rugăm să vă adresați părintelui dumneavoastră din parohie. Sau puteți participa, în fiecare zi de vineri, în prima parte a zilei, la Taina Sfântului Maslu săvârșită la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, iar în partea a doua, dacă doriți, după ora 19.00, la Taina Sfântului Maslu la Mănăstirea Gorovei. Sunt sigur că vinerea se face Sfântul Maslu în mai toate bisericile și mănăstirile din eparhie.

Vă doresc multă liniște sufletească de la Domnul!

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite părinte! Binecuvântați!

Am două întrebări adresate de către un prieten de familie prin mine. La vară băiatul prietenului meu va avea nunta, întrebările sunt legate de nuntă.

Prima întrebare este dacă slujba cununiei religioase poate fi săvârșită în aer liber?

Și a doua întrebare este dacă îi poate cununa niște nași de religie catolică sau trebuie alături de acești nași și o pereche ortodocși să poată să îi cunune cei catolici!

Sunt sigur că vom primi cele mai bune răspunsuri! Vă doresc zile îndelungate!”

N.S.

Doamne, ajută!

Din păcate, răspunsul este negativ pentru ambele întrebări.

Nuntă binecuvântată!