Idei culturale dintre cele mai înalte și emoții profunde au fost oferite în dar celor prezenți astăzi, 19 ianuarie 2024, la cea de-a XI-a ediție a Simpozionului Național „Valori perene în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, eveniment care își propune să aducă în atenție aspecte din opera teologică, științifică și literară a celui care a fost iubitor de carte, de Biserică și de Neam, vrednic arhiereu al Bisericii lui Hristos, primul Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului.
Manifestarea culturală dedicată ierarhului Bartolomeu Anania a fost organizată cu binecuvântarea și purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, de Asociația Școlară Suceveană pentru Educație și Dezvoltare și Fundația „Mitropolitul Bartolomeu” Cluj-Napoca în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Universitatea „Ștefan cel Mare”, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, Mănăstirea Dragomirna, Mănăstirea Humor, Parohia „Sfântul Nicolae” Șcheia.
Sesiunea de comunicări științifice desfășurată în Sala Auditorium „Joseph Schmidt” a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava s-a concentrat în jurul scrierilor mitropolitului Bartolomeu Anania, om de cultură, scriitor, poet, eseist și dramaturg al literaturii românești.
Evenimentul a debutat în mod solemn cu imnul universității sucevene, dar și cu rostirea rugăciunii Tatăl Nostru, cuvântul de bun venit fiind rostit de prof. Daniela Ceredeev, inspector de specialitate pentru disciplina Religie, Inspectoratul Școlar Județean Suceava.
Simpozionul Național „Valori naționale în creația Mitropolitului Bartolomeu Valeriu Anania”, aflat anul acesta la a XI-a ediție, a adus împreună conferențiari din Cluj, Iași, Alba Iulia, Galați și Suceava, profesori, teologi și cercetători care au împărtășit din bucuria întâlnirii, de cele mai multe ori prin cuvânt, cu scriitorul, poetul, dramaturgul sau mitropolitul Bartolomeu.
Manifestarea cultural-științifică a fost transmisă în direct de către Sectorul Media și Comunicare a Centrului Eparhial, pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Între cei care au evocat frumusețea și profunzimea teologică a cuvântului împărtășit de mitropolitul Bartolomeu Anania, dar și personalitatea marelui ierarh și cărturar, s-au numărat prof. univ. dr. Virgil Nistru-Țigănuș, scriitorul Grigore Ilisei, pr. scriitor Ion Buga, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „Babeș-Bolyai”, pr. prof. univ. dr. habil. Jan Nicolae, Facultatea de Teologie Ortodoxă – Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, pr. prof. univ. dr. Ștefan Iloaie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Babeș-Bolyai”, prof. univ. dr. Niculina Iacob și lect. univ. dr. Geta Moroșan, de la Facultatea de Litere și Științe ale Comunicării, Universitatea, „Ștefan cel Mare” Suceava, dr. Doina Pologea Berceanu, scriitoare, prof. dr. Carmen Dura, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” Iași, prof. Daniela Ceredeev, monahia dr. Georgiana Diaconița, Mănăstirea Dragomirna, și pr. Cezar Onesim, organizator și drd. la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia.
Conferențiarii au subliniat importanța păstrării moștenirii lăsate de mitropolitul și omul de cultură Bartolomeu Anania neamului românesc, mărturisind și cum l-au descoperit pe acest slujitor al cuvântului care reprezintă o continuă sursă de inspirație pentru cei care sunt dornici să-l întâlnească.
Între participanții la această întâlnire cu caracter cultural științific s-au numărat elevi ai Colegiului Tehnic „Petru Mușat” din Suceava, ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, monahii din Eparhia Sucevei și Rădăuților, profesori și studenți ai Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, precum și membri ai Asociației Școlare Sucevene pentru Educație și Dezvoltare. Nu au lipsit nepoții celui care este omagiat în aceste zile, domnul Laurian Anania și doamna Brândușa Munteanu.
În acest an, Marele Premiu al Simpozionului „Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania” a fost oferit domnului Grigore Ilisei, scriitor și jurnalist de presă, radio și televiziune.
La final, prof. dr. Maria Teodoreanu, director al Colegiului Tehnic „Petru Mușat” din municipiul Suceava și coordonator al echipei de organizare, a împărtășit din amintirile cele mai de preț ale primelor ediții ale simpozionului și a transmis mulțumiri tuturor celor care au contribuit la buna desfășurare la evenimentului din acest an.
Evenimentul va continua mâine, 20 ianuarie 2024, când, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, la Mănăstirea Dragomirna va fi săvârșită slujba de pomenire a Mitropolitului Bartolomeu Anania, strămutat la cele veșnice în urmă cu aproape 13 ani, de către Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.