Răspunsul ierarhului – 23 decembrie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Cunoașteți un preot cu viață îmbunătățită sau cu viață sfântă în zona Rădăuți, Cajvana și la Mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei și la alte mănăstiri din Suceava, Gura Humorului, Vatra Dornei? Pace!”
A.M.C.

Doamne, ajută!

Toți preoții au viață sfântă și această calitate le-o dă slujirea Sfintei Liturghii. Aurul, indiferent de noroiul în care se găsește, nu-și pierde din calități, ci tot aur rămâne. Sărbători binecuvântate!

„Înaltpreasfințite Arhiepiscop Calinic,

În urma unor voci care circulă de un timp în ….., am decis să verificăm, prin prezența colaboratorilor noștri, care este situația reală din Parohia ….., Protopopiatul …… 

Astfel, în data de ….. decembrie am participat la Sfânta Liturghie și la mult mediatizatul concert de colinde. După o slujbă vizibil accelerată chiar și pentru un mirean, a început „spectacolul” cu tobe și clopoței, cu colinde care sunt departe de a face parte dintr-un repertoriu religios și cu un preot exaltat care îndemna colindătorii să bată mai tare din tobe.

Departe de noi gândul de a mediatiza situația, susținută de imagini filmate. Nu facem parte din categoria celor care vor să distrugă imaginea Bisericii Ortodoxe! Totuși considerăm că astfel de manifestări sunt departe de credința noastră strămoșească. Unii preoți ar avea multe de învățat din smerenia monahală.

Sărbători cu bine!”

Doamne, ajută!

Întrucât programul liturgic al fiecărei parohii a fost vizat de protoiereul protopopiatului din care face parte, preotul are obligația să-l respecte întocmai. Orice modificare va trebui vizată de protopop.

Sărbători binecuvântate!

„Doamne, ajută!

Iertați că vin din nou cu o sesizare la dumneavoastră. Dar aveti la …. o doamnă cu …., care deseori lipsește nemotivat de la punctul de lucru unde vinde obiecte bisericești.

În seara zilei de 19.12.2023 am fost la magazin și, ca de foarte multe ori, ea lipsea nemotivat și pe o durată mare de timp. 

Treaba e că dânsa în timpul serviciului se plimbă prin ….., deseori umblând aiurea și prin alte părți. Am întrebat jos la recepție de ce mereu lipsește și mi s-a zis că ea are superiori cu care se poate lua legătura. 

Problema e că am analizat-o vizual foarte bine, nu are nicio problemă de sănătate. Nimic. Nada. Ghinionul ei e că am și filmat-o cum în timpul programului merge în ….. la cumpărături. Deja sunt 30 de minute și ea tot cumpără, sunt în spatele ei în ….., am eșarfă, blugi albaștri și mă distrez urmărind cu câtă lejeritate se plimbă deși standul e gol de 30 de minute. Asta ca să nu se scuze că era la toaletă.

Una e să mergi la baie 10-15 min., e perfect normal. Alta e să știi că ….. o îngăduie așa, deși ar trebui să o verifice mai atent. Are niște talente pe ea, de parcă e deputat. Mulți n-au de muncă, iar alții își bat joc de lucrarea Bisericii.

Atașez 2 filmări video ca probă că nu inventez. Nu am de câștigat nimic, iar ca și până acum, dacă vă informez, o fac spre binele general al Bisericii.

Toate cele bune! 

Multumesc că ați citit și acest mesaj al meu.”

L.P.

Doamne, ajută!

Consilierul de resort care are în subordine angajata la care faceți referire a fost informat despre nemulțumirile dumneavoastră. Vă asigurăm că situația se va îmbunătăți.

Sărbători binecuvântate!

„Doamne, ajută!

Care e cel mai des întâlnit nume monahal în Arhiepiscopia Sucevei?

Câți ani are cel mai vârstnic monah?

Aveți monahi și monahii care au prins decretul 410?

Câte tunderi în monahism au avut loc anul acesta?”

D.G.

Doamne, ajută!

Pentru a primi răspunsul potrivit la întrebările dumneavoastră, adresați-vă Sectorului Exarhat după data de 10 ianuarie 2024.

Sărbători binecuvântate!

„Sărut mâna, Preasfințite Părinte Calinic, aș dori să vă adresez o sumedenie de întrebări la care nu am răspuns, însă stând de vorbă și cu alți participanți la slujbă ar veni întrebarea principală și anume:

De ce doriti să închideți Biserica „Sfânta Treime” din orașul Siret, dorind să o transformați în mănăstire de călugări?

Aceasta ar fi întrebarea principală, știm că locuim în frumoasa Bucovină, cu păduri și mai este supranumit acest județ județul mănăstirilor, însă credeți că este o idee foarte bună să faceți din orice biserică în care se săvârșesc slujbele rânduite și așa mai departe în mănăstire?

Știm că vreți să transformați Arhiepiscopia în Mitropolie, însă nu în acest mod, să transformați toate bisericile din zonă în schituri și mănăstiri.

Vă dau un exemplu concret și anume:

Pe raza a 15 km de orașul Siret, se află 3 schituri, la care nu știu dacă ați fost în vizită în ultima vreme să vedeți cum funcționează și câte fonduri aduc, mai puneți și o mănăstire ca să fie…

De ce nu ați lăsat în continuare ca să se lucreze înăuntrul bisericii, mai concret la pictură și faza finală?

Adică ce să înțelegem noi? Că părintele vrea ca noi să donăm, să strângem o sumă de bani, să ne apucăm să facem pictura bisericii, însă din motive de documentație nu se poate face niciun fel de pictură, dați drumul la acte și la pictură.

De ce ați dat jos pictura în valoare de aproximativ 15-20.000 euro?

De asemenea, o altă întrebare, de ce ați solicitat să se dea jos pictura FINANȚATĂ DIN BANII CELOR CARE DONEAZĂ și acum solicitați alți bani pentru pictură, nu vă este puțin rușine și târșeală?

De ce în toate parohiile (cel puțin așa am auzit) trimiteți diferite tipuri de cărți, cum ar fi, de rugăciune, sau chiar altele scrise de dumneavoastră, sub semnul Arhiepiscopiei, și obligați preoții să vă dea banii pe ele după un anumit timp?

 

De exemplu, astăzi ne-au fost prezentate în cel puțin 2 biserici aceeași carte, la prețul de 50 RON (una din aceea e 15 RON normal, fără însemnul ARHIEPISCOPIEI) pentru cine dorește să achiziționeze, nu faceți un lucru rău că vă prezentați „produsele” Arhiepiscopiei în biserici, ci că am auzit din sursă sigură că le dați în biserici și chiar dacă nu se vând, dumneavoastră le solicitați banii de pe cărți înapoi.

Ce faceți cu preoții care solicită sume de bani pe la mănăstiri?

Aici vorbesc despre o taxă, dacă trimiteți un apropiat de-al dumneavoastră, la mănăstirile din zonă, cum ar fi Sucevița, Voroneț, Sihăstria Putnei, Putna etc., și întrebi un călugăr cât se pune în pomelnic pentru a fi pomenit 40 zile, călugărul să spună: „Cel puțin 100 RON…”, vi se pare normal? Adică unde nu s-a solicitat niciodată o taxă, acum se solicită…

Vă înțelegem că doriți să vă afirmați, să faceți schimbări și ajustări, într-adevăr unele sunt bune, altele mai puțin bune, dar lumea NU VĂ DOREȘTE CA ARHIEPISCOP, nu vă bateți joc de lume prin deciziile dumneavoastră, ci supuneți la vot, lăsați enoriașii să aleagă dacă vor sau nu mănăstire, dacă vor sau nu să se continue lucrările în biserică și să se termine odată și așa mai departe.

NB:

De cand ați venit la conducerea Arhiepiscopiei, nu am mai donat niciun ban Bisericii, nici pomelnic nu îmi trebuie, nici lumânări, nimic.

Doamne, ajută!

Întrebărilor dumneavoastră pline de miez, din „rușine”, că tot m-ați întrebat dacă nu-mi este rușine, probabil de rușinea modului dumneavoastră de abordare, și din respect față de credincioșii acestei eparhii, nu doresc să vă răspund.

Aș preciza doar un singur lucru. Dacă dumneavoastră vă permiteți să vă comportați cu un monument istoric de primă clasă, una dintre cele mai vechi biserici din piatră din Moldova (fiind datată în a doua jumătate a secolului al XIV-lea!) așa cum ați făcut-o și încă o faceți, lucrând în primă fază cu un pictor neautorizat, ceea ce constituie caz penal, acest lucru ar fi fost probabil posibil în alte timpuri, când tot pe la Siret și-au pierdut urma vacile Căminului de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou”. Or fi trecut granița…

Această atitudine, din păcate pentru dumneavoastră, nu mai este posibilă și nici nu va fi, cât timp eu sunt chiriarhul acestei eparhii, ales de Sfântul Sinod și nu de jocurile și aranjamentele timpului, așa după cum s-a dorit.

Încolo, fiecare să-și facă treaba, respectând cu toată sfințenia Statutul Bisericii Ortodoxe Române, Hotărârile Sinodale și cele ale Consiliului Eparhial.

Având în vedere întrebările dumneavoastră de o importanță covârșitoare în mulțimea erorilor, vă doresc pace și multă liniște sufletească de Sfintele Sărbători!

„În primul rând, aș vrea să precizez că nu aparțin de Arhiepiscopia Sucevei, ci de cea ……., dar am două întrebări la care ați putea răspunde și dumneavoastră, Înaltpreasfințite Calinic.

  1. De unde provin denumirile aceasta ale mai marilor Bisericii? (Preafericit, Înalpreasfințit etc.).
  2. De ce la fiecare slujbă sunt pomeniți la rugăciune „șefii” Bisericii (de ex. în Arhiepiscopia Sucevei sunteți pomenit dumneavoastră și, dacă este prezent la slujbă, și Preasfințitul Damaschin Dorneanul, plus alți ierarhi care sunt prezenți)?

Post binecuvântat! Toate cele bune!

A.G.

Doamne, ajută!

Întrucât eparhia din care faceți parte are ierarhi cu doctorat în Teologie, dintre care unul în Teologie liturgică, profitați de acest lucru și adresați întrebările ierarhilor locului.

Dacă vă sfiiți, răspunsuri lămuritoare găsiți și în „Liturgica generală” a părintelui profesor Ene Braniște.

Sărbători binecuvântate!