Marea bucurie a Nașterii Pruncului Iisus Hristos a fost vestită în această săptămână la Centrul Eparhial Suceava de mai multe grupuri vocale care au povestit în glas de colindă despre Întruparea Celui Care a venit în lume ca să o mântuiască.
Cei dintâi oaspeți care l-au colindat pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, au fost elevii Școlii Speciale pentru deficienți de auz din localitatea Bivolărie. Coordonați de prof. Ana Cruț, tinerii au împărtășit prin limbaj mimico-gestual „bucuria colindului din lumea cea fără de sunet”.
Între cei care au interpretat o serie de cântece specifice acestei perioade din Postul bucuriei s-au numărat și elevi ai Școlii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, îndrumați de Bianca Gabriela Roman, profesor învățământ primar în cadrul școlii și referent al Sectorului Tineret, Catehizare și Educație pentru Viață al Centrului Eparhial Suceava. După ce l-au colindat pe chiriarhul locului, școlarii au împodobit bradul aflat în Sala „Pimen Arhiepiscopul”.
Ziua de joi, 21 decembrie 2023, a fost înfrumusețată și de glasurile Corului de copii al Parohiei „Sfânta Ecaterina” din Suceava, coordonat de arhid. Marian Ungureanu, sub îndrumarea pr. Răzvan Cîmpulungeanu. Din vastul repertoriu specific acestei perioade au făcut parte și colinde din bogata sferă folclorică.
Alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, de momentele cu adevărat emoționante s-a bucurat întreg personalul Centrului Eparhial Suceava, mireni și clerici, între care Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, exarhi, protoierei și consilieri.
Ca în fiecare an, și copiii Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie” de la Rădăuți au adus vestea cea bună la sediul administrativ al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Tinerii din cadrul centrului au fost însoțiți de stavrofora Ecaterina Lichi, stareța Mănăstirii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” din Rădăuți, cea care împlinește rolul binecuvântat de mamă și de psiholog al Centrului. Pentru acest moment muzical deosebit, copiii au fost pregătiți de către pr. Adrian Florea, inspector în cadrului Sectorului Financiar Economic al Centrului Eparhial, fiind coordonați de arhim. Iustin Tănase, consilier al Sectorului de Asistență Socială și Medicală și director al așezământului.
Următorul dar muzical a fost oferit de Corala „Sfânta Elisabeta” a Asociației Preoteselor Sucevene, dirijată de doamna Ana-Maria Apetroae. Înființată în anul 2022, corala asociației așezate sub ocrotirea mamei Sfântului Ioan Botezătorul a susținut până acum numeroase recitaluri de colinde în cadrul unor concerte organizate în colaborare cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
Între oaspeții care au trecut pragul Centrului Eparhial s-a numărat și Alexandra Dan, interpretă de muzică populară, clasică, dar și religioasă. Tânăra artistă a împărtășit din bucuria venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu prin interpretarea unor colinde și cântece autentice, culese din întreaga Bucovină.
În cadrul evenimentului moderat de pr. Constantin Oprea, consilier al Sectorului Cultural al Centrului Eparhial Suceava, un scurt recital de colinde tradiționale românești a fost susținut de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Grupul constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, este condus de arhid. Nifon Baciu și dirijat de arhid. Ilie Leonte. Grupul psaltic are în componență slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.
Șiragul de colinde a fost continuat de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Grupul coral reunește preoți și diaconi din toate cele cinci protopopiate ale eparhiei: Suceava I și Suceava II, Fălticeni, Rădăuți și Câmpulung Moldovenesc. Aceștia sunt dirijați de părintele Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, prim-dirijor, și de părintele Ciprian Constantin Curcă, dirijor-secund.
Un moment inedit, în cadrul căruia au fost prezentate și obiceiuri tradiționale românești din zona Moldovei, a fost prezentat de către „Ceata lui Năstase” din Bacău.
În semn de recunoștință pentru împărtășirea bucuriei Nașterii Domnului, colindătorii, atât cei mici, cât și cei mai mari, au fost răsplătiți cu daruri oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic și de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
La final, cele două corale din care fac parte preoți și preotese din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au interpretat, alături de gazde, tradiționalul colind O, ce veste minunată!.
Irina Ursachi