Cel care este numit mare dascăl al pustiei și povățuitor al călugărilor, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, a fost cinstit cu multă bucurie astăzi, 18 decembrie 2023, la Mănăstirea Voroneț. Hramul paraclisului așezământului monahal, care îl are ca ocrotitor pe sfetnicul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, a fost prăznuit prin binecuvântare arhierească. În mijlocul obștii monahale și al credincioșilor s-a aflat Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-Vicar al al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
După primirea cu pâine și sare, potrivit obiceiului, ierarhul s-a închinat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil din biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Preasfinția Sa a săvârșit apoi Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, precum și slujitori ai sfintelor altare de la biserici și mănăstiri din împrejurimi, și pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.
După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură în cadrul căruia a subliniat virtuțile cu care s-a împodobit cuviosul care s-a nevoit sub Piatra Șoimului, aducând în atenție fragmente din cântările închinate acestuia în imnografie. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenți să urmeze exemplul Sfântului Cuvios, primul stareț al Voronețului, evocând personalitatea duhovnicească a ctitorului spiritual al acestui așezământ.
„Sfântul Daniil Sihastrul este părinte prin excelență. Părinte prin excelență înseamnă să te exersezi mai întâi în relația cu Dumnezeu, ca să poți să descoperi voia lui Dumnezeu pentru situații și pentru persoane, la modul și la timpul concret. Apoi, această întărire, această întemeiere în relația cu Dumnezeu se exprimă pe orizontală față de ceilalți. Căutăm mai întâi dragostea lui Dumnezeu și apoi dragostea de ceilalți. Și am arătat că această dragoste, mai ales pentru noi, se face prin silire, se descoperă prin silire. Calea dragostei, la nivelul nostru, se întâmplă prin silirea firii noastre prin fuga de patimile cele ale trupului, apoi prin răbdare, tot ceea ce presupune suferință, necazuri, dar și în a realiza ceva; și apoi am zis prin statornicie, considerând că lucrurile bune se câștigă doar așa, în decursul timpului. Este o lecție la zi, este icoana pe care ne-o descoperă Sfântul Daniil Sihastrul astăzi la Mănăstirea Voroneț, când ne bucurăm de sărbătoarea sa într-un mod solemn, având mormântul său aici, având binecuvântarea peste sfânta mănăstire aceasta.”
Alături de obștea mănăstirii, la eveniment au fost prezenți credincioși, monahi și monahii, starețe ale mănăstirilor bucovinene. Nu au lipsit invitații speciali din Ucraina, între care o amintim pe doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, și pe scriitoarea Maria Toacă.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, care la momentul Chinonicului a interpretat colinde tradiționale românești.
La final, stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, a adus mulțumiri tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare deosebit de importantă pentru obștea monahală, chiriarhului locului, arhiereului oaspete, soborului slujitor, invitațiilor speciali, precum și tuturor celor prezenți.
Întrucât „au urmat exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, iubitor de Dumnezeu și semeni, aspru nevoitor și înțelept povățuitor, iubitor de rugăciune și de isihie, care a întărit viața duhovnicească din Bucovina și a format duhovnicește mulți călugări și credincioși”, o parte dintre susținătorii și sprijinitorii Mănăstirii Voroneț, cadre militare, asistenți medicali, dar și jurnaliști au primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”. Distincția a fost înmânată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, textul gramatei fiind citit de arhim. Dosoftei Dijmărescu.
În semn de prețuire pentru întreaga activitate desfășurată, generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui a acordat maicii starețe Gabriela Platon medalia de onoare a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava.
A urmat săvârșirea slujbei Parastasului pentru ctitorii sfântului locaș și pentru stavrofora Irina Pântescu, la mormântul maicii starețe trecute la Domnul la data de 7 martie 2021, aflat sub streașina paraclisului Mănăstirii Voroneț. În ultimii 30 de ani, măicuța Irina Pântescu a contribuit la formarea și îndrumarea obștii Mănăstirii Voroneț, prin demersurile sale reușindu-se totodată restaurarea și consolidarea bisericii așezământului monahal, dar și includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
Una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, biserica Mănăstirii Voroneț a fost ridicată în anul 1488, în numai 3 luni și trei săptămâni, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul fiind așezat stareț al mănăstirii de însuși domnul Moldovei.
Ziua de prăznuire a ctitorului duhovnicesc al mănăstirilor zidite de Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt, 18 decembrie, a fost rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna iunie a anului 1992, când Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat oficial, după ce secole la rând evlavia populară l-a socotit în rândul sfinților.