Cu binecuvântarea lui Dumnezeu și prin părinteasca purtare de grijă a Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în seara zilei de duminică, 10 decembrie 2023, racla care adăpostește moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava a poposit pentru câteva ore în Biserica „Sfânta Ecaterina” din localitatea Sfântu Ilie – Șcheia, spre bucuria tuturor credincioșilor din zonă.
Procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan, condusă de consilieri ai Centrului Eparhial și de arhim. Serafim Grigoraș, stareț al Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a fost întâmpinată de un sobor de preoți și diaconi și de către fii ai localității Șcheia, precum și de cadre de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Suceava, cu torțe aprinse sau cu drapelul în mâini, chipurile fiindu-le luminate de fericirea de a-l primi în vizită pe cel mai important oaspete din Cetatea Sucevei.
Între cei care au luat parte la acest eveniment deosebit pentru întreaga comunitate s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale, dar și clerici precum pr. Dimitrie Horga, consilier administrativ în Cadrul Centrului Eparhial Suceava, pr. Filaret Ruscan, consilier al Sectorului Misiune Pastorală și Actualitate Creștină.
Cinstitele moaște au fost așezate spre închinare în biserica parohială, alături de fragmentul din moaștele Sfintei Ecaterina, odor al bisericii încă din anul 2017, moment în care pr. Dimitrie Horga a vorbit despre însemnătatea acestei zile deosebite pentru întreaga comunitate.
Părintele paroh Răzvan Cîmpulungeanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, soborului slujitor și tuturor celor care au făcut posibil ca acest eveniment extraordinar să împodobească duhovnicește sufletele creștinilor din această zonă.
Sfântul Mare Mucenic, grabnic ajutător și făcător de minuni, i-a binecuvântat astfel pe toți cei care i s-au închinat și i-au adus prinos de dragoste și mulțumire, în întreaga noapte de 10 spre 11 decembrie 2023.
Au fost săvârșite Slujba Acatistului, Taina Sfântului Maslu, Slujba de Priveghere și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de noapte, iar în dimineața zilei de 11 decembrie, delegația Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” a însoțit odorul cel mai de preț al Cetății Sucevei către paraclisul așezământului monahal.
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou s-a născut în jurul anului 1300 în cetatea Trapezunt, aflată în Asia Mică, pe malul Mării Negre. Pentru că nu a dorit să se lepede de dreapta credință, a fost martirizat în anul 1330, în Cetatea Albă. Vestea minunilor pe care Sfântul Ioan cel Nou le-a săvârșit în decursul timpului a străbătut întreaga lume ortodoxă, moaștele sale fiind aduse la Suceava de către domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, la începutul secolului al XV-lea. Pomenit de Biserica Ortodoxă în zilele de 2 și 24 iunie, Sfântul Ioan cel Nou s-a dovedit a fi mângâietor și grabnic ajutător tuturor celor care îl cinstesc cu evlavie.
Irina Ursachi