La împlinirea a 105 de ani de la Marea Unire, moment deosebit din istoria poporului român, în întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților au fost săvârșite slujbe de mulțumire, dar și de pomenire a făuritorilor Marii Uniri, precum și a eroilor români din toate timpurile, care s-au jertfit pentru popor, credinţă şi ţară.
La Paraclisul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Catedrala Arhiepiscopală s-au înălțat rugăciuni de mulțumire pentru ajutorul primit de la Dumnezeu în ceea ce a însemnat un pas important spre desăvârșirea demnității naționale a poporului român.
Arhim. Valerian Radu, mare eclesiarh, înconjurat de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Te Deum, în cadrul căreia au fost pomeniți făuritorii Marii Uniri din anul 1918, când la Alba Iulia Marea Adunare Națională a decis unirea Transilvaniei cu România.
Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale.
La final, arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial în cadrul Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească, a rostit un cuvânt despre onoarea de a fi creștin și român.
„Istoria ne învață să nu mai discutăm cu nimeni, la masa tratativelor internaționale, soarta teritoriului nostru național actual și să știm că statutul nostru impune o anumită demnitate și presupune o anumită onoare. În binecunoscutul cântec al studenților de pretutindeni, al cărui text se intitulează De brevitate vitae (Despre scurtimea vieții), sunt multe lamentări triste privind soarta omului, menit iremediabil să fie dat pământului, să moară. Și, totuși, nu este altă soluție, după cum spun versurile cântecului, decât să ne bucurăm cât trăim. Să luăm aminte și să ne bucurăm, așadar! (Gaudeamus, igitur!)”
Și în fața Bisericii „Sfânta Înviere” din Municipiul Suceava a avut loc o serie de manifestări dedicate Zilei Naționale a României. După prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și intonarea Imnului Național, la troița aflată în imediata apropiere a locașului de cult a avut loc slujba Te Deum săvârșită de arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de un sobor de preoți și diaconi.
La final, arhim. Melchisedec Velnic a rostit un cuvânt cu prilejul Zilei Naționale, explicând de ce ne întâlnim astăzi aici și de ce se întâlnesc astăzi românii în orașele și satele noastre din întreaga țară, dar și în multe locuri din Basarabia, din Nordul Bucovinei și din diasporă.
Prefectul Județului Suceava, Alexandru Moldovan, a dat citire mesajului din partea Guvernului, cu prilejul Zilei Naționale a României, iar mai apoi au luat cuvântul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, și Ion Lungu, Primarul Municipiului Suceava.
Rolul jertfei românilor de acum mai bine de 100 de ani pentru noi, cei de astăzi, importanța moștenirii lăsate de înaintași și nevoia transmiterii acesteia generațiilor următoare sunt doar câteva dintre ideile conturate în discursurile rostite în cadrul evenimentului.
Manifestările au continuat cu depuneri de coroane și jerbe de flori și s-au încheiat cu o defilare a detașamentului de onoare pe bulevardul Ana Ipătescu din Suceava, la care au participat cadre ale Ministerului Afacerilor Interne și plutoane de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava.
Potrivit Centrului Militar Județean Suceava, ceremonialul militar și expoziția cu tehnică militară prilejuită de aniversarea Zilei Naționale a României a fost organizată de Garnizoana Suceava în colaborare cu „Primăria Municipiului Suceava, Consiliul Județean Suceava, Instituția Prefectului Suceava, Batalionul 335 Artilerie Alexandru cel Bun Botoşani, Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan Bistrița, Brigada 8 Rachete Operativ Tactice Alexandru Ioan Cuza Focşani, Colegiul Național Militar Ştefan cel Mare Câmpulung Moldovenesc, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bogdan Vodă Suceava, Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bucovina al Județului Suceava, Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Suceava, Direcția Regională de Informații Moldova Nord şi Poliția locală Suceava”.
Irina Ursachi
Foto credit: Pr. Ștefan Mihalcea, Cristi Turculeț, Mihai Grosu