„Binecuvântați, Înaltpreasfinția voastră!
Sunt mamă a trei copii, cel mai mic are 5 luni. De când am născut nu mai reușesc să spun seara decât 2-3 rugăciuni scurte pentru ca mai apoi să mă pun în pat să adorm copiii. De cele mai multe ori adorm și nu mai reușesc să citesc vreun Acatist sau Paraclisul Maicii Domnului, chiar dacă îmi tot spun că revin la rugăciune după ce adorm copiii. E păcat dacă citesc rugăciunile stând în pat, cât adorm copiii? Sau dacă mă apuc de vreun Acatist și mă întrerupe vreun copil sau pur și simplu nu-l mai pot duce până la capăt, cum e de făcut?
Vă mulțumesc!”
Doamne, ajută!
Încercați să vă organizați timpul în așa fel încât să le faceți pe toate după puterile dumneavoastră, mulțumind lui Dumnezeu că are cine să vă întrerupă chiar și de la rugăciunea personală. Acordați-le copiilor timp pe măsura cerințelor lor.
Felicitări că sunteți mamă și că îi înconjurați pe copii nu doar cu dragostea, ci și cu rugăciunea dumneavoastră!
„Înaltpreasfinției Sale, Părintele Calinic,
Sărut’mâna Înaltpreasfințite Părinte,
Vă scriu prima oară și mă bucur așa de mult. Întotdeauna citesc scrierile Înaltpreasfinției voastre și le găsesc pline de lumină și sens.
Întrebarea mea este legată de ceva ce nu înțeleg și aș vrea mult să pot înțelege.
Ce anume este Omul? Ce calități sau atribute sunt absolut categoric indispensabile și inalienabile pentru a putea defini o creatură umană ca ființă omenească? Fără de care atribute un om și-a pierdut umanitatea sa dată de Creator?
Vă mulțumim pentru toată lumina pe care o împărtășiți tuturor neîncetat.
Sărut’mâna.”
Doamne, ajută!
Necunoscându-vă, îmi este destul de greu să vă dau un răspuns care să vă mulțumească.
Totuși, v-aș recomanda să citiți Viețile Sfinților și Filocaliile, dar și unele lucrări de antropologie creștină: „Omul – animal îndumnezeit” de Panayotis Nellas, „Vârstele vieții spirituale” de Paul Evdokimov și, bineînțeles, „Iisus Hristos sau restaurarea omului” de părintele Dumitru Stăniloae.
Lectură binecuvântată!