Artă, emoție, cultură, muzică, recunoștință și bucurie – în astfel de cuvinte poate fi descris evenimentul cultural-artistic și comemorativ organizat în seara zilei de joi, 2 noiembrie, la Biblioteca Națională a României de către Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în parteneriat cu Consiliul Județean Suceava și Centrul Cultural Bucovina.
Desfășurată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, întâlnirea face parte din seria manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursul întregului an 2023, declarat de Guvernul României ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu și Dimitrie Cantemir”.
Cel dintâi moment emoționant al serii a fost dăruit de Alexandru Semeniuc, tânăr născut la Suceava, absolvent al Universității de Muzică din Köln, Germania, care a interpretat la vioară răscolitoarea Baladă a cunoscutului compozitor, dar și piesa Dorul, care redă frământările, bucuriile și tristețile sufletului bucovinean, încercând să transpună prin dansul notelor muzicale sensul unuia dintre cuvintele greu de tradus din limba română.
Evenimentul care a adus în prim plan moștenirea extraordinară pe care două dintre personalitățile de marcă ale poporului nostru, Dimitrie Cantemir, domn al Țării Moldovei, și Ciprian Porumbescu, compozitor de geniu, a reunit teologi, istorici, muzicologi, iubitori de artă și oameni de cultură.
Pr. Nicolae Dascălu, consilier patriarhal și coordonator al Centrului de Presă „Basilica”, a transmis mesajul de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Sfinția sa a vorbit și despre apartenența națională și universală a celor două personalități omagiate în această zi, „două spirite tutelare ale culturii românești și, totodată, ale spiritualității noastre creștine ortodoxe”.
A urmat mesajul transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu prilejul acestui eveniment, intitulat „Comemorarea înaintașilor noștri – o datorie de conștiință morală”, citit de către arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească.
Seara cultural‑artistică a continuat cu lansarea celor mai recente publicații ale Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier eparhial al Sectorului Editură și Tipografie, a prezentat cărțile „Ciprian Porumbescu – promotor al culturii române și al valorilor religioase”, volum coordonat de pr. Constantin Oprea, care aduce în atenție comunicările susținute în cadrul simpozionului național dedicat personalității și operei compozitorului, desfășurat în perioada 19-21 octombrie la Centrul Eparhial Suceava, și „Apologeții vieții creștine: imnografii, cântăreții bisericești și vârstnicii în slujba Bisericii”.
O altă lucrare prezentată în cadrul întrunirii a fost „Dimitrie Cantemir – Domn Moldav și Principe al științei romanești” – coordonată de pr. prof. dr. Vasile Nechita și de arhid. lect. dr. Vasile Demciuc, volum prin care este evocată cea mai complexă personalitate din istoria politică şi din istoria literaturii noastre vechi, scriitor, istoric, om de ştiinţă şi de stat, de notorietate europeană încă din secolul al XVIII-lea.
Evenimentul, moderat de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale a României, a continuat cu prezentarea cărții „Ciprian Porumbescu. În marginea Imperiului”, volum semnat de prof. univ. dr. Mircea Diaconu, prorector al Universității „Ştefan cel Mare” din Suceava. Domnia sa a subliniat faptul că lucrarea reconstituie figura interioară a compozitorului, făcând legătura între secvențele care redau imboldul, resortul ce a dus la crearea acestei opere, la configurarea unei personalități fascinante, libere, care are conștiința unui sfârșit nefast.
Manifestarea prilejuită de împlinirea a 300 ani de la trecerea la cele veșnice a domnului cărturar Dimitrie Cantemir și a 140 ani de la cea a renumitului compozitor Ciprian Porumbescu a continuat cu o serie de intervenții ale unor experți din diferite domenii sau reprezentanți ai unor instituții de cultură, precum prof. dr. Vasile Vasile, unul dintre cei mai cunoscuți bizantinologi din România, doamna dr. Constanța Cristescu, muzicolog, domnul Sorin Filip, manager al Centrului Cultural Bucovina, domnul Gheorghe-Gabriel Cărăbuş, director al Bibliotecii Bucovinei I. G. Sbiera, și prof. univ. dr. Gheorghe Onișoru, de la Facultatea de Istorie și Geografie a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.
În cadrul întâlnirii au fost proiectate fragmente din filmul biografic „Ciprian Porumbescu”, regizat de Gheorghe Vitanidis, în prezența actorului Vlad Rădescu, cel care a jucat rolul unuia dintre cei mai iubiți compozitori români. Domnia sa a împărtășit aspecte inedite legate de rolul pe care, potrivit rânduielii lui Dumnezeu, l-a interpretat pe când era student al Institutului de Teatru din București. Totodată, oaspetele și-a arătat recunoștința față de cel care a împletit trăiri profunde, ca dragostea de țară și de neam, cu muzica, considerându-l pe marele compozitor un exemplu de luptător desăvârșit pentru cei de astăzi.
Seara a fost încununată de prezența Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava care a susținut un program de muzică psaltică și polifonică tradițională. Concertul excepțional, „unde tradiția a întâlnit virtuozitatea muzicală”, reprezintă o nouă experiență muzicală comemorativă, în amintirea marelui compozitor Ciprian Porumbescu. Astfel, membrii corului psaltic au purtat publicul „într-o călătorie muzicală în timp, unde s-a simțit emoția muzicii tradiționale românești”.
Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” a fost constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Grupul este dirijat de arhid. Ilie Leonte și coordonat de arhid. Nifon Baciu, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator.
Momentul religios artistic prin care publicul a primit în dar adevărate bucurii duhovnicești a debutat cu interpretarea următoarelor compoziții: „Iubi-te-voi Doamne” – pe larg – Iacov Protopsaltul – glasul al II-lea, „Slavă…Și acum… Paraclisul Maicii Domnului” – plagalul glasului al IV-lea, „Pre Tine Dumnezeule” – La Tedeum – O. Dimitrescu – plagalul glasului al IV-lea.
Cea de a doua parte a adus în atenția publicului muzica polifonică tradițională într-o interpretare cu adevărat deosebită: „Odă Poporului Român” – Ionel G. Brătianu, versuri scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, „Sara bună, bade Ioane” – Drăgan Muntean, solist: arhidiacon Ieremia Sărmaș, și „Sus inima, Români!” – Nicolae Oancea.
Nu au lipsit, bineînțeles, compozițiile renumitului Ciprian Porumbescu, comemorat anul acesta în întreaga țară. Au fost interpretate „Tatăl nostru”, „Cade-se cu adevărat” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”.
Evenimentul în cadrul căruia au fost expuse fotografii prin care sunt ilustrate aspecte ale vieții și operei lui Ciprian Porumbescu, a fost transmis live pe pagina oficială de Facebook a Eparhiei Sucevei și Rădăuților și a partenerilor media, cu sprijinul Trinitas TV.