1. Fii recunoscător lui Dumnezeu pentru darul vindecător pe care l-ai primit de la El, izvorât din puterea vindecătoare a Mântuitorului Iisus Hristos.
  2. Caută să te întâlnești cu Mântuitorul Iisus Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, prin slujirea celui în suferință și prin sporită rugăciune.
  3. Înmulțește talantul încredințat ție de Cel ce este Stăpânul vieții, făcându-l permanent lucrător, prin îngrijirea cu generozitate și iubire a celui aflat în suferință.
  4. Explorează cu acribie omul bolnav pentru a afla cauza suferinței lui, ca pe unul care este cununa creației divine și nu un amalgam de țesuturi și organe.
  5. Descoperă-l pe Dumnezeu în actul medical și recunoaște, cu onestitate, lucrarea Lui în tămăduirea și salvarea de la moarte a celui bolnav.
  6. Fă din slujirea semenilor altarul tău de jertfă și nu te lăsa copleșit de greutățile inerente ale acestei profesii.
  7. Ferește-te de capcana condiționării actului vindecării și tratează pe fiecare cu aceeași măsură.
  8. Luptă împotriva autosuficienței și stagnării, evitând totodată a-ți aroga calități și merite ce nu au acoperire.
  9. Competența, profesionalismul și integritatea să-ți fie virtuțile cu care să pecetluiești activitatea ta din fiecare zi.
  10. Îmbină în mod armonios știința cu iubirea milostivă, ca să te bucuri, asemenea Sfinților, de prietenia veșnică cu Iisus Hristos în Împărăția cerurilor.
Calinic,

Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților