„Credinţa în Iisus Hristos este remediul tuturor suferinţelor omului” a fost unul dintre mesajele care au împodobit inimile celor prezenți în Duminica a XXIV-a după Pogorârea Sfântului Duh la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Astăzi, 29 octombrie 2023, când în bisericile ortodoxe este lecturată Evanghelia referitoare la învierea fiicei lui Iair, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur pe un podium special amenajat în incinta așezării monahale, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai mănăstirii și clerici de la Centrul Eparhial, precum arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă „Sfântul Ioan cel Nou” a Catedralei Arhiepiscopale, dirijată de pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, diaconul Vlad Sebastian Leți a fost hirotonit preot pe seama Mănăstirii Bogdănești, cu hramul „Sfântul Proroc Ilie”, iar teologul Iulian Răzvan Hirghiligiu a fost hirotonit întru diacon pe seama Mănăstirii Ițcani din Suceava, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”
Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhid. Vasile Demciuc, consilier eparhial al Sectorului Monumente, Patrimoniu și Arhitectură Bisericească. Sfinția sa a prezentat înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi cu privire la cele două minuni săvârșite de Însuși Mântuitorul Iisus Hristos, învierea fiicei lui Iair și vindecarea femeii cu scurgere de sânge, evidențiindu-I rolul de tămăduitor.
A urmat hirotesia întru arhidiacon a trei dintre slujitorii Catedralei Arhiepiscopale, membri ai Grupului Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, Giovani Beniamin Zgîmbău, Alexandru Pop și Sebastian Mariuseac.
Ierarhul i-a mulțumit părintelui consilier pentru cuvântul de învățătură rostit și a anunțat faptul că mâine va începe seria conferințelor preoțești în Eparhia Sucevei și Rădăuților, în anul dedicat Pastorației persoanelor vârstnice și Imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română. Primul eveniment va avea loc la Câmpulung Moldovenesc, iar marți, 31 octombrie, se va desfășura conferința preoțească în Protopopiatul Rădăuți.
În aceste zile, întâlnirile pastoral-misionare din cele cinci protopopiate ale eparhiei vor fi prilej de comuniune în rugăciune, cei prezenți luând totodată parte la prelegeri relevante din punct de vedere duhovnicesc și la dialoguri lămuritoare.
Înaltpreasfinția Sa le-a urat ani mulți și buni tuturor celor care poartă numele Sfintei Anastasia, prăznuită în această zi, și l-a felicitat pe dirijorul coralei Catedralei Arhiepiscopale, pr. Ionuț Lucian Tablan Popescu, pentru medalia de aur pe care a obținut-o alături de corala din Fălticeni, cu o săptămână în urmă, la un prestigios festival de muzică desfășurat la Barcelona, Spania.
La final, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Ca de fiecare dată, credincioșii aflați la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător, ale cărui cinstite moaște ocrotesc neîncetat Cetatea Sucevei.