Duminica în care Biserica ne îndeamnă la primirea, asumarea și luarea Crucii și urmarea lui Hristos, 17 septembrie 2023, a fost prilej de comuniune în rugăciune la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Credincioșii care au venit să guste din bucuria întâlnirii cu Sfântul Mare Mucenic Ioan, prin închinarea la cinstitele sale moaște, au avut ocazia de a participa la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească. Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pe un podium special amenajat în incinta lăcașului de cult. Între preoții și diaconii prezenți s-au numărat slujitori ai mănăstirii, precum și clerici ai Administrației Eparhiale, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar-administrativ.
Răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba au fost date de Corul Mixt „Sfântul Ioan cel Nou” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de părintele Ionuţ Lucian Tablan Popescu, iar la momentul rânduit, teologul Alexandru Pop a primit hirotonia întru diacon pe seama Mănăstirii Mirăuți din Suceava.
Cuvântul de învățătură a fost rostit la finalul slujbei de pr. Gabriel Ciofu, de la Parohia „Sfântul Mare Mucenic Sfântul Ioan cel Nou” Baia IV, Protopopiatul Fălticeni. Sfinția sa a vorbit despre însemnătatea asumării Crucii și despre importanța pecetluirii existenței noastre cu semnul Sfintei Cruci pentru a deveni moștenitori ai Împărăției Cerurilor.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a mulțumit părintelui oaspete pentru cuvântul de folos și le-a amintit celor prezenți că predica sa, „Crucea – pecetea Sfintei Treimi”, se regăsește pe site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Ierarhul a menționat și faptul că în după-amiaza zilei de vineri, 15 septembrie 2023, domnul Adrian-Ioan Veștea, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, s-a aflat într-o vizită de lucru în județul Suceava, în timpul căreia a cercetat stadiul lucrărilor de consolidare ale ansamblului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava” – Biserica „Sfântul Gheorghe”, obiectiv aflat în lista Patrimoniului Mondial UNESCO, dar și alte construcții din incinta așezământului monahal ce sunt incluse în această perioadă în ample acțiuni de reabilitare, restaurare și înnoire. Părintele Arhiepiscop și-a exprimat gândul de recunoștință pentru sprijinul și susținerea pe care instituțile statului le oferă proiectelor prin care se realizează lucrarea Bisericii.
La final, Înaltpreasfinția Sa a citit rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate, inclusiv pentru cei ce suferă de depresie, și i-a binecuvântat pe credincioși prin stropire cu apă sfințită.
Zilele dedicate sărbătorii Înălțării Sfintei Cruci amintesc tuturor credincioșilor de jertfa supremă din istoria omenirii, Pătimirile și Răstignirea Mântuitorului Iisus Hristos, dar și despre cea mai mare binecuvântare revărsată peste oameni – Învierea Fiului lui Dumnezeu și șansa tuturor la mântuire.