Momentul în care Dumnezeu răspunde rugăciunilor îndelungate și mult stăruitoare ale Drepților Părinți Ioachim și Ana, dăruindu-le pe Maria, copila afierosită Lui încă dinainte de a se zămisli, se înscrie în istoria Bisericii ca început al mântuirii oamenilor. Acest lucru a fost posibil prin deschiderea deosebită a omului, reprezentat de Fecioara Maria, spre Ziditorul său, virtuțile cu care ea și-a împodobit viața încă de la primul pas în templul din Ierusalim pregătind-o să devină „chivotul lui Dumnezeu, cămara Împăratului” pentru ca „Hristos să intre în lume”. Astfel, bucuria trăită de o familie a devenit bucuria întregii lumi, căci din prunca zămislită la bătrânețe „a răsărit Soarele dreptății, Hristos Dumnezeul nostru” pentru a dărui viață veșnică celor ce se îndepărtaseră de Izvorul dătător de viață.
La praznicul Nașterii Maicii Domnului, vineri, 8 septembrie 2023, biserica nouă a Mănăstirii Cămârzani din județul Suceava a îmbrăcat pentru al nouăsprezecelea an veșmântul luminos al hramului. În mijlocul numeroasei obști de maici și a credincioșilor veniți atât din împrejurimi, cât și din colțuri mai îndepărtate ale țării, s-au aflat cu această ocazie cei doi ierarhi ai eparhiei Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar.
Cinstirea în chip deosebit a Fecioarei Maria a fost prilej de înaltă trăire duhovnicească și împreună rugăciune pentru toți cei care au venit să înalțe rugăciuni către Maica Domnului cea mult iubitoare și să primească binecuvântarea arhierească.
Obștea așezământului monahal, numeroși credincioși, dar și monahi și monahii din cuprinsul eparhiei și nu numai i-au însoțit pe cei doi arhierei spre altarul de vară al mănăstirii. Aici, aceștia au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, pr. Constantin Ciprian Blaga, consilier în cadrul Sectorului Tipografie și Editură, pr. Adrian Popa, consilier al Sectorului Colportaj Bisericesc, și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu al Protopopiatului Fălticeni.
La praznicul celei care reprezintă un model de desăvârșită viețuire închinată lui Dumnezeu au fost prezenți și stareți de la mănăstirile din cuprinsul eparhiei, din Arhiepiscopia Iașilor, dar și din străinătate, precum arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, și arhim. Hariton Negrea, stareţul Mănăstirii Petru Vodă, pr. Nektarie Nikolici, de la Mănăstirea Milkovo din Serbia.
Corul maicilor Mănăstirii Cămârzani, renumit pentru cântările psaltice interpretate cu multă măiestrie, a adus și astăzi bucurie duhovnicească celor prezenți prin răspunsurile liturgice care au înfrumusețat slujba.
Între pelerinii prezenți s-au numărat și binefăcători și susținători ai lucrării Bisericii, între care reprezentanți ai autorităților locale, precum Iulian Bogdan Amariei, primar al comunei Vadu Moldovei.
Un invitat special, aflat pentru prima dată la Mănăstirea Cămârzani, a fost pr. lect. univ. dr. Mihai Vizitiu, cel care a și rostit cuvântul de învățătură. Prin prisma bogatei expertize în Studiul Noului Testament, preacucernicul părinte a adus argumente scripturistice și patristice privind alegerea Maicii Domnului în vederea mântuirii neamului omenesc prin nașterea Fiului lui Dumnezeu, formarea ei duhovnicească la templul din Ierusalim și mai ales modelul de sfințenie pe care îl întruchipează. De asemenea, sfinția sa a subliniat parfumul duhovnicesc deosebit al sărbătorilor închinate Născătoarei de Dumnezeu evidențiat prin imnografia Bisericii. Numeroasele imne liturgice cuprind o teologie mariologică bogată, care îi ajută pe creștini să o cunoască mai bine pe cea care este numită în cântări Împărăteasa Cerului, Ușa Milostivirii, Maica Luminii, Fecioara Preacurată, Crinul cel Ales, Mireasa Nenuntită.
La finalul slujbei, cei doi ierarhi au înălțat rugăciuni către Preamilostivul Dumnezeu pentru sănătatea celor care au fost prezenți, dar și a celor ce se află în spitale sau la casele lor, pe patul de suferință. De asemenea, au fost citite și rugăciuni pentru dezlegare și pentru cei care suferă de depresie, una dintre cele mai prezente boli în societatea contemporană.
În continuare, arhim. Paraschiv Dabija a dat citire textului distincției de vrednicie Ordinul „Crucea Bucovinei” oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic pentru „remarcabila activitate dedicată Bisericii și Comunității” stavroforei Maria Deac, stareța așezământului monahal, și protos. Ignatie Radu, preot duhovnic la Mănăstirea Cămârzani.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a adus mulțumiri părintelui Mihai Vizitiu pentru cuvântul de învățătură bogat documentat. Gândul de mulțumire și de recunoștință s-a îndreptat apoi către maica stareță și întreaga obște monahală pentru jertfelnicia și hărnicia cu care susțin activitățile Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, cum ar fi: Tipografia „Vartolomeu Mazereanu”, Fabrica de lumânări, Prescurăria „Cuvioșii Părinți Spiridon și Nicodim de la Lavra Pecerska”. Nu în ultimul rând, Părintele Arhiepiscop a mulțumit soborului slujitor și celor care au dorit să înceapă această zi de sărbătoare sub streașina înfloritorului așezământului monahal.
Vizita arhierească s-a încheiat cu momentul în care Înaltpreasfințitul Părinte Calinic i-a felicitat pe toți sărbătoriții acestei zile, dar și pe toți credincioșii prezenți, urându-le ca Mântuitorul Iisus Hristos să le dăruiască ani buni, mulți cu sănătate și sporite împliniri.
Înainte de tradiționalul moment al binecuvântării cu apă sfințită de către cei doi ierarhi, părinții slujitori au împărțit iconițe cu reprezentarea iconografică a sărbătorii împărătești prăznuite liturgic astăzi.
Primul locaș de cult ridicat în acest loc binecuvântat de Dumnezeu a fost biserica aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, construită în cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea prin grija boierului Morțun.
În anul 1992, după o perioadă în care locașul de cult a fost schit și mai apoi biserică parohială, la inițiativa și cu implicarea Preasfinţitului Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților la acea vreme, mănăstirea a fost redeschisă, formându-se aici o importantă obște de maici.
Începând din anul 2000, prin demersurile și osteneala Preasfinţitului Părinte Gherasim Putneanul și a credincioșilor de atunci, a fost ridicată noua biserică, așezată sub ocrotirea Născătoarei de Dumnezeu, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”.
Alături de racla în care sunt așezate fragmente ale cinstitelor moaște ale mai multor sfinți, între odoarele mănăstirii se numără și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, așezată în incinta bisericii mari a așezământului monahal.
De-a lungul timpului au fost înființate mai multe ateliere: un atelier de sculptură, unul de pictură, unul de croitorie, o prescurărie, maicile fiind implicate și în activități tipografice și de confecționare lumânări.
În cimitirul mănăstirii își doarme somnul de veci Preasfințitul Părinte Gherasim Putneanul, Episcop-Vicar al eparhiei între anii 1992 – 2004, ctitor al așezământului monahal închinat Născătoarei de Dumnezeu.