Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în zilele de 24 și 25 iulie, respectiv 17 august 2023, s-au organizat două tabere de vară, în cadrul Protopopiatului Fălticeni.
Prima tabără a fost organizată la Mănăstirea Probota, sub îndrumarea maicii ștarețe, Stavrofora Marina care a organizat o serie de activități educative și culturale, pentru tinerii din tinda Bisericii. Din rândul coordonatorilor a făcut parte Pr. Protoiereu Ioan-Adrian Dulgheriu și Pr. Georgian Rotar. În această tabără au participat copii din mai multe parohii din Protopopiatul Fălticeni.
Cei prezenți s-au bucurat de locul încărcat de rugăciune și de istorie, pe care au călcat domnii Moldovei. Ca semn al peceții, copiii si-au pus amprenta prietenie pe un steag alb ce va fi dovada lucrului ce s-a săvârșit aici. Maicile au organizat mai multe ateliere, iar alături de doamna preoteasă Otilia Magdalena s-a organizat un atelier de limba engleză.
Tinerii s-au bucurat și de o expediție în pădure, în mijlocul naturii, moment în care s-au desfășurat o serie de joculețe creative și atractive. La amiază, toți cei prezenți au servit o felie de pizza, iar la plecare au primit câte o diplomă de participare, mulțumind coordonatorilor.
A doua tabără s-a desfășurat la Parohia ,,Sfântul Ilie” Suha Mălini, loc în care s-au adunat tineri de diferite vârste, de la Parohia ,,Sfântul Ilie” Fălticeni, Pr. Paroh Dulgheriu Ioan Adrian, de la Suha – Mălini, Pr. Paroh Norocel Pavel, de la parohia ,,Sfinții Mercurie și Ecaterina” Rădășeni, Pr. Paroh Rotar Georgian și de la parohia ,, Sfinții Ioachim și Ana” Boroaia I, Pr. Paroh Maxim Silviu.
Activitatea a început în jurul orelor 07:30, la Protoieria Fălticeni, locul de unde s-a plecat spre Muntele Stânișoara. Frumusețea drumului și a peisajului înconjurător, i-au făcut de tinerii prezenți să lege prietenii și să facă schimb de experiențe. Prima oprire fost la Monumentul Eroilor de la locul numit Iesle, unde am pomenit pe cei ce au luptat și apărat pământurile noastre strămoșești.
Ajunși în vârful Muntelui, ne-am rugat împreună în Biserica de lemn închinată ,,Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, loc cu o încărcătură duhovnicească aparte, iar preoții prezenți au oficiat o slujbă de început a taberei.
La acest eveniment au fost prezenți și mai mulți profesor de la Școala Mălini, care au vorbit despre însemnătatea locului, despre importanța lui și despre evenimentele care s-au petrecut la ,,Crucea Talienilor”.
După servirea micului dejun, toți cei prezenți au început joculețele, activitățile și momentele artistice și culturale pe care le-au pregătit împreună cu profesorii, bucurându-se de aerul curat și de vremea prielnică pentru o tabără de vară.
În jurul amiezii toți cei prezenți au servit masa, adunându-se în jurul unui grătar, prin purtarea de grijă a celor responsabili, mai apoi având toți un moment de odihnă, bine meritat. Coborârea de pe munte s-a încheiat cu o ultima oprire la mașinuța de înghețată din satul Văleni Stânișoara, lucru ce a încununat bucuria copilăriei, toți cei prezenți rămânând cu amintiri frumoase și cu experiențe de neuitat, mulțumind lui Dumnezeu pentru acestea și tuturor organizatorilor taberei.
Pr. Gabriel Carp
Misionar Protopopesc al Protopopiatului Fălticeni