Răspunsul ierarhului – 4 august 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7
„Doamne, ajută! E adevărat ceea ce scrie aici (foto), cum că în 2025 ….?”
D.G.

Doamne, ajută!

Oamenii scriu. Și despre dumneavoastră se poate scrie într-o bună zi că veți ajunge președintele României; nu înseamnă că este și adevărat.

Post binecuvântat!

„Doamne, ajută!

Doresc să știu dacă doi verișori de gradul I se pot căsători cu două surori.”

A.C.

Doamne, ajută!

Este un caz de cuscrie de felul II, gradul VI. Este și amestec ilicit de nume. Așadar, nu se pot căsători.

Post cu mult bine!

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră!

Dacă o persoană nebotezată are un caracter creștin ortodox, crede în Dumnezeu și în învățătura Bisericii și săvârșește toate cele spre trebuință sufletului, dar moare fără a se boteza, din cauza împrejurimilor vieții (nu are nicio biserică ortodoxă în țară și nici nu poate ajunge la una), își pierde șansa la mântuire?

Mulțumesc anticipat!”

S.S.

Doamne, ajută!

Sfinții Părinți vorbesc despre botezul dorinței ca fiind cel pe care l-au primit patriarhii şi drepţii Vechiului Testament, înainte de venirea Mântuitorului, ori cei din primele secole ale Creștinismului, când vremurile erau foarte dificile pentru cei ce își mărturiseau credința în Hristos, considerându-l la fel de valabil ca și botezul din apă și Duh.

Cât despre mântuire, depinde cât de lucrător este Botezul în viața cuiva. Singur Certificatul de Botez nu ajută. În teologie se vorbește despre o sfințenie dată, harul primit prin Botez, și o sfințenie de dobândit, care presupune lucrarea personală după primirea Botezului.

Pe larg, puteți citi despre Taina Sfântului Botez în „Studii de Teologie Morală” a vrednicului de pomenire Mitropolitul Nicolae Mladin.

Post binecuvântat!