Răspunsul ierarhului – 3 august

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Doamne, ajută!

De ce ați făcut poze cu ….., iar la tinerii de la olimpiadă nu ați fost, ci l-ați trimis pe episcopul vicar?

De ce ….. este susținut de Biserica Ortodoxă Română, de ce preoții nu îi spun să nu mai fie ……? Mai are ……., care este în ……. E bine să iei bani de la stat și apoi să ii donezi Bisericii Ortodoxe Române? Primește Dumnezeu „așa milostenie”?”

A.D.

Doamne, ajută!

  1. Din cunoștințele mele, domnul despre care faceți vorbire a trecut să se închine la moaștele Sfântului Ioan cel Nou, având libertatea să meargă oriunde dorește.
  2. De ce am făcut fotografii cu domnia sa? Să înțeleg că nu trebuia? Sau că nu-mi era permis să fac?
  3. L-am delegat pe Preasfințitul Damaschin la întâlnirea cu olimpicii întrucât este cadru didactic atât la seminar, cât și la facultate. Sau poate ați fi dorit să participe întreg Sfântul Sinod?
  4. Clericii îi susțin pe păcătoși, întrucât cei drepți, asemenea dumneavoastră, nu au nevoie de susținere.
  5. Atunci când cineva face o donație, din câte știu, nu este întrebat de proveniența banilor. Dacă dorește să facă milostenie, să fie primit!
  6. Nu am auzit până acum ca domnul în discuție să fi jefuit vreo bancă; știu că este om de afaceri.
  7. Până în prezent, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților nu s-a bucurat de milostivirea domniei sale, așa că, se subînțelege, nu am făcut fotografii în schimbul a ceva.
  8. Nu știu dacă Dumnezeu primește sau nu binefacerile domniei sale, probabil că mai degrabă dumneavoastră sunteți la curent cu atitudinea lui Dumnezeu față de astfel de oameni. Dar din câte am auzit, mulți, nu puțini, din diferite categorii sociale și de felurite vârste, s-au bucurat de binefacerile acestui domn făcute în situații limită.
  9. După cum poate vă este cunoscut, Mântuitorul Hristos, în fața acuzelor aduse unei femei păcătoase, a spus: „Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra” (Ioan 8, 7).

Post binecuvântat!

„Sărut dreapta,

Înaltpreasfinția Voastră, cum comentați faptul că unii preoți își susțin copiii să trăiască în concubinaj?

Dacă în familiile de preoți se întâmplă așa ceva, noi ce să înțelegem, că așa este corect?

Erau vremuri când exista rușinea, smerenia, și preoții chiar erau respectați pentru ceea ce erau, acuma nu se mai înțelege care e preot și care nu, de aia și atâtea comentarii răutăcioase la adresa preoților pe rețelele de socializare. Părerea mea este că această rubrică face mai mult rău decât bine!

Dumnezeu știe ce va urma!”

M.S.

Doamne, ajută!

  1. În răspunsurile la câteva întrebări similare adresate anterior am precizat cum este bine; însă cum este bine se știe nu de azi, de ieri, ci de două mii de ani și chiar mai mulți.
  2. Preoți respectați? Nu a fost niciun timp în care preoții să nu fi fost martirizați, vorbiți de rău și judecați. Așa că nu ne prea putem lăuda cu respectul față de preoți. După cum nu putem spune că nu sunt și credincioși autentici; slavă Domnului că (încă) sunt și dintre aceștia!
  3. Referitor la rubrică, depinde ce înțelegeți dumneavoastră prin acest „rău”. Personal, consider că este o modalitate de a rezolva anumite aspecte și le mulțumesc credincioșilor care ne sesizează nemulțumirile lor. Nu consider că este ceva rău în a face publice unele probleme, disfuncționalități ori frământări ale celor din eparhia noastră și răspunsurile la cele sesizate de aceștia. Dacă însă întrebările și răspunsurile sunt preluate de terțe persoane, distorsionându-se sensul, scopul sau contextul, aceasta ține de responsabilitatea, onestitatea și profesionalismul celor care „citează”.

Post cu folos duhovnicesc!