Răspunsul ierarhului – 24 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția Voastră,

De ce părintele …… slujește, deși e ……? De ce nu este suspendat de la slujire măcar până la reabilitare?

Care este credibilitatea Bisericii Ortodoxe Române cu preoți ……..”

D.A.

Doamne, ajută!

Părintele despre care faceți vorbire a venit la noi cu carte canonică, respectiv cu preoție lucrătoare și a intrat în oraș prin concurs. Pentru mine, cartea canonică a spus totul. Celelalte aspecte semnalate legate de respectivul părinte chiar nu mă privesc.

Pace și bucurie!

„Doamne, ajută și iertați.

 De mai bine de un an de zile suntem puși ca nași, nunta urmând să fie duminică, pe 30 iulie. Pe data de 16 iulie a decedat bunica, având vârsta de 80 de ani. În ceea ce privește vestimentația de doliu, greșesc cu ceva dacă pe timpul zilei, la cununia religioasă, îmbrac ie tradițională albă, seara urmând să iau negru?

E ceva greșit în costumele tradiționale în ceea ce privește doliul?

Mulțumesc.”

M.C.

Doamne, ajută!

Culoarea albă simbolizează credința noastră în Înviere.

Nuntă binecuvântată!

„Sărut-mâna!

Analizând site-ul oficial al Arhiepiscopiei, m-am decis să vă scriu pentru că sunteți o persoană cu experiență multă.

Sunt tânăr, uneori confuz și sunt în același timp absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă. Există oare posibilitatea ca vocația de a fi cleric să fie incertă: să nu apară pentru mine sau să apară mai târziu? De asemenea, după ce ar trebui să mă ghidez dacă aș dori să slujesc Domnului nostru? Cum acționează Dumnezeu astfel încât să știu că El mă dorește cleric?

Mulțumesc!”

I.A.

Doamne, ajută!

Sfătuiți-vă cu duhovnicul dumneavoastră. El, cunoscându-vă, ca cel care v-a urmărit evoluția spirituală pe tot parcursul studiilor teologice, vă poate da cel mai potrivit sfat.

Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!

„Binecuvântați, Preaînalte.

Cu smerenie, dar și cu îndrăzneală vă adresez următoarea întrebare: Când ne înapoiați racla patrimoniu de vechime considerabilă (aproximativ 600 de ani) a Sfântului nostru Ioan cel Nou de la Suceava. Ca umilă enoriașă, nu mă simt bine  când văd că Sfântul atâtor veacuri are așa o răcluță din lemn, fie el și de păr. Ați spus că ați luat-o pentru reparații. Cât timp durează ca Suceava să fie lipsită de acest bun patrimonial? Aș dori și eu un răspuns, că au trecut deja 2 ani.

Dumnezeu să ne binecuvânteze cu mila sa.”

D.M.
Doamne, ajută!
În legătură cu întrebarea dumneavoastră, vă facem cunoscut următoarele:
1. Racla din argint aurit a Sfântului Ioan cel Nou, în fața căreia mii și mii de credincioși și-au plecat genunchii trupului și ai sufletului și au primit împlinirea rugăciunilor lor de-a lungul sutelor de ani, nu poate fi înapoiată nimănui, așa cum solicitați, întrucât ea nu a fost luată de nimeni, ci este a tuturor celor care îl cinstesc pe Sfântuțul nostru.
2. Punctual, nu știu când ați fost dumneavoastră ultima dată să vă închinați la moaștele Sfântului Ioan. Spun aceasta fiindcă racla de argint aurit a fost la vedere până în momentul mutării moaștelor Sfântului în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou” al Mănăstirii. Or aceasta s-a întâmplat  în a doua jumătate a lunii mai, anul curent, ca o consecință a începerii lucrărilor de restaurare a bisericii mari. După acest moment a fost dusă într-un loc de securitate maximă, pentru a permite specialiștilor restauratori recunoscuți de Ministerul Culturii, din București, Iași și Suceava, inițierea lucrărilor de evaluare în vederea restaurării și conservării, atât a metalului, cât și a lemnului și textilelor din interiorul ei. 
3. Este prea devreme pentru a estima durata acestui proces ce necesită foarte multă atenție și migală. Totuși, vă asigur că Sfântul Ioan cel Nou ascultă rugăciunile tuturor, indiferent de racla în care îi sunt așezate moaștele, dacă acestea sunt făcute cu credință și inimă curată.
4. Cât privește demersul de realizare a unei racle noi, inițiat cu ceva timp în urmă și pentru care s-au strâns și încă se mai strâng fonduri, acesta nu a fost finalizat până în acest moment, fiind un proiect extrem de pretențios.
Lucrurile în Biserică trebuie să se facă în timp, de cea mai bună calitate și cu foarte multă așezare duhovnicească!