Duminica a VI-a după Rusalii, 16 iulie 2023, a însemnat prilej de sărbătoare încununat de momente de bucurie duhovnicească pline de emoţie pentru comunitatea parohială din Gura Haitii, cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc, care și-a întâmpinat în această zi noul păstor spiritual.
Având arhiereasca binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Sfânta Liturghie din Duminica a VI-a după Rusalii, oficiată în paraclisul cu hramul „Sfânta Ana” din parohia Gura Haitii, sub protia părintelui protoiereu Aurel Goraș, alături de un sobor de preoți format din pr. Valeriu Țarcă, pr. Ilie Paicu, pr. Iorgu Petrovici, protos. Macarie Olărean și protos. Nectarie Jacotă, a avut loc festivitatea de prezentare și actul de instalare a noului preot paroh Iustin Tarcan, în fața unui număr mare de credincioși, de autorități locale și mulți alți invitați.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, părintele protopop Aurel Goraș s-a adresat celor prezenți, aducând în atenție aspecte din Evangheliile citite în această duminică, cu accent pe minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Hristos, iertându-i păcatele, l-a vindecat mai întâi sufleteşte pe acesta și abia apoi l-a vindecat trupeşte.
Printre alte învățături, părintele protoiereu a arătat că una din caracteristicile fundamentale ale cultului ortodox este uniformitatea și stabilitatea, păstrată cu sfințenie prin norme precise și fixe, unanim admise și care sunt aceleași pentru toți credincioșii ortodocși. Orice inovație, orice interpretare proprie sau abatere de la Sfânta Scriptură și de la Sfânta Tradiție a Bisericii Ortodoxe, care iese din cadrul cumințeniei Ortodoxiei, este limpede străină de Duhul Adevărului și deci nu duce la Adevăr, nu duce la mântuire. Așadar viața religioasă a creștinului ortodox, preot sau credincios, trebuie să fie centrată pe Sfânta Liturghie. Părintele protoiereu a adresat și acest îndemn proverbial: Viața fără rugăciune și comuniune este ca trupul fără suflet; rugăciunea e izvorul vieții veșnice, al cunoașterii lui Dumnezeu, care sporește în om odată cu eliberarea lui din patimi, prin lucrarea Duhului Sfânt.
Actul de instalare a debutat cu cuvântul de învățătură rostit de protoiereu credincioșilor, prin care a vorbit despre chemarea slujitorilor la Sfintele Altare și importanța Bisericii în comunitate și rolul preotului de a o îngriji și sluji așa cum se cuvine.
Preotul este un slujitor prin excelență, el trebuie să dea prioritate grijii față de ceilalți. Faptul că el trebuie să se roage pentru toți deopotrivă – chiar și pentru cei care i-au provocat grele supărări – cu voia sau fără voia lor, arată că el trebuie să pună în rugăciunea pentru fiecare, simțirea pe care o pune fiecare în rugăciune pentru sine. El trebuie să vibreze pentru durerile, pentru problemele și grijile tuturor credincioșilor. Preotul se cuvine să fie credincios, având mereu gândul la Dumnezeu și răspunderea lui în fața lui Dumnezeu pentru credincioși. De asemenea, în asentimentul tuturor celor prezenți, a vorbit despre lucrarea și responsabilitatea preotului în Biserică, care este o lucrare holistică, ce cuprinde toate aspectele vieții bisericești: pastoral, liturgic, mistic și social-filantropic, activități care nu pot fi despărțite
Urmând rânduiala de instalare, părintele protoiereu Aurel Goraș i-a înmânat noului preot simbolurile și totodată fundamentele misiunii sale preoțești: Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, precum și cheia bisericii, cu îndemnul de a sluji cu timp și fără timp în mijlocul credincioșilor ce i s-au încredințat spre păstorire. De asemenea, Preacucernicia Sa l-a felicitat pe părintele Iustin Tarcan și l-a prezentat credincioșilor pe noul lor păstor ca fiind un preot cult, smerit și ascultător, harnic și iubitor de rugăciune, asigurându-i că părintele îmbisericit Iorgu Petrovici îi va fi alături, oricând va fi solicitat să îl sprijine pe acest drum de început, spre a purta crucea preoțească cu aceeași râvnă și responsabilitate. Părintele Iorgu Petrovici a ținut să îl felicite pe succesorul său, să îl încurajeze și să-i ofere în dar o frumoasă icoană pictată pe lemn, a Mântuitorului.
La momentul cuvenit, noul preot paroh a ținut un cuvânt în care a mulțumit chiriarhului locului, Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, pentru binecuvântare și încrederea acordată, părintelui protopop pentru cuvintele calde, pline de dragoste și bunăvoință, familiei sale pentru susținere, preoților co-slujitori și celor care l-au îndrumat de-a lungul timpului, pentru participarea la acest moment deosebit din viața sa și a parohiei.
De asemenea, a adresat mulțumiri autorităților locale prezente și enoriașilor parohiei: ,,Cred că voi putea colabora foarte bine cu autorităţile locale şi consilierii din parohie pentru bunul mers al vieţii sociale și spirituale. Cu ajutorul lui Dumnezeu şi al credincioșilor, nădăjduiesc că îmi voi putea împlini făgăduinţele spre a fi la înălţimea chemării şi slujirii preoțești. În încheiere, permiteţi-mi să aduc aminte de cei care m-au născut şi m-au crescut şi de toţi apropiaţii mei, pe care îi port în suflet. Îi mulțumesc Atotputernicului Dumnezeu pentru toate şi cred pe mai departe în ajutorul și mijlocirile Maicii Domnului, ocrotitoarea acestei parohii”.
Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească la care au fost invitați toți cei prezenți, spre a încheia cum se cuvine acest moment de comuniune spirituală.