Răspunsul ierarhului – 20 iulie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfințite părinte!

Sunt un enoriaș al unei parohii sucevene și fac parte din consiliul acestei parohii.

Vă rog respectuos să-mi răspundeți la următoarele întrebări:

  1. Cum vă permiteți să-i jigniți cu atâta nonșalanță atât pe credincioși, cât și pe preoți? Aici vreau să mă refer punctual la un singur moment (din cele nenumărate) – în cuvântul de la sfârșitul slujbei de punere a pietrei de temelie a unei biserici (undeva mai sus, spre graniță, știți dumneavoastră) ați mulțumit „printre dinți” oamenilor că au fost de acord cu locul ales de dumneavoastră spunându-le că (și aici vă citez) „și dacă nu ați fi fost de acord tot aici s-ar fi zidit”! Totuși … aveți o „sfântă” durere în cot de ce-și doresc oamenii?
  2. Că tot ați vorbit nu demult de câini … ați adus cu dumneavoastră o „grupare specială” de așa-numiți preoți (și diaconi) misionari! Probabil că datorită formării dumneavoastră știți faptul că informația îți dă putere (scop pe care, de altfel, îl are și această rubrică ascunsă sub o încercare eșuată de populism)! I-ați adus să facă misiune unde, în parohiile noastre? Dar preoții noștri ce au, sunt proști? (Chiar dacă așa îi credeți, să știți că avem și preoți foarte buni în fața cărora ar trebui să vă scoateți mitra).
  1. Urmăresc de ceva vreme această rubrică (pentru distracție, nu altceva) și am văzut cu ceva vreme în urmă că ați blestemat o persoană care probabil că v-a enervat (ați citat „blestemat să fie cel care minte”). Se pune ca blestem? Și dacă da, îl și dezlegați?
  2. Ca arhiepiscop, cum vă puteți împărtăși la fiecare Liturghie știind că aveți atâția oameni împotrivă și atâtea clinciuri?

Mulțumesc anticipat pentru răspuns! Pace și liniște să aveți!”

C.V.

Bună seara, domnule enoriaș!

Se vede că sunteți supărat, nu glumă. Se spune că atunci când ai o stare mai puțin confortabilă și citești ceva, fie te liniștește, fie te tulbură mai rău. Pe dumneavoastră, probabil ceea ce veți citi, ca și în alte cazuri, vă va amuza. Însă la ce întrebări adresați, nu poate fi altfel. Dar, să începem cu începutul.

  1. Spre informarea dumneavoastră, episcopul este cel care alege locul pentru construirea unei biserici sau constată dacă cel propus de credincioși este cel mai potrivit (potrivit Sfântului Simeon al Tesalonicului, în „Explicație despre Sfânta Biserică”).
  2. Cele două locuri sfințite „undeva mai sus spre graniță”, Brodina si Nisipitu, s-au dovedit a fi fost cele mai potrivite, iar rugăciunile se pare că și-au atins rostul; construirea celor două biserici într-un ritm atât de dinamic este o dovadă în acest sens.
  3. Este și firesc să nu fii de acord cu construirea unei biserici într-un loc nepotrivit, așa cum insistau la acea vreme câțiva enoriași. Nu știu dacă printre aceștia v-ați numărat și dumneavoastră, dar cum altfel se poate explica supărarea care vă ține prizonier și acum, după ce biserica/bisericile s-au construit?!
  4. Preoții și diaconii misionari din eparhie sunt cei propuși de părinții protopopi și nu sunt nicidecum aduși de episcop din altă eparhie. Așadar, deși sunt statutari și de-ai locului, suceveni și ucraineni, dacă doriți, războiți-vă cu părinții protopopi, nu cu episcopul. Sau poate, la cât de informat în ale Teologiei sunteți, poate vă oferiți serviciile.
  5. Populism? Da, mă bucur că nu am reușit să vă înșel inteligența. Ați sesizat esențialul și este impresionant. Rubrica aceasta a fost inițiată cu un singur scop: scutirea credincioșilor de a pierde o zi venind la Centrul Eparhial pentru a-și prezenta nemulțumirile lor. Și le mulțumesc că, între cele aproape 1000 de mesaje trimise, multe nemulțumiri, fiind fondate, s-au putut îndrepta. Chiar dacă alte mesaje conțin sporite critici la adresa chiriarhului, le primesc și sunt publicate, după cum se poate vedea.
  6. Pentru ca cei care ar putea intra sub incidența cuvintelor la care faceți referire („Blestemat să fie cel care minte cu nonşalanţă!” – vă apreciez vigilența, dar de dragul adevărului, trebuia să citați măcar integral din răspunsul publicat acum doi ani și nu să cădeți în ispita scoaterii din context și a răstălmăcirii cuvintelor) să fie dezlegați, ar trebui ca mai întâi să-și ceară scuze de la credincioși pentru vorbele nepotrivite și neadevărate aruncate în spațiul public; apoi să fie dezlegați.
  7. Fiecare este responsabil pentru (ne)curățenia conștiinței cu care se apropie de Sfânta Împărtășanie și o primește. În ceea ce mă privește, atât timp cât îmi împlinesc slujirea potrivit canoanelor, statutului Bisericii, hotărârilor sinodale și fișei postului/Gramatei și nu fac jocul nimănui, nu am de ce să mă tem. Oare ar trebui să nu mă mai împărtășesc pentru că i-am pus pe preoți să săvârșească slujbele Bisericii, să-și pregătească predicile, să fie corecți cu credincioșii, să nu pună taxe de nesuportat pentru servicii, să se îngrijească să fie curat în incintele bisericilor și în cimitire, să facă reparațiile cuvenite la biserici, casele parohiale și sociale ori la clopotnițe, să susțină activitățile eparhiei etc.? Cred că mai degrabă ar trebui să nu se împărtășească cei ce nu își respectă slujirea și sunt certați cu disciplina și buna rânduială.
  8. Cât despre mulțimea celor care îmi sunt împotrivă, nu sunt singurul; din Sfânta Scriptură știm că împotriva Mântuitorului s-au ridicat cu mult mai mulți. Și era Dumnezeu! Se împotrivesc cei care nu s-au obișnuit cu disciplina și care se cred dumnezei, fiind susținuți în indisciplina lor.
  9. Mă întreb, oare și miile de credincioși care participă în duminici și sărbători la Sfânta Liturghie ori la Taina Sfântului Maslu săvârșite la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, sau le urmăresc online, îmi sunt împotrivă? Sau poate, fiind prea ocupat, albumele foto ale slujbelor săvârșite la Catedrala Arhiepiscopală nu prezintă interes pentru dumneavoastră. Aveți anexate câteva fotografii de la astfel de slujbe, cu participarea celor mulți care îmi sunt împotrivă.
  10. Mulțumindu-vă pentru dragostea și purtarea de grijă pe care o nutriți pentru chiriarhul eparhiei, Îl rog pe Preamilostivul Dumnezeu să vă aibă în sfânta Lui pază!

Sus să avem inimile!

„Doamne, ajută!

  1. Dacă moare cineva din familie, iar peste câteva zile am mai multe petreceri, nunți…, voi putea dansa la acestea?

2. Cât trebuie ținut doliu după ce moare o persoană?”

B.C.C.

Doamne, ajută!

Depinde de gradul de rudenie și mai ales de cât de apropiați sufletește ați fost, fiindcă mai există și rude care nici nu se cunosc între ele.

Desigur, nu poți să-ți pierzi părinții, frații, surorile, bunicii, nașii de botez sau de cununie și să mergi la o petrecere ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Purtarea doliului reflectă în primul rând durerea despărțirii de cel drag, nu o cutumă de ochii lumii. Tuturor celor enumerați li se cuvine pe deplin respectul dumneavoastră, pomenindu-i la slujbele Bisericii, rugându-vă pentru sufletul lor etc. Astfel de pierderi nu se pot vindeca ușor.

Dumnezeu să ne lumineze, ca cele săvârșite să nu fie pricini de sminteală!

„Doamne, ajută!

De ce nu participați la hirotonia Părintelui Paisie Teodorescu, deși ați fost mulți ani episcop vicar la Iași, superior noului episcop? De ce nu a fost delegat Preasfințitul Damaschin, în condițiile în care a fost la hirotonia episcopului Gherontie, care nici nu a activat în zona Bucovinei.

E adevărat că dumneavoastră faceți parte din tabăra conservatoare a Sinodului, iar Preafericitul Daniel din cea progresistă, așa cum insinua …… în comentariile de pe Facebook? Din acest motiv nu mergeți la hirotonie?”

I.A.

Doamne, ajută!

  1. Hirotoniile episcopilor-vicari/arhiereilor-vicari se fac de regulă în cadrul Sinodului Mitropolitan. Invitarea altor ierarhi poate fi motivată prin faptul că respectivii au fost colegi sau prieteni apropiați ai noului episcop-vicar. Doar la instalarea patriarhului participă întreg Sfântul Sinod.
  2. Cât despre cea de-a doua întrebare a dumneavoastră, eu personal fac parte din Sfântul Sinod, iar in Sfântul Sinod ierarhii fac parte din comisii sinodale și nu din tabere. De exemplu, ierarhii de la Suceava sunt membri în Comisia Canonică, juridică și pentru disciplină, în cazul în care nu vă era cunoscut acest lucru.

Dumnezeu să-l aibă în sfânta Lui pază pe noul vlădică!