Tabăra de vară „Temerari pe drumul cunoașterii”, proiect eparhial aflat la cea de a doua ediție, se desfășoară în acest sezon estival cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Dorna Arini.
Pe buzele tuturor celor care au avut deja parte de zile încărcate de buchete de emoții se pot citi entuziasmul descoperirii unor noi prieteni, bucuria jocului, dar și lumina ziditoare a întâlnirii cu Mântuitorul Hristos prin Taina Spovedaniei și a Împărtășaniei.
Programul inedit care aduce zâmbete în întreaga lună a lui Cuptor a anului 2023 pe chipurile copiilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și nu numai este organizat de către Sectorul Catehizare, tineret și educație pentru viață, coordonat de prof. Cristi Gabriel Hurjui.
Cea dintâi săptămână (3-9 iulie 2023) în care copii și tineri temerari cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani au pornit pe drumul cunoașterii a adus în dar, potrivit organizatorilor, „ateliere de cunoaștere/autocunoaștere, teambuilding, comunicare, cateheză, ateliere de lucru manual, dans, muzică, jocuri olimpice, tir cu arcul, ateliere de airsoft și ateliere de prim ajutor, vânătoare de comori și foc de tabără, trasee montane și ședințe de easy rafting”.
Cele trei echipe în care au fost împărțiți participanții au primit ca ocrotitor câte un sfânt român drag, anul acesta Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Sfântul Gheorghe Pelerinul și Sfânta Teodora de la Sihla fiind cei care le-au ghidat pașii în zilele de tabără celor peste 50 de temerari.
Astfel, rugăciunea zilnică a fost împletită cu drumețiile pe munte pentru a descoperi la pas Țara Dornelor, cu atelierele de chitară susținute de pr. Petru Ailincăi, dar și cu activitățile prin care copiii au aflat despre virtuțile necesare tânărului creștin al zilelor noastre, pentru a și le însuși.
Toate aceste bucurii nu ar putea fi împărtășite fără pasiunea și dedicarea voluntarilor îndrumați de inițiatorul acestui proiect, arhid. Paul Vlad Lungu, director al Departamentului Activități de tineret (ATOS) și Tabere.
Între activitățile desfășurate în zilele de tabără se numără și un curs de prim ajutor, o lecție demonstrativă despre săvârșirea Proscomidiei și un atelier de nutriție, cu o parte practică îndrăgită deopotrivă de cei mari și mici, susținut de medicul nutriționist dietetician Mihaela Monoranu. Ofițeri de la Biroul de Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava au susținut un curs de prevenire a violenței în mediul școlar, bullying și cyberbullying.
Asistența duhovnicească, precum și cea medicală sunt asigurate în permanență de către preotul taberei și de către monahia Maximilia Polojan, medic, de la Mănăstirea Buciumeni. Totodată, stavrofora Olimpiada Ene, stareța Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului”, le este mereu aproape printr-un cuvânt de folos sutelor de tineri care sunt prezenți luna aceasta la Dorna Arini, iar referenții sectorului organizator, Bianca Gabriela Roman și Gabriel Ilișoi, veghează clipă de clipă ca zâmbetele să strălucească mereu în ochi, pentru a lumina întreaga tabără.
Drumul temerarilor către cunoaștere continuă și săptămânile următoare cu numeroase activități menite să aducă bucurii și folos duhovnicesc în sufletele celor care, cu ajutorul Preamilostivului Dumnezeu, vor deveni vrednicii creștini de mâine.
Irina Ursachi