După ce, între 2 și 4 ianuarie 2023 s-a desfășurat în localitatea Moldova-Sulița a 5-a ediție a taberei pentru tineri, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Calinic și în colaborare cu Maica Stareță Stavrofora Filofteea, Parohia Comănești, care este și Centru de Tineret Ecclesia, a organizat a doua ediție a taberei sociale „În Cetatea lui Dumnezeu” la Mănăstirea Slatina. Această tabără a fost, ca și anul trecut, gratuită pentru cei 25 de participanți, copii fără posibilități, 2, 3 sau 4 frați însoțiți de câte un părinte.
Mănăstirea gazdă a oferit, în decursul celor trei zile de tabără, 3-5 Iulie, cazare, masă și o maică-ghid care să răspundă necesităților concrete ale evenimentului.
Programul taberei a început cu rugăciunea de binecuvântare, urmată de masa de prânz și de prezentarea frumoasei biserici-monument a mănăstirii, incinta și muzeul, dar și aleea intrării vechi. După amiază, în poienița din pădure, pe unde s-au nevoit pustnici ucenici ai marelui Daniil Sihastrul, grupul de copii s-au bucurat de jocuri educative.
Ziua cea dintâi s-a încheiat cu cina, apoi cateheza „Cum să ne rugăm” și rugăciunea de seară rostită cu toți participanții în biserică, în fața icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.
A doua zi, după rugăciunea de dimineață și mic dejun, participanții au călătorit în pelerinaj în zona Fălticeni, începând cu biserica „Sfinții Apostoli” din Rădășeni, unde părintele Paroh a relatat istoria lăcașului și a icoanei făcătoare de minuni, apoi a citit rugăciuni de dezlegare și de binecuvântare. Am continuat cu Mănăstirea Buciumeni unde copiii au văzut că povestirea „Dumbrava Minunată” este adevărată și salcia care a adăpostit pe Lizuca și Patrocle chiar aici este.
Participanții au admirat la Muzeul Apelor din Fălticeni vietăți acvatice din lumea întreagă, de la căluțul de mare, la scoici ce produc perle, de la maxilare de rechini fioroși, la acvarii cu pești care mai de care mai frumoși. Mănăstirea Cămârzani ne-a oferit masa de prânz și mulțumim Maicii Eufozina pentru călduroasa primire. După aceea, deși foarte cald afară, pelerinii au avut bucuria să viziteze mănăstirile Bogdănești, Rîșca, Slătioara pe nou, unde maica Stareță Ecaterina ne-a prezentat și bisericuța de lemn, prima din sat și ne-a răcorit cu un pahar de apă de izvor. În final s-au închinat la vestita mănăstire Sihăstria Rîșcăi, după un drum lung prin codrii seculari. Seara, cina și rugăciunea de seară, apoi cuvânt despre „Cum să stăm la rugăciune”.
A treia zi și cea din urmă a taberei a debutat cu Sfânta Liturghie în biserica mare, la care s-au împărtășit toți copiii participanți, după care, în apropierea mănăstirii „pe-un picior de plai”, copiii s-au bucurat împreună de jocuri cu specific religios- „Îngerașul păzitor”, „Concursul de povești religioase”, „Cea mai frumoasă amintire”, „Concursul de ghicitori” și multe altele. După prânzul de la mănăstire, au fost implicați în tabără și formatori, membri ai ASCOR Suceava, de la care au învățat copiii numeroase lucruri folositoare în cadrul „Caravanei de cateheză ASCOR-Pe urmele Prietenului tuturor”.
Timpul a trecut foarte repede, iar în încheiere, la masa festivă, au primit premii din partea subsemnatului copiii câștigători ai concursurilor. Din partea Maicii Starețe Filofteea, au primit daruri toți participanții.
Dorim prin astfel de tabere să familiarizăm generația de mâine cu rugăciunea și cu participarea la viața Bisericii, pentru a conștientiza astfel că Dumnezeu este cel mai de încredere Prieten al lor.
Mulțumim lui Dumnezeu pentru reușita taberei. Totodată, mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Calinic pentru binecuvântare, mulțumim maicii starețe Filofteea și obștii monahale de la mănăstirea de maici „Schimbarea la Față a Domnului” Slatina, care, deși au lucrări de restaurare și modernizare, au acordat o atenție deosebită evenimentului. În final , mulțumim tuturor celorlalți colaboratori pentru reușita acestei ediții a 2-a a taberei sociale a Parohiei Comănești și a 6 -a din seria de tabere pentru tineret.
Preot coslujitor Cătălin-Teodor Popescu