Rugăciunea se împletește armonios cu cântarea încă din cele mai vechi timpuri, inima omului plecându-și mai ușor genunchii pentru a vorbi cu Dumnezeu. Astfel, ajunul praznicului Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan cel Nou la Suceava a oferit credincioșilor care și-au îndreptat pașii spre mănăstirea care adăpostește cinstitele moaște ale Sfântului Mare Mucenic un prilej de comuniune și regăsire duhovnicească, și anume Concertul de muzică bizantină. Aflat anul acesta la cea de a treia ediție, evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu ocazia manifestărilor dedicate Sfântului Ioan, apărătorul și sprijinitorul dreptei credințe, ostașul adevărat și neînfricat al lui Hristos. Mai mult, a fost un prilej de a marca încă o dată „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)”, potrivit hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, în Paraclisul Mănăstirii ce poartă numele Sfântului iubit al Bucovinei, concertul a început la ora 18:00 și a fost moderat de pr. Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt și consilier eparhial în cadrul Biroului de presă și relații publice al eparhiei. Bucuria și emoția cântului bizantin au fost transmise auditoriului de grupurile psaltice „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Inochentie de la Probota”, „Myriam” al Schitului „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare” și „Eustatie Protopsaltul” al Mănăstirii Putna.
Cel care a deschis seara a fost Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu”, constituit în luna noiembrie a anului 2020, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Grupul este dirijat de arhid. Ilie Leonte și coordonat de arhid. Nifon Baciu, membrii corului fiind slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, preoți și diaconi, cu studii teologice și conservator. Legătura dintre acest grup psaltic și Sfântul lângă racla căruia își desăvârșesc lucrarea zi de zi și-a pus amprenta asupra selecției cântărilor psalmodiate: Troparul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, pe larg, Paraclisul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava (selecții) și Axionul „Vrednică ești”, autor anonim, traducere de schimonahul Nectarie Protopsaltul.
A urmat Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”, înființat în anul 2013 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, reunind absolvenți ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, în prezent studenți teologi. Coordonat și dirijat de părintele Constantin Dan Magdalena, grupul a interpretat patru cântări, ca o aducere aminte că fără pocăință nu poți gusta din bucuria Învierii: Troparul Sfântului Inochentie de la Probota (pe larg) – glas I; Slava de la Stihoavna Utreniei din Sfânta și Marea Luni, glasul I plagal; Antifoane din Slujba Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, glasurile IV plagal, II plagal și II; Stihira „Acum se întinge condeiul” din Sfânta și Marea Vineri, glasul IV plagal.
Cele trei cântări din repertoriul Săptămânii Pătimirilor sunt compuse de către renumitul Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos din Constantinopol, vrednicul de pomenire Konstatinos Pringos, și fac parte din lucrarea „Tradiția patriarhală: Sfânta și Marea Săptămână”, tradusă pentru prima dată în limba română de către pr. Alexandru Sofian, membru al corului.
Cea mai tânără dintre formațiile prezente, Corul Psaltic „Myriam” al Schitului „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare”, dirijat de rasof. Veniamina Crăciun, l-a adus în atenție și pe Înaintemergătorul Domnului, a cărui naștere este prăznuită liturgic pe 24 iunie, dar și pe Născătoarea de Dumnezeu și hramul unic în țară al lăcașului de rugăciune în care s-a format acest cor. Piesele interpretate au fost: Slavă la Litie, glasul V, la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul; Slavă la Laude, glasul II, la Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; Slujba Icoanei „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare”, stihiri la Stihoavnă, glasul V, podobia „Bucură-te, cămară”, Slavă la „Doamne, strigat-am”, glasul VI; Megalinare, glasul VIII trifonic, la Paraclisul Icoanei „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare”.
Schitul „Maica Domnului Grabnic Ascultătoare” din localitatea Vicovu de Jos a fost înființat la sfârșitul anului 2019 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților de la acea vreme, având ca ocrotitoare icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare, piatra de temelie fiind sfințită la data de 21 noiembrie. Potrivit legendei, „Dealul Leahului”, locul în care a fost ridicată biserica, amintește de victoria Sfântul Voievod Ștefan cel Mare asupra leșilor care, cu mai bine de cinci secole în urmă, au încercat să atenteze la bogățiile zonei.
Grupul Psaltic al Mănăstirii Putna, așezat sub ocrotirea celui mai mare protopsalt al secolului al XVI-lea din Moldova, și anume Eustatie Protopsaltul, a împlinit anul trecut trei decenii de activitate. Acesta a fost înființat la inițiativa și cu purtarea de grijă a părintelui stareț, arhim. Melchisedec Velnic, pentru ca monahii să păstreze tradiția cântării antifonice (pe două strane) după rânduiala și tipicul Sfântului Munte Athos. Repertoriul psaltic prezentat în concert a fost compus din: Troparul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, alcătuit de diac. Constantin-Cornel Coman, glasul al II-lea; Stihiră la Litie, din Slujba Sfântului Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei, în plagalul glasului al II-lea; Stihira idiomelă care se cântă la tunderea în monahism, tonisită de Macarie Ieromonahul (†1836) și potrivită de psaltul Gabriel-Marian Duca, glas I superior; Stihirile Stihoavnei Cuvioasei Casiana Imnografa, compuse de diac. Sabin Preda, în plagalul glasului I tetrafonon.
Între cei care au gustat din tihna și bogăția teologică a cântării bizantine s-au numărat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, membri ai administrației eparhiale, monahi și monahii, pelerini veniți din mai multe colțuri ale țării, dar și iubitori ai muzicii psaltice.
Preasfinția Sa, alături de arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a înmânat Ordinul „Ciprian Porumbescu” corurilor prezente. Distincția a fost oferită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic în semn de prețuire „pentru contribuția semnificativă adusă de-a lungul timpului la păstrarea și promovarea valorii Bisericii și Neamului”, în contextul declarării anului 2023 ca An Cultural „Ciprian Porumbescu”.
Ziua se va încheia cu slujba Privegherii în cinstea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, săvârșită de un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul. Răspunsurile liturgice vor fi date de Grupul Psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale și de Grupul Psaltic „Sfântul Inochentie de la Probota”.
Sâmbătă, 24 iunie, când sunt prăznuite nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou în Cetatea Sucevei, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcop al Hușilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În aceste zile de sărbătoare pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, credincioșii sunt așteptați în număr mare pentru a se închina la racla cinstitelor moaște ale sfântului care de 600 de ani veghează Moldova, arătându-se mare făcător de minuni și grabnic ajutător.
Vă invităm să accesați site-ul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților: www.arhiepiscopiasucevei.ro, unde vor fi postate informații utile despre evenimentele dedicate sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, desfășurate în intervalul 22-25 iunie (inclusiv eventualele modificări de program).
Evenimentele prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Aducerea moaștelor Sfântului Ioan cel Nou vor fi transmise LIVE pe pagina oficială de Facebook a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a Televiziunii Trinitas, a Ziarului Lumina, pe portalul Doxologia Media și pe canalul de televiziune Bucovina TV.
Daniela Livadaru
Irina Ursachi