Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, joi, 15 iunie, la Mănăstirea Putna a avut loc slujba de pomenire a lui Mihai Eminescu și etapa finală a concursului „Trasee eminesciene”, ediția a IX-a.
Au fost prezenți părinți din mănăstire, câștigătorii concursului – elevi din județul Suceava, regiunea Cernăuți și Chișinău care au recitat din lirica eminesciană, personalități culturale din județul Suceava, precum și diferiți pelerini.
La ora 10, elevii au vizitat mănăstirea și muzeul, conduși de părintele Alexie Cojocaru. Apoi, de la ora 11, a avut loc slujba de pomenire, în biserica voievodală, slujind părinți ai mănăstirii, sub protia părintelui arhimandrit Teofil Obreja. La final, arhimandritul Dosoftei Dijmărescu a vorbit despre legătura dintre Mihai Eminescu și Ciprian Porumbescu, în contextul Anului comemorativ „Ciprian Porumbescu”. Părintele a arătat că „ei doi au avut o caracteristică ce i-a făcut în mod special iubiți și îi face în continuare: lipsa de egoism. Amândoi sunt cunoscuți prin dragostea profundă și jertfitoare față de popor și față de frumos, a cărei sursă nu poate fi decât de la Dumnezeu. Această lipsă de egoism le-a dat posibilitatea să iubească poporul, să se aplece cu atâta dragoste și înțelegere asupra lui, să-l scrie și să-l cânte, și tot ea le-a dat posibilitatea să aibă mintea curată și să vadă și să rămână fideli unui adevăr mai presus de împrejurările concrete, care de multe ori aruncă omul într-o luptă pentru existență și pentru putere. Această lipsă de egoism i-a făcut să rămână fideli chipului lui Dumnezeu care este în om, prin care Dumnezeu îl cheamă pe om să se înalțe către cele de sus. Parte a responsabilității și a recunoștinței față de ei este să-i punem și pe ei în fața lui Dumnezeu în rugăciunea noastră”.
A urmat depunerea de flori la statuia lui Mihai Eminescu din incinta mănăstirii, din partea Consiliului Județean Suceava, reprezentat de domnul vicepreședinte Niculai Barbă și de managerul Centrului Cultural „Bucovina”, domnul Sorin Vasile Filip, și a actorului Vlad Rădescu.
Ca de obicei, Festivalul „Trasee eminesciene” s-a oprit în periplul său și la Putna. Pe lângă recitarea de poezii și intonarea de cântece pe versuri eminesciene, participanții au fost ghidați în muzeu și au vizionat o proiecție de film la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”.
În cuvântul de deschidere a festivității de premiere, domnul Niculai Barbă a apreciat continuitatea și valoarea acestui concurs și a prezentat specificitatea ediției din acest an: „Aici, la Putna, îi regăsim împreună pe Mihai Eminescu și pe Ciprian Porumbescu. Îi regăsim în rugăciunile noastre, în gândul și în sufletul nostru, așa cum ei s-au regăsit la Serbarea de la Putna din 1871, așa cum i-am regăsit și în 2021, la 150 de ani de la acel eveniment, readus în conștiința românilor și a întregii lumi. Pentru că este Anul Ciprian Porumbescu, doresc să subliniez prezența aici, la Putna și în Bucovina, a maestrului Vlad Rădescu, cel care l-a întruchipat pe Ciprian Porumbescu în rolul principal din filmul cu același nume. Suntem într-o caravană prin tot județul cu acest film. Ceea ce se întâmplă în județul Suceava în această lună este ceea ce se întâmplă într-o capitală culturală europeană”.
Celor prezenți li s-a alăturat un grup de adolescenți din Asociația Tinerilor Ortodocși din Suceava (ATOS), însoțiți de părintele Justinian Cojocaru, care au venit de dimineață pe jos, prin pădure, de la Sucevița până la Putna, pe ultima porțiune din traseul turistic internațional Via Mariae, în cadrul unei activități din proiectul „Pelerin în Bucovina” al Consiliului Județean Suceava.
Activitățile s-au încheiat la Casa „Mitropolit Iacob Putneanul”, unde toți cei prezenți au vizionat fragmentul despre Serbarea de la Putna din 1871, din filmul „Ciprian Porumbescu” (1972). Actorul Vlad Rădescu le-a adresat apoi câteva îndemnuri și încurajări.
„Sunt emoționat pentru că, în urmă cu 152 de ani, Ciprian Porumbescu a trecut pe aici, că Mihai Eminescu, Kogălniceanu, Xenopol și alți cărturari de seamă s-au perindat prin biserică și prin împrejurimi. Importante sunt valorile pe care le aducem în discuție, moralitatea unor oameni și a unor atitudini, în vremuri grele. Sunt sigur că preocupările voastre se întâlnesc cu valorile pe care am încercat să le promovăm cu acest film.
Suntem pe un tărâm, Bucovina, al belșugului, pe un tărâm curat – nu mă gândesc doar la mediul înconjurător, ci și la curățenia sufletească, la atitudine, la toleranță – pe care voi aveți datoria să îl mențineți și să îl faceți și mai curat. Să fiți responsabili, să fiți buni, căci nici acum nu sunt vremuri ușoare. Filmul mai face ceva: este unul dintre primele filme românești din acea perioadă care aduce în față biserica și credința. Se vorbește despre credință, sunt filmate lăcașuri de cult, într-o vreme în care trebuia să te ferești, poate, pentru a intra într-o biserică. Este important să stăm drept, să gândim drept, să credem drept”. În mod special, Vlad Rădescu s-a adresat participanților din Basarabia și din nordul Bucovinei îndemnându-i să fie ei înșiși.
Întâlnirea elevilor cu actorul Vlad Rădescu a fost punctul final al unei caravane de două săptămâni, în care interpretul lui Ciprian Porumbescu s-a întâlnit cu spectatorii filmului în diferite localități bucovinene.
Protos. Gherasim Soca
Foto credit: Protos. Timotei Tiron