Seria manifestărilor dedicate memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți compozitori români, prilejuite de împlinirea a 170 de ani de la naștere și a 140 de ani de la trecerea la Domnul, continuă în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților pe parcursului întregului an 2023, declarat de Guvernul României ca „Anul cultural Ciprian Porumbescu”.
Luna iunie, în care au avut loc numeroase evenimente menite să aducă în prim plan viața și opera geniului Baladei românești, a fost împodobită cu o nouă întâlnire deosebită. La inițiativa Consiliului Județean Suceava și a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, doamna Stanca Scholz-Cionca, strănepoata marelui compozitor, a susținut o conferință prin care a adus la lumină fragmente din articolele și jurnalele lui Ciprian Porumbescu, mărturii valoroase ale experiențelor și frământărilor acestuia cu privire la muzica religioasă, având în vedere că de-a lungul timpului a fost dirijor al numeroase coruri bisericești și compozitor al unor cântări liturgice.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, evenimentul, care i-a reunit pe o parte dintre sucevenii care îl prețuiesc pe ilustrul compozitor, cinstindu-i memoria și ascultându-i opera, a avut loc marți, 6 iunie 2023, de la ora 18:00, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava.
Prin discursul invitatei speciale a serii, doamna Stanca Scholz-Cionca, cei prezenți au înțeles încă o dată faptul că Ciprian Porumbescu se numără între personalitățile reprezentative ale poporului nostru, fiind unul dintre cei care și-au dedicat viața muzicii, dar și apărării și promovării valorilor culturale și tradiționale românești, autorul imnurilor naționale „Trei culori” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”, al „Baladei” și al primei operete românești, „Crai nou”.
A dăruit din lumina sa și a încercat să transmită tuturor dragostea față de neamul românesc, respectul față de muzică, tradițiile și obiceiurile populare și iubirea față de aproapele, el însuși implicându-se activ în numeroase acțiuni cu caracter patriotic.
În prima parte a conferinței a fost adus în atenție un articol al compozitorului din anul 1878 referitor la descoperirile muzicii religioase din acea vreme, iar în partea a doua, strănepoata artistului a dat citire unor fragmente din Jurnal 1879 Cernăuți – Stupca, text publicat anul acesta, la ceas aniversar, fiind „cel mai vechi dintre caietele de însemnări diurne ale lui Ciprian Porumbescu, care s-a păstrat integral”.
Întâlnirea, moderată de pr. Constantin Oprea, consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, l-a avut alături și pe domnul Niculai Barbă, vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, care, la finalul evenimentului, a adus mulțumiri tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului
Manifestarea prin care a fost evocată viața, personalitatea și opera celui care este considerat „crai nou” al culturii și muzicii românești s-a încheiat cu oferirea unor autografe de către strănepoata compozitorului, cea care semnează de altfel studiul introductiv și traducerea textului cărții „Ciprian Porumbescu, Jurnal 1879: Cernăuţi – Stupca”.