Ziua cinstirii Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, a adus bucurii duhovnicești în suflete tuturor celor prezenți duminică, 21 mai 2023, în Parohia Straja II, prin primirea arhiereștii binecuvântări, dar și prin închinarea la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj, odor care a poposit pe aceste meleaguri bucovinene cu ocazia hramului.
În mijlocul credincioșilor și a pelerinilor s-a aflat cu acest prilej Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord. După momentul întâmpinării cu flori, dar și cu pâine și sare, potrivit obiceiului, ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur la altarul de vară al locașului de cult, alături de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protos. Natanael Zamfirache, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale din Suceava și clerici ai Centrului Eparhial, între care arhim. Vartolomeu Chira, director medical în cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală, și arhid. Ionuț Isopescu, consilier al Sectorului Teologic-Educațional al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Totodată, între cei prezenți s-au numărat și pr. Ionel Constantin Maloș, protoiereu al Protopopiatului Rădăuți, precum și slujitori ai sfintelor altare ale unor parohii din împrejurimi, și pr. Constantin Oprea, paroh și consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Și în acest an, continuând o frumoasă tradiție, în Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din această localitate bucovineană a fost adus în zilele hramului spre închinare un odor de mare preț, Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj, pictată în anul 1673 de preotul Luca din Iclod, cinstită în această zi deosebită pentru întreaga comunitate de numeroși credincioși îmbrăcați în costum popular specific zonei.
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu acordul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și al Înaltpreasfinţitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, vineri, 19 mai 2023, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a ajuns în Eparhia Sucevei și a fost așezată spre închinare la loc de cinste în biserica parohială cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Straja.
Răspunsurile liturgice din Duminica a VI-a după Paști, cunoscută și drept Duminica Vindecării orbului din naștere, au fost date de Corala „Ciprian Porumbescu” din Suceava, dirijată de domnul Alexandru Semeniuc. Remarcându-se de-a lungul timpului în numeroase competiții, atât la nivel național, cât și internațional, corala care duce mai departe numele geniului Baladei românești va participa în luna iulie a acestui an la cea mai mare competiție de muzică corală din lume, World Choir Games, la Gangeung, Coreea de Sud.
La momentul chinonicului, Adriana Hasna a interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Macarie, Episcop al Europei de Nord, a rostit un cuvânt de învățătură în care a adus în atenție momentul tămăduirii în chip minunat a unui orb din naștere a Mântuitorului Iisus Hristos și a evidențiat importanța participării la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la întâlnirea cu Hristos, ca dovadă vie a credinței. Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa le-a vorbit celor prezenți despre binecuvântările pe care le revarsă Sfinții Împărați Constantin și Elena, precum și Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, în chip deosebit prin icoane făcătoare de minuni ce o reprezintă, între acestea numărându-se și Icoana Maicii Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Cluj, prin care s-au săvârșit nenumărate întâmplări minunate. De-a lungul timpului, odorul a lăcrimat în mai multe rânduri, potrivit mărturiilor consemnate de credincioși. „Această icoană a început să plângă. Maica Domnului și-a arătat lacrimile pe care le varsă neîncetat pentru noi, fiindcă noi suntem fiii lacrimilor sale și a început să plângă. În această icoană se vedeau lacrimile care izvorau mai întâi din ochii preacuratei Maici și apoi s-au putut vedea și lacrimile care izvorau din ochii Pruncului Iisus Hristos. Și întru început minunea a fost ascunsă. A plâns Maica Domnului prin această icoană și în anul 1717, și în anul 1729. Preotul și țăranii din sat au ascuns această minune, cât au putut ei de mult, fiindcă ei știau, așa cum s-a întâmplat și la Nicula, că dacă vor afla nobilii unguri despre această minune, – mulți dintre ei erau catolici și o cinsteau pe Maica Domnului –, ar fi luat acest odor de mare preț din satul lor. În cele din urmă s-a aflat despre minune, a venit nobilul din apropiere, nobilul ungur, și a adus o ceată de călugări iezuiți care au făcut o anchetă. Și actul acestui interogatoriu, al acestei anchete, se păstrează până astăzi, a fost descoperit la arhivele din Cluj și acolo martorii lăcrimării acestei icoane mărturisesc cu emoție cum au fost întăriți, cum au fost mângâiați, unii dintre ei tămăduiți de Preamilostivul Mântuitor și de Preasfânta Sa Maică.”
A urmat citirea rugăciunilor de dezlegare și săvârșirea slujbei Parastasului pentru cei adormiți în Domnul, ctitori ai sfântului locaș, și pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Pimen, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit trei ani.
La final, pr. paroh Constantin Oprea a primit, din partea Preasfinției Sale, cea mai înaltă distincție a Episcopiei Europei de Nord, Ordinul „Crucea Nordului”, pentru „slujirea sa jertfelnică, rodnică și folositoare, Bisericii și societății”. Sfinția sa a adus cuvânt de mulțumire tuturor celor care au contribuit la bucuria acestor zile de hram și i-a dăruit ierarhului prezent, din partea tuturor credincioșilor parohiei, o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, copie a odorului făcător de minuni aflat în Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Preasfinția Sa a oferit apoi bisericii Icoana Maica Domnului Alăptătoarea, pentru a fi așezată spre cinstire și a anunțat intenția de a aduce în această parohie părticele din moaștele sfinților ocrotitori, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Arhim. Vartolomeu Chira, fiu al satului și director medical în cadrul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Centrului Eparhial Suceava, a transmis gândul de mulțumire din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic și a arhim. Serafim Grigoraș, starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, pentru ajutorul oferit de credincioșii din Straja așezământului monahal de-a lungul timpului.
Luni dimineața, 22 mai, icoana Maicii Domnului și delegația care o însoțește se vor întoarce la Catedrala Mitropolitană din Cluj. Icoana a fost zugrăvită de preotul Luca, cel care a pictat și cunoscuta reprezentare a Maicii Domnului de la Mănăstirea Nicula. Potrivit inscripției, aceasta a fost pictată în anul 1673 special pentru biserica din localitatea Ilișua, județul Bistrița-Năsăud: „Robul lui Dumnezeu Matei și soţia sa Anița și copiii lui, Griga, Ștefan, Ioana, au făcut această icoană și au dat-o la biserica Sfântului Ioan în satul Ilișua”. Din anul 2011, Icoana Maicii Domnului cu Pruncul face parte din tezaurul Muzeului Mitropoliei Clujului, fiind mai apoi așezată spre închinare în Catedrala Mitropolitană cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
Piatra de temelie a Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din localitatea Straja, județul Suceava, a fost pusă de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, iar construcția a fost realizată între anii 2010-2016 în stil clasic moldovenesc, ștefanian, cu sprijinul credincioșilor din Straja și al binefăcătorilor din împrejurimi.
Biserica este construită pe o fundație solidă din fier-beton și este înălțată în întregime din lemn, având la demisol paraclisul închinat Acoperământului Maicii Domnului. Acoperișul bisericii a fost realizat din tablă de cupru, crucile de pe turle au fost aduse de la Kiev, iar catapeteasma și mobilierul interior au fost executate la Mănăstirea Sihăstria Putnei.
Noua parohie din jurul bisericii a fost înființată în anul 2016 prin decizia Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, iar paroh al acestei comunități a fost numit pr. Constantin Oprea.
Biserica a fost sfințită la data de 21 februarie 2016. Slujba a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord.