Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, sub îndrumarea sectorului de Misiune pastorală și actualitate creștină al Centrului eparhial – Suceava, în toate protopopiatele eparhiei s-au desfășurat în luna februarie întâlniri ale cercurilor pastorale.
CERCUL PASTORAL NR. 1
„Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”
În data de 09.02.2023, ora 15:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș”, păstorită de către Părintele Ovidiu Iacob, din Suceava, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 1, așezat sub patronajul „Sfântului Ierarh Iacob Putneanul”, coordonat de către Părintele Onesim Cezar.
După slujba Sfeștaniei Mici și a Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul ,,Rolul cântărețului bisericesc în lucrarea pastoral-misionară a parohiei: aspecte practice, inadvertențe și oportunități” susținută de către Părintele Ovidiu Iacob de la Parohia „Sfântul Ierarh Iosif de la Partoș” din Suceava.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 16 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ruscan Filaret (Consilier al Sectorului de Misiune Pastorală în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților); Pr. Onesim Cezar (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 1); Pr. Lăzăreanu Cristian; Pr. Buta Dragoș; Pr. Straton Bogdan; Pr. Clipa Sorin-Toader; Pr. Cojocar Aristarh; Pr. Ciornovalic Mihai.
Părintele Misionar Protopopesc Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
Părintele Prof. Ene Braniște. Ne spune că „pe lângă ierarhia superioară (episcop, preot, diacon) a luat naștere, cu timpul, o nouă categorie de slujitori ai cultului sau persoane ajutătoare ale clerului, pentru a îndeplini noile funcțiuni create. Numai ipodiaconii și citeții se mențin până astăzi în ierarhia bisericească, dar ele sunt doar trepte premergătoare spre diaconat și preoție. Toate serviciile mărunte în legătură cu îngrijirea bisericii sunt îndeplinite astăzi de cântăreți și paraclisieri, care sunt aleși dintre laici, fără a fi hirotesiți”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- Pregătirea și instruirea corespunzătoare a cântărețului pentru a executa corect cântarea la strană;
- Respectarea rolului cântărețului/psaltului de a-i conduce în cântare pe ceilalți credincioși;
- Cântărețul este dator să cânte numai cântări aprobate de Biserică şi să rămână fidel cântării moştenite de la înaintaşi.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui Ovidiu Iacob, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 2
„Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”
În data de 13.02.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, păstorită de către Părintele Alexandriuc Mihai din Udești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 2, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ioan Iacob de la Neamț”, coordonat de către Părintele Brahariu Mihăiță-Dănuț.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii a urmat meditația cu titlul: ,,Rolul cântărețului bisericesc în lucrarea pastoral-misionară a parohiei, aspecte practice, inadvertențe și oportunități” susținută de către Părintele Alexandriuc Mihai de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Udești.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 10 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Onea Valentin; Pr. Păstrăv Ciprian; Pr. Diaconu Vasile; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Romega Ionel; Pr. Mihoc Mihai; Pr. Devisevici Ovidiu; Pr. Bujorean Ioan; Pr. Ciceu Eugen; Pr. Șalvar Leonte-Dan.
La întâlnirea cercului pastoral l-am avut prezent în mijlocul nostru pe domnul Alexandru Prelipcean, asistent universitar pentru disciplina Patrologie și literatură postpatristică, la Catedra de Teologie Istorică a Facultății de Teologie Ortodoxă ,,Dumitru Stăniloae” – Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Cântărețul bisericesc, alături de care slujim în Sfânta Biserică, nu este interpretul unui rol limitat sau al unui actor ascuns, ci el trăiește o misiune mai mare între creștini, aceea de a-L descoperi pe Dascălul suprem pe care nimeni nu L-a vădit de păcat, astfel el trebuie să aibă în suflet bucuria comuniunii cu oamenii și nu spre lauda lumii: Funcția de cântăreț nu a fost creată pentru a-i înlocui pe credincioși la cântarea liturgică ci pentru a-i instrui și a-i conduce la îndeplinirea acestei datorii creștine și pentru a-i reprezenta la nevoie, în cadrul cultului”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- Rolul cântărețului este de a acorda multă atenție față de strană;
- Pe lângă abilitățile muzicale, cântărețul trebuie să aibă o conduită morală exemplară;
- El trebuie să își îndeplinească misiunea din iubire față de cele sfinte, spre bucuria comuniunii cu oamenii și nu spre lauda lumii.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Alexandriuc Mihai, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 3
„Sfântul Ierarh Petru Movilă”
În data de 07.02.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”, păstorită de către Părintele Druță Ionel, din Stroiești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 3, așezat sub patronajul ,,Sfântului Ierarh Petru Movilă”, coordonat de către Părintele Ungureanu Marius-Nicușor.
După rugăciunea de binecuvântare a întâlnirii, a urmat meditația cu titlul „Rolul cântărețului bisericesc în lucrarea pastoral-misionară a parohiei. Aspecte practice, inadverențe și oportunități”, susținută de către Părintele Druță Ionel de la Parohia cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului”.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Ungureanu Marius (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 3); Pr. Oroșan Ioan; Pr. Grigore Ureche; Pr. Țercovnic Adam; Pr. Fodor Cornel; Pr. Ungureanu Gheorghe.
Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Pentru că devenise un personaj important în desfăşurarea cultului, sinodul Trulan a stabilit şi câteva reguli precise pentru slujitorii stranelor. Canonul 75 al acestui sinod preciza: Voim ca cei ce se află în biserică spre a cânta să nu se folosească de strigăte netocmite şi să silească firea spre răcnire, nici să aduge ceva în afară de cele ce sunt rânduite de Biserici, care nu-i sunt nici potrivite, nici cuviincioase, ci multă luare-aminte şi smnerenie să aducă cântări lui Dumnezeu cel care veghează asupra celor ascunse, căci sfântul cuvânt a învăţat pe fiii lui Israel să fie cucernici.”
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- Cântărețul trebuie să își îndeplinească misiunea din iubire față de Hristos și de Biserică;
- Este necesar ca acesta să aibă o atitudine pioasă și să fie supus preoților;
- De asemenea, cântărețul la strană trebuie să aibă o pregătire în acest domeniu astfel încât răspunsurile date să fie executate în mod corect.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Druță Ionel, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 4
„Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”
În data de 06.02.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” păstorită de către Părintele Cojocar Marius din Lucăcești, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 4, așezat sub patronajul „Sfântul Dionisie Erhan Episcopul Cetății Albe-Ismail”, coordonat de Părintele Aldea Florin.
După slujba acatistului ,,Sfântului Mare Mucenic Haralambie”, a urmat meditația cu titlul ,,Rolul cântărețului bisericesc în lucrarea pastoral-misionară a parohiei; aspecte practice, inadvertențe și oportunități” susținută de către Părintele Cojocar Marius de la Parohia cu hramul „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, din Lucăcești.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 11 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Bîrsan Marius-Gheorghe; Pr. Aluculesei Alexandru; Pr. Manolache Mihai; Pr. Dura Florin; Pr. Curcă Ciprian-Constantin; Pr. Simerea Constantin-Doru; Pr. Balan Mihai și Pr. Lateș Dumitru; Pr. Coca Ionel.
Părintele Misionar Protopopesc, Cîmpulungeanu Răzvan, din cadrul Protopopiatului Suceava II, care a și moderat întâlnirea, a adus un plus de interes participanților prin întrebări motivante și discurs interactiv.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Cântăreţii de astăzi au apărut datorită necesităţii crescânde a cultului. Ei cântă dimpreună cu preotul şi cu poporul credincios şi nu în locul lor. Înfrumuseţarea cultului prin poezia imnografică, (tropare, condace, canoane) şi sistematizarea cântărilor prin gruparea lor în cele 8 glasuri de către Sfântul Ioan Damaschin în sec. al VIII a dus, totuşi, la o departajare între cler şi credincioşi”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, din care reținem:
- Cântărețul este ajutorul de bază al preotului, tocmai de aceea el trebuie să cunoască toate rânduielile bisericești;
- El este reprezentantul rugăciunii cântate a poporului, dar și un exemplu de urmat în cadrul societății;
- Necesitatea înfiinţării cât mai multor şcoli de cântăreţi, care să pregătească reprezentanţi ai creştinilor dornici de a-şi cultiva şi înălţa sufletul prin muzică.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Cojocar Marius pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
CERCUL PASTORAL NR. 5
„Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”
În data de 14.02.2023, ora 16:00, la Parohia cu hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”, păstorită de către Părintele Andrieș Cătălin din Pârteștii de Jos, Protopopiatul Suceava II, a avut loc întâlnirea preoților din Cercul Pastoral Misionar Nr. 5, așezat sub patronajul „Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan”, coordonat de Părintele Nuțu Mircea.
După slujba Tainei Sfântului Maslu, a urmat meditația cu titlul „Rolul cântărețului bisericesc în lucrarea pastoral-misionar a parohiei; aspecte practice, inadvertențe și oportunități” susținută de către Părintele Andrieș Cătălin de la Parohia cu hramul ,,Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul”din Pârtești de Jos.
La întâlnirea cercului pastoral a participat un număr de 18 preoți.
Au luat cuvântul următorii preoți: Pr. Nuțu Mircea (Președinte al Cercului Pastoral Nr. 5); Pr. Cojoleanca Bogdan; Pr. Purice Constantin-Gheorghe; Pr. Florea Bogdan.
La întâlnirea cercului pastoral a participat și 5 cântăreți bisericești din următoarele parohii: Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din Gura Humorului; biserica „Sfinții Împărați: Constantin și mama Sa Elena” din Gura Humorului; biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mănăstirea Humorului; biserica „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din Poiana Micului.
Din cuprinsul prezentării cităm următoarele aspecte:
„Toată învăţătura dogmatică ortodoxă se găseşte în cântările şi rugăciunile Sfintei Liturghii, care este cântată în comun de credincioşi în fiecare duminică şi sărbătoare, cântarea bisericească fiind rugăciune publică şi în comuniune, participarea fiind un dialog permanent între credincioşi, preot şi Dumnezeu. Cântarea bisericească se dovedeşte foarte necesară şi în activitatea misionară, dacă este folosită de preot, cântăreţ sau profesorul de religie, cum şi când trebuie”.
Au urmat discuții pe marginea temei abordate și s-au făcut propuneri de bună practică pentru bunul mers al Bisericii, dintre care reținem:
- Cântărețul/psaltul trebuie să se concentreze asupra mesajului pe care îl transmite astfel încât acesta să fie receptat în mod corect;
- El trebuie să citească cu atenţie şi clar, fără greşeli, nescurtând sau adăugând de la sine nimic din textele de slujbă;
- Pe lângă abilitățile vocale, cântărețul bisericesc trebuie să fie un om al rugăciunii, să fie decent, modest și conștiincios, păstrând o conduită precisă.
În încheiere, părintele misionar protopopesc, Răzvan Cîmpulungeanu, a mulţumit părintelui paroh Andrieș Cătălin, pentru prezentarea temei și pentru organizarea cercului pastoral, iar la final a mulțumit tuturor preoților pentru participare.
A consemnat, Arhid. Maloș Constantin