Răspunsul ierarhului – 18 aprilie 2023

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Sărut mâna, Înaltpreasfinția Voastră,

Apostolul Petru s-a lepădat de bunăvoie sau de frica de a nu fi prins și el de către iudei?

Mulțumesc!”

S.S.

Hristos a înviat!

Probabil Petru, atunci când s-a lepădat, va fi fost încercat de vreun sentiment de frică, la fel ca toți ceilalți apostoli care, în ziua Învierii, erau adunați într-o încăpere și stăteau cu ușile încuiate, de frica iudeilor, cum citim în Evanghelia după Sfântul Evanghelist Ioan 20, 19-31; nici în ziua Răstignirii nu au fost mai curajoși.

Sfântul Evanghelist Ioan afirmă că frica este nedesăvârșirea în iubire; doar iubirea desăvârșită alungă frica (I Ioan 4, 18).

Pace și bucurie!

„Pilat știa că Iisus este nevinovat, evreii erau cei mai vinovați. De ce Pilat a vrut ca să Îl bată pe Iisus, să pună soldații lui (Matei 27, 26; Marcu 15, 16), nu văd să scrie în Biblie motivul de ce a pus Pilat soldații să-L bată pe Iisus?”
A.M.C.

Hristos a înviat!

Dacă doriți să vă edificați cu privire la întrebarea dumneavoastră, vă recomand să citiți cartea „Procesul Mântuitorului” a vrednicilor de pomenire părinții profesor Ioan Fruma și Grigorie Marcu sau cartea cu același titlu a domnului prof. univ. dr. Safta Romano.

Mult succes!

„Doamne, ajută!

De ce bisericile și mănăstirile din Botoșani nu aparțin de Arhiepiscopia Sucevei? Am văzut pe internet că de Arhiepiscopia Iașilor sunt în control.”

A.M.C

Hristos a înviat!

La întrebarea aceasta, singurul care vă poate răspunde este Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care, în 1990, a stabilit aria jurisdicțională pentru cele două eparhii.

Pace și bucurie!

„Hristos a înviat!

Sărut dreapta, Înaltpreasfinția Voastră!

Vă scriu cu ușoară nedumerire și nădăjduiesc că mesajul meu nu vă va supăra. Recent, a avut loc la Suceava etapa națională a Olimpiadei pentru Seminariile Teologice. M-aș fi bucurat să fiți prezent acolo, măcar cu un scurt mesaj de binecuvântare sau la premiere, când tinerii seminariști sigur s-ar fi bucurat să vă cunoască și să primească premiul din mâinile Înaltpreasfinției Voastre.

Probabil că programul nu v-a permis să fiți alături de participanți, însă ar fi fost frumos ca însăși gazda să fie prezentă și nu delegați (fie chiar și PS Părinte Damaschin, care a fost tot un delegat).

A doua nedumerire pe care vreau să o expun este următoarea: De ce la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou se preferă să se slujească pe o scenă, fie și în condiții meteo nefavorabile. E dificil și pentru slujitori, și pentru credincioși. Ar fi util să se acorde Catedralei „Nașterea Domnului” rangul de Catedrală Eparhială și statutul implicit de mănăstire, dacă se poate sluji în ea. Sau măcar la anumite praznice s-ar putea sluji în ea… Este foarte greu ca mica biserică de la Sfântul Ioan să deservească cerințele unei Catedrale Eparhiale.

După părerea mea, mutarea catedralei episcopale în noul edificiu ar trebui să fie o prioritate.

Nu pot să închei fără să nu remarc multitudinea proiectelor desfășurate de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților în ultimii ani, proiecte pentru cei bolnavi și singuri, pentru copii și adulți deopotrivă. Primiți felicitările mele și urările de bine: La mulți ani buni și rodnici!”

A.M.

Adevărat a înviat!

  1. Delegatul meu a fost îndreptățit să fie prezent, fiind cadru didactic atât la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, cât și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.
  2. Personal, am fost prezent prin „Decalogul Olimpicului” care a fost afișat în Sala „Pimen Arhiepiscopul” și inclus în mapa fiecărui participant.
  3. Referitor la slujbele de la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, pentru numărul mare de credincioși participanți la slujbele din duminici și sărbători ar fi necesară o biserică de dimensiunile Catedralei Mântuirii Neamului; or, neavând o astfel de biserică, din respect față de credincioșii participanți, preferăm să slujim afară. În zilele de rând se slujește în catedrală și în paraclis. Peste puțin timp vom fi nevoiți să slujim în fiecare zi pe scena din curte, ansamblul monastic intrând integral într-un proces de restaurare.
  4. Cât despre Catedrala „Nașterea Domnului”, aceasta rămâne biserica de suflet a celor care au construit-o, având încă de la început statutul de biserică de parohie. Noi, dacă vom primi terenul solicitat, ca cei care nu dorim muncă străină, vom construi o catedrală cu toate dependințele necesare unui astfel de edificiu; chiar mai mult: un spital, un așezământ social, spații dedicate activităţilor educaţional-culturale şi muzeistice etc.

Ne bucură faptul că ați constatat și unele proiecte în desfășurare.

Hristos a înviat!