Duminica Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, 2 aprilie 2023, a fost prilej de bucurie și mângâiere duhovnicească pentru obștea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, precum și pentru toți cei prezenți la ctitoria voievodală care adăpostește cinstitele moaște ale celui mai iubit sfânt al Moldovei și Bucovinei.
În mijlocul lor, în Duminica a cincea din Marele Post, s-a aflat Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte slujitori ai așezământului monahal și clerici de la Centrul Eparhial Suceava, pe scena amenajată în curtea Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale din Suceava, „Sfântul Ioan cel Nou”.
La momentul rânduit, diaconul Cristian Condac a fost hirotonit întru preot, iar monahul Natan Țurcan a primit hirotonia întru ierodiacon, ambii pe seama Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, cu hramurile Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință și Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou.
Ca de fiecare dată, cei prezenți la Catedrala Arhiepiscopală au simțit și bucuria întâlnirii cu Sfântul Mucenic Ioan cel Nou, mare făcător de minuni și grabnic ajutător. Sfântul Ioan ocrotește neîncetat Țara Moldovei, alături de Sfânta Cuvioasă Parascheva, și le este aproape tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I. Sfinția sa a vorbit despre cererea celor doi fii a lui Zevedeu, explicând înțelesul duhovnicesc al textului Sfintei Scripturi, și a adus în atenție viața deosebită a Sfintei Cuvioase Maria Magdalena, cea al cărei exemplu de pocăință constituie un punct de reper în istoria Creștinismului.
La final, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a mulțumit soborului slujitor, coralei și credincioșilor prezenți pentru împreuna rugăciune, transmițând totodată gândul de prețuire și de binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic. Nu în ultimul rând, Preasfinția Sa a anunțat faptul că săptămâna viitoare, în Sâmbăta lui Lazăr, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va organiza în ajunul praznicului „Intrării Domnului în Ierusalim” Procesiunea de Florii, eveniment la care vor lua parte ierarhii eparhiei, preoți, monahi, monahii, dar și credincioși.
Procesiunea va începe la Catedrala „Nașterea Domnului” Mărășești – Suceava, la ora 15:30, când un sobor de clerici, condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, va oficia slujba Vecerniei Floriilor și va binecuvânta ramurile de salcie, care vor fi împărțite apoi credincioșilor prezenți.
În continuare, se va pleca de la Catedrala din Mărășești în pelerinaj către Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou” – Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, alaiul fiind întâmpinat aici de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, care va rosti rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.
Duminică, 9 aprilie, după slujba din ziua sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, începând cu ora 16:00, va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu de obște la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava, Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”, de către cei doi ierarhi ai eparhiei, împreună cu un sobor de preoți, pentru primirea harului vindecării trupești și sufletești, precum și pentru dobândirea iertării păcatelor.
După citirea rugăciunilor de dezlegare, Preasfinția Sa i-a binecuvântat cu apă sfințită pe credincioșii care au venit cu multă evlavie să îl cinstească pe sfântul ocrotitor al Cetății Sucevei, ale cărui moaște se află în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.
Irina Ursachi
Foto credit: Cristi Turculeț