Răspunsul ierarhului – 19 decembrie 2022

raspunsul_ierarhului_cu_email_7

„Înaltpreasfinția voastră, nu mai înțelegem nimic.

«Celebrul» site Știri de Bucovina ne transmite că ASR a cumpărat ferma de la Liteni-Moara cu 1.350.000 euro (cu câteva luni in urmă ), iar mai nou, cu 1.800.000 euro. Ce „surse” au ei în ASR de ne oferă două sume de cumpărare? Ori sunt credibile, ori nu mai sunt!

Tot cei de la site sunt profund întristați când se schimbă câte un stareț. La noi se obișnuia ca atunci când ești instalat într-o funcție aceasta să dăinuie precum stejarul din Borzești, indiferent de performanțele realizate. Cât privește sursele site-ului am înțeles cine sunt, atunci când s-a precizat că „la Câmpulung s-au conferit 12 distincții”.

V-am întreba cu stimă, prețuire și respect: nu credeți că acestor „surse” le-a sunat ceasul?”

C.D.

Doamne, ajută!

  1. Tocmai aceasta am recomandat site-ului în mai multe rânduri, să se informeze din surse serioase, ca să nu dezinformeze cititorii. Numai că, din păcate, dumnealor au înțeles că dorim să subordonăm presa Bisericii. Or, când indici astfel de disponibilități, distinșii jurnaliști ar trebui să valorifice informațiile.
  2. Ce pot să vă spun este că și de această dată informațiile legate de fermă sunt false. Cu prima sumă am fi cumpărat 2 ferme, nu una.
  3. Cât despre Mănăstirea Solca, nu a fost un moft, ci am redat mănăstirii proprietatea. Beciurile mănăstirii au fost confiscate de comuniști, iar imediat după Revoluție au fost vândute cu tot terenul mănăstirii, până sub streașina bisericii, unor persoane private, pe o sumă derizorie. Arhiepiscopia le-a răscumpărat pe sume generoase și le-a redat mănăstirii, nu episcopului Calinic, cum insinuează unii binevoitori. Am obligația statutară de a redobândi proprietățile Bisericii, atât cât se mai pot răscumpăra. Ori acest lucru se pare că deranjează.
  4. Distincțiile oferite unor persoane se acordă în semn de recunoștință, dar cineva trebuie să susțină financiar confecționarea lor; nici trusturile de presă ori jurnaliștii nu împart ziarele gratuit populației, din câte știu.
  5. Cât despre schimbarea stareților, nu eu îi schimb, ci faptele lor. Este drept că numirea sau schimbarea stareților este o prerogativă a chiriarhului, dar aceasta nu înseamnă că uzăm de ea în orice situație, ci doar după analize serioase.
  6. Unii sunt supărați că în Arhiepiscopie se lucrează. Oare nu din acest motiv suntem puși de Duhul Sfânt, prin Sfântul Sinod, în această demnitate? Dumnezeu ne-a preferat pe noi să facem ceea ce se face, ce vină avem așadar? Din păcate, când Biserica a inițiat diverse proiecte, cei care nu au nicio treabă cu Biserica au criticat-o cât au putut. Catedrala Mântuirii Neamului este cel mai concludent exemplu. S-au înfrățit numai să nu se mai facă. Dar gândurile lui Dumnezeu nu corespund cu gândurile oamenilor, mai ales ale celor care nu gândesc după Dumnezeu.
  7. Consider că jurnaliștii ar trebui să se informeze în primul rând de la oameni care pot oferi informații autentice, verificabile. Personal, nu mă interesează să cumpăr bunăvoința presei și nici să o împiedic în vreun fel. Dacă vor să nu își facă profesia de râs ori să o ducă în derizoriu, ar fi bine să ofere informații corecte, verificate, și nu pe lângă…