Retrospectiva duhovnicească pe luna noiembrie a Liceului Special Tehnologic Special Bivolărie 

În decursul lunii noiembrie, la Capela „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cadrul Liceului Tehnologic Special Bivolărie s-a desfășurat un buchet de activități duhovnicești, spre bucuria sufletească a copiilor, a cadrelor didactice, a personalului auxiliar ce activează aici și a tuturor prietenilor acestei comunități.

În data de 8 noiembrie 2022, școala și-a cinstit sfinții ocrotitori, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu acest prilej, în ajunul sărbătorii a fost săvârșită slujba Vecerniei, unită cu Litia, iar ziua de prăznuire a sfinților a fost celebrată prin Sfânta Liturghie,  săvârșită în capela școlii de către un sobor de preoți și diaconi, de la mănăstirile Putna și Sihăstria Putnei, dar și de la parohiile Vicovu de Jos și Solca.

Printre slujitori s-au numărat părintele arhidiacon Ionuț Isopescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului Educațional-Teologic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și Preacuviosul Părinte Arhimandrit Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, sub a cărui protie s-a săvârșit Sfânta Liturghie și care a adresat un cuvânt de  cuvântul de învățătură, în care a vorbit despre modelul pe care îl reprezintă sfinții îngeri pentru noi, oamenii: „Soborul arhanghelilor și al tuturor puterilor cerești reprezintă un model de unitate spre care omul mereu a tins, iar vrând să arate cum va fi în Împărăția cerurilor, Mântuitorul a mărturisit că acolo «sunt ca îngerii lui Dumnezeu în cer» (Matei 22, 30). Ideea că îngerii aduc în lume prezența lui Dumnezeu, că sunt cinstitori și slujitori ai lui Dumnezeu și faptul că îngerii sunt slujitori ai oamenilor, pentru a-i ajuta ca să se apropie de Dumnezeu, a străbătut timpul până astăzi.

Omul credincios se apropie de starea îngerilor, care trăiesc într-o armonie deplină, nestăpânindu-se unii pe alții, decât într-un sens dumnezeiesc și nu într-un sens căzut, de exploatare și de revoltă. În acest sens, îngerii reprezintă pentru omul căzut un ideal de a fi, deși, pentru omul duhovnicesc, îngerul este cel care caută să se împărtășească de harul său. Pentru omul duhovnicesc, îngerii reprezintă și o sursă de putere duhovnicească, de luminare și de apropiere de Dumnezeu, dar totodată, pentru noi toți, îngerii reprezintă o putere pe care Dumnezeu o trimite prin ei, pentru a lucra în diferite  momente din viața noastră. Ceea ce este remarcabil la îngeri este această armonie, iar ierarhia în rândul îngerilor nu este deloc prilej de exploatare sau înălțare, ei împărtășindu-se de această stare unică a Sfintei Treimi, în care Persoanele sunt distincte și au rosturi distincte. Cu toate aceste, Ele sunt întru totul egale în demnitate, deoființă și într-o deplină comuniune”.

La finalul Sfintei Liturghii, domnul director Gheorghe-Dionisie Palievici a acordat părintelui Cristian-Ștefan Irina o Diplomă de Excelență „în semn de mulțumire pentru contribuția adusă la dezvoltarea patrimoniului cultural-religios de la Liceul Tehnologic Special Bivolărie”.

În ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, pe 13 noiembrie 2022, Preasfințitul Damaschin Dorneanul a poposit la Capela Liceului Special Bivolărie pentru a ne binecuvânta și pentru a sfinți icoana troiței amplasate în fața capelei din cadrul școlii, moment la care au luat parte domnul primar al orașului Vicovu de Sus, Vasile Iliuț, o parte din cadrele didactice ale școlii, elevi ai școlii, ostenitori care au sprijinit demersul de restaurare și înfrumusețare al acestui loc, dar și prieteni credincioși, apropiați ai capelei, ai școlii și ai copiilor de aici. Momentul liturgic a fost înfrumusețat și de un sobor de preoți, în fruntea căruia s-a aflat PC părinte protopop Ionel-Constantin Maloș.

La finalul evenimentului, Preasfințitul Damaschin a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți: „Acest semn care stă aici și străjuiește a fost realizat spre cinstirea lui Dumnezeu, pentru că, a-L cinsti pe Dumnezeu niciodată nu-i destul și nici prea mult. În icoana mozaic așezată aici, îi avem reprezentați pe Maica Domnului și pe sfinții Stelian și Nectarie, ocrotitori ai copiilor și ocrotitori ai oamenilor bolnavi. Fiind această Școală Specială, a fost nevoie și de sfinți speciali. Când veți trece pe aici, să vă aduceți aminte că ați fost și la binecuvântarea acestei icoane. Când îi cinstim pe ei, așa cum am citit și în rugăciunea de binecuvântare, să ne fie gândul că Îl cinstim pe Dumnezeu. El este unul Unul Sfânt, El este izvorul sfințeniei. Oamenii devin sfinți pentru că sunt în legătură cu cel Unul Sfânt. Sfințenia nu o dobândește omul de la el. Ea vine din părtășia cu Cel Unul Sfânt. Când o cinstim pe Maica Domnului, de fapt, Îl cinstim pe Dumnezeu care a cinstit-o pe Maica Sa. Când cinstim pe un sfânt, înseamnă că cinstim pe un om, nu care Îi ia locul lui Dumnezeu, ci pe un om care a împlinit ceea ce Dumnezeu i-a cerut. Dumnezeu ne spune tuturor: «Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este» (Matei 5, 48). Chemarea aceasta, la a ne depăși condiția aceasta umană, lumească, obișnuită, este adresată tuturor.”

Pe 19 noiembrie, în prima sâmbătă din postul Nașterii Domnului, mare parte din elevii școlii au participat la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru a primi cu bucurie această sărbătoare și spre folos sufletesc și trupesc.

Duminică, 20 noiembrie 2022, Sfânta Liturghie misionară a fost săvârșită de către PC Părinte Ilie Molea și de Părintele Arhidiacon George Mironescu, părinți misionari ai Protopopiatului Rădăuți. La final, în semn de prețuire, aceștia l-au premiat pe elevul Ștefan-Ionuț Schipor din Gura Putnei, întrucât comunitatea virtuală  de pe pagina de Facebook a capelei s-a mărit considerabil, unde a fost depășit pragul de 1000 de aprecieri (like-uri). Ne-am gândit astfel să materializăm recunoștința noastră, oferind un mic dar persoanei cu numărul 1000 care s-a alăturat acestei comunități.

La inițiativa Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și cu purtarea de grijă a PC Părinte Vasile Cruț, director social în cadrul sectorului, în ziua de 26 noiembrie, zi de prăznuire a Sfântului Cuvios Stelian Paflagonul, la Biserica „Sfânta Vineri” din Municipiul Suceava a fost săvârșită Sfânta Liturghie în Limba Semnelor Române (Limbajul Mimico-Gestual), eveniment la care au participat o parte din membrii Asociației Naționale a Surzilor – Filiala Suceava. Acest moment de bucurie duhovnicească a fost intensificat de prezența PC Părinte Mirel Ilie, preot slujitor al Comunității Surzilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, iar printre preoții slujitori s-a numărat și părintele Laurențiu-Ștefan Grădinariu, preot slujitor al capelei școlii noastre. La finalul evenimentului, un grup de elevi ai Liceului Tehnologic Special Bivolărie, care au luat parte și la Sfânta Liturghie, i-au colindat pe toți cei prezenți în limbaj mimico-gestual (mai multe detalii despre eveniment găsiți în următorul articol: https://www.arhiepiscopiasucevei.ro/rugaciune-si-colind-in-limbaj-mimico-gestual/).

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru purtarea de grijă pe care o are față de copiii speciali ai școlii noastre și mulțumim tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a evenimentelor amintite, rugând pe Domnul să răsplătească dragostea fiecăruia!

Pr. Cristian-Ștefan Irina